Eurovision 1990 - Χρήστος Κάλοου: «Μου κόστισε γιατί πολεμήθηκα πολύ εκ των έσω. Έδωσα μάχη»
Eurovision

Eurovision 1990 - Χρήστος Κάλοου: «Μου κόστισε γιατί πολεμήθηκα πολύ εκ των έσω. Έδωσα μάχη»

Πίσω στο μακρινό 1990, ο Χρήστος Καλόου ήταν ο τραγουδιστής που είχε επιλεχθεί να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision στο Ζάγκρεμπ με το τραγούδι "Χωρίς Σκοπό".

Ένας καλλιτέχνης με θέρμη στη φωνή, πολύ αγαπητός και με περγαμηνές καθώς ήδη είχε διαγράψει μια σημαντική πορεία. Το τραγούδι τερμάτισε 19ο από τις 22 συμμετοχές. «Πραγματικά προσπάθησα να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό. Αυτό που μου κόστισε όμως ήταν ότι πολεμήθηκα πολύ εκ των έσω», θα πει αποκλειστικά στο gossip-tv.

Eurovision-1990.jpg

Με αφορμή τα 50 χρόνια συμμετοχής της Ελλάδας στον διαγωνισμό που συμπληρώνονται φέτος, ο Χρήστος Κάλοου γύρισε το χρόνο πίσω και θυμήθηκε εκείνες τις στιγμές από τις οποίες έχει μεν κρατήσει την όμορφη εμπειρία αλλά έχει να θυμάται και τον «πόλεμο» που δέχτηκε.

Πώς επιλεχθήκατε για να εκπροσωπήσετε την Ελλάδα στη Eurovision και ποιος ήταν ο μηχανισμός επιλογής τραγουδιού;

Εκείνη την χρονιά έστελναν τραγούδια ηχογραφημένα στην ΕΡΤ να τα ακούσουν και να επιλέξουν μεταξύ πολλών κάποια. Οι δημιουργοί των επιλεγμένων έφτιαξαν για αυτά κι ένα video clip κι έπειτα ξαναπέρασαν από επιτροπή κι έγινε η επιλογή μέσω ψηφοφορίας. Πριν από αυτό με είχαν προσεγγίσει οι δυο δημιουργοί και μου είχαν ζητήσει να ερμηνεύσω το τραγούδι τους. Εγώ δέχτηκα κι έτσι το ένα βήμα έφερε το άλλο.

Χρήστος Κάλοου

Πώς βιώσατε όλο αυτό το ταξίδι της Eurovision; Οι περισσότεροι το περιγράφουν ως «μαγικό». Ήταν για εσάς έτσι;

Παρόλα τα αρνητικά της όλης φάσης, που ήταν όντος πολλά, το ταξίδι ήταν μαγικό. Πάντα μου άρεσε το φεστιβάλ και πολύ περισσότερο παλαιότερα που ήταν πιο κοντά στα ακούσματά μου. Τα παιδιά, οι fun του διαγωνισμού με πλησίασαν με αγάπη, τουλάχιστον οι περισσότερο από αυτούς και η εμφάνιση στην σκηνή του Ζάγκρεμπ ήταν μεγάλη εμπειρία. Τότε υπήρχε και η ζωντανή ορχήστρα. Η επικοινωνία με τους καλλιτέχνες από τόσες χώρες, οι μέρες που ζήσαμε εκεί ήταν κάτι μοναδικό.

Θυμηθείτε κάποιο περιστατικό που έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας αλλά θα είχε πολύ ενδιαφέρον να το μάθουμε σήμερα…

Κοίταξε, από την δική μου πλευρά δεν νομίζω να έγινε κάτι αξιοσημείωτο το οποίο σήμερα θα είχε κάποιο ενδιαφέρον. Τώρα για άλλους δεν μπορώ να μιλήσω.

Υπήρχε ένας αναβρασμός λόγο του επερχόμενου πολέμου μεταξύ Κροατών και Σέρβων

Είχε ακουστεί ότι στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν οι αποστολές -έναν από τους πρώτους ουρανοξύστες της πόλης- λειτουργούσε ένα πολύ αργό ασανσέρ που ήθελε τουλάχιστον… μισή ώρα για να φτάσει στο λόμπι. Έχει γραφτεί πως χάσατε το πούλμαν που θα σας μετέφερε στον χώρο και έτσι πήγατε στον διαγωνισμό με περιπολικό! Ισχύει αυτό ή είναι μια φήμη;

Γενικά η διαμονή δεν ήταν ότι καλύτερο από πολλές απόψεις. Το πούλμαν το έχασα από ότι θυμάμαι μια μέρα που με είχαν φτάσει στα όριά μου. Έφυγα μόνος κι έστειλαν ένα περιπολικό να με ψάξει. Δεν μπήκα όμως σε αυτό. Δεν με είχαν επικηρύξει. Υπήρχε ένας αναβρασμός λόγο του επερχόμενου πολέμου μεταξύ Κροατών και Σέρβων. Ούτως ή άλλως όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τον διαγωνισμό.

x5.jpg

Τι θυμάστε από την εποχή που δίνατε τον καλύτερό σας εαυτό για να κατακτήσει η Ελλάδα την καλύτερη δυνατή θέση;

Πραγματικά προσπάθησα να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό. Αυτό που μου κόστισε όμως ήταν ότι πολεμήθηκα πολύ εκ των έσω. Έδωσα μάχη για να πάρω μαζί ένα γκρουπ τους Wave και μια τραγουδίστρια την Φωτεινή Σαββατιανού. Τώρα θα μου πεις, αυτοί δεν σε επέλεξαν; Όχι. Η τελική επιτροπή είχε συσταθεί και με ανθρώπους εκτός ΕΡΤ. Εγώ ήμουν πάντοτε εκτός μεγάλων εταιριών και πάντα βάδιζα μόνος, δηλαδή εκτός συστήματος. Το κακό είναι ότι κάποιοι άνθρωποι που βρίσκονται για πολλά χρόνια σε κρατικές δουλειές, συμπεριφέρονται αφ υψηλού, λες και τους ανήκουν τα πάντα. Ήθελαν λοιπόν να πάω μόνος μου, ενώ δικαιούμουν πάνω στη σκηνή και άλλα άτομα. Ακόμα και σε κάποιο έντυπο που αναφέρεται στην Eurovision, ίσως είμαι ο μόνος από τους συμμετέχοντες μέχρι τότε που γράφτηκε, που με σχολιάζουν με τόση κακοήθεια. Μιλάω για συγκεκριμένο άτομο. Κακό πράγμα η μικροπρέπεια. Πάντως ακόμα και σήμερα πολλοί μου δίνουν συγχαρητήρια για την συμμετοχή μου κι εγώ νομίζω πως έπραξα τα μέγιστα για την καλύτερη παρουσίαση αυτού του τραγουδιού. Άλλωστε για να μην το ξεχνάμε είναι διαγωνισμός τραγουδιού κι όχι τραγουδιστή επί της ουσίας, χωρίς να σημαίνει βέβαια πως η απόδοση και η παρουσίαση δεν παίζει ρόλο.

Πόσο έχει αλλάξει η Eurovision από τότε που πήγατε εσείς μέχρι σήμερα;

Σίγουρα η τεχνολογία προχωράει. Τα ακούσματα είναι πιο σύγχρονα και όλοι πάνε πολύ οργανωμένοι. Γενικότερα πέφτουν πολλά χρήματα και οι παρουσιάσεις εστιάζουν περισσότερο στο show, χωρίς αυτό να είναι κάτι αρνητικό βέβαια. Το marketing βέβαια δίνει και παίρνει.

Στις δικές σας συμμετοχές, δεν υπήρχαν ημιτελικοί. Πώς ήταν για έναν καλλιτέχνη να βγαίνει και να τραγουδάει για πρώτη φορά μπροστά σε εκατομμύρια τηλεθεατών;

Ναι, γιατί ήταν και λιγότερες οι χώρες που συμμετείχαν. Το να βγεις σε τόσο μεγάλο κοινό και μάλιστα live, είναι κάτι δυνατό που προκαλεί δέος. Πρέπει να έχεις την δύναμη να ανταπεξέλθεις και να το ευχαριστηθείς.

IMG_2420.jpg

Νομίζω ότι κάπως αδικηθήκαμε

Αν γυρνούσατε τώρα τον χρόνο πίσω και επιστρέφατε στη χρονιά που συμμετείχατε, τι θα αλλάζατε στην εμφάνισή σας με τη γνώση που έχετε σήμερα; Νιώθετε ότι αδικηθήκατε;

Σίγουρα θα έκανα κάποιες αλλαγές στο όλο σκηνικό, όμως νομίζω πως ούτως ή άλλως ήταν μια αξιοπρεπής εμφάνιση για την εποχή. Τότε δεν μας παρείχαν ούτε image makers, ούτε χορογράφους κι ας μην συνεχίσω... Νομίζω ότι κάπως αδικηθήκαμε. Το περίεργο ήταν ότι η Κύπρος μας έδωσε τότε έναν χαμηλό βαθμό, ενώ πάντα ήταν υποστηρικτική στην Ελλάδα ακόμη και σε σαφώς χειρότερα τραγούδια. Έπειτα δεν είχαν και τα δέοντα από την αποστολή για το marketing του τραγουδιού. Γενικά το εσωτερικό κλίμα ήταν αρνητικό. Δεν πας έτσι να συμμετάσχεις σε κάτι τέτοιο. Πρέπει να υπάρχει θετικό κλίμα.

CH-1.jpg

Σήμερα τι κάνετε μουσικά; Ποια τα σχέδια σας;

Περιμένω την ολοκλήρωση κάποιων τραγουδιών . Μόλις επέστρεψα από συναυλίες στην Κύπρο και συνεχίζω με εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές και συναυλίες. Επίσης έχω ολοκληρώσει και δυο κινηματογραφικές ταινίες σαν ηθοποιός φυσικά. Η μια είναι το Μινόρε που μόλις βγήκε στις αίθουσες κι η άλλη είναι Το Μυστικό Του Δάσους.

DPG NETWORK

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved