Όλες οι αλλαγές που φέρνει το ΕΚΟΜΕ στις καθημερινές σειρές
Media

Όλες οι αλλαγές που φέρνει το ΕΚΟΜΕ στις καθημερινές σειρές

Τα πάνω κάτω στο καθεστώς επιδότησης των σειρών φέρνει το πολυαναμενόμενο σχέδιο νόμου του ΕΚΟΜΕ που βγαίνει σε δημόσια διαβούλευση και βάζει φωτιά στον σχεδίασμά των καναλιών για την προσεχή σεζόν.

Ποια είναι τα νέα κριτήρια που θα αποτελέσουν τη «βίβλο» της μυθοπλασίας για τα επόμενα χρόνια;

Στο νέο σχέδιο νόμου, που προωθεί το ΕΚΟΜΕ, το μίνιμουμ κόστος των σειρών ανά επεισόδιο τετραπλασιάζεται, ενώ καμία σειρά με κόστος κάτω των 60.000 ευρώ ανά επεισόδιο δεν θα λαμβάνει επιδότηση. Στόχος είναι να πριμοδοτηθούν σειρές υψηλότερου κόστους που έχουν χαρακτηριστικά εξαγώγιμου προϊόντος προς ξένες πλατφόρμες όπως το Netflix, ενώ αλλάζουν άρδην τα δεδομένα για τις σειρές πολλών επεισοδίων, που αποτελούν τη βασική ραχοκοκαλιά της prime time των εγχώριων καναλιών.

seires.jpg

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο νόμου του ΕΚΟΜΕ οι σειρές χωρίζονται σε μίνι (έως 26 επεισόδια) και σε καθημερινές ή πολλών επεισοδίων (από 26 επεισόδια και πάνω). Στην κατηγορία των μίνι σειρών, το ελάχιστο επιλέξιμο κόστος ανά επεισόδιο ορίζεται στα 100.000 ευρώ, ενώ το ποσοστό της επιδότησης θα παραμείνει στο 40%.

Το μεγάλο «κούρεμα» έρχεται στις καθημερινές σειρές με το ελάχιστο επιλέξιμο κόστος να τετραπλασιάζεται, καθώς από τα 15.000 ευρώ, που ισχύουν σήμερα, το νέο σχέδιο νόμου ορίζει ως μίνιμουμ κόστος τα 60.000 ευρώ ανά επεισόδιο. Στόχος είναι να μείνουν εκτός του καθεστώτος επιδότησης παραγωγές χαμηλού κόστους όπως οι «Οικογενειακές ιστορίες», ωστόσο, με το ποσό αυτό εξαιρούνται και πολλές ακόμα σειρές που αποτελούν βασικά «βέλη» στη φαρέτρα των καναλιών.

seires.jpg

Στις καθημερινές σειρές, επιπλέον, μειώνεται και το ποσοστό της επιδότησης στο 20%- 30% επί των επιλέξιμων δαπανών. Εκτός από το μίνιμουμ κόστος «κόφτης» μπαίνει και στους κύκλους επεισοδίων, καθώς παγιώνεται η διάταξη σύμφωνα με την οποία μόνο οι πρώτοι δύο κύκλοι μιας σειράς θα δικαιούνται να λάβουν κρατική επιχορήγηση. Τέλος με βάση το νέο πλαίσιο, θα απαγορεύονται οι τροποποιήσεις με προσθήκη νέων δαπανών στην πορεία από τα κανάλια.

Το κόστος και ο αριθμός επεισοδίων που δηλώνονται στην αρχή δεν θα επιδέχονται αλλαγές και τροποποιήσεις με μοναδική εξαίρεση περιπτώσεις ανωτέρας βίας και φυσικών καταστροφών - και πάλι όμως για μικρά ποσά.

Πηγή: Real

DPG NETWORK

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved