Μάριος Ιορδάνου: «Είμαι πολύ ευτυχισμένος και νιώθω καλλιτεχνικά γεμάτος»
Showbiz

Μάριος Ιορδάνου: «Είμαι πολύ ευτυχισμένος και νιώθω καλλιτεχνικά γεμάτος»

O Μάριος Ιορδάνου βρέθηκε στην Ζυρίχη. 

«Στη Ζυρίχη έγινε την 1η Απριλίου η παγκόσμια πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης μου, Ο Κρητικός, που είναι ένα έργο φόρος-τιμής στον εθνικό μας ποιητή, Διονύσιο Σολωμό. Την παράσταση παρακολούθησε ένα ένθερμο ελληνικό και ελβετικό κοινό, που την αγκάλιασε με συγκινητικό τρόπο. Ήταν μία εμπειρία συγκλονιστική! Το να παίζεις σε έναν ναό και να τον μετουσιώνεις σε θεατρική σκηνή είναι μοναδικό. Το να ηχούν δε λόγια όπως «ετάραζε τα σπλάχνα μου ελευθερίας ελπίδα κι εφώναζα "ω θεϊκιά κι όλη αίματα Πατρίδα"» είναι ανεπανάληπτο» τόνισε στο Mytv.
-Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου κειμένου του Διονυσίου Σολωμού;

«Ο Κρητικός του Διονυσίου Σολωμού είναι ο πυρήνας, σ κορμός της παράστασης. Η θεατρική διασκευή, που υπογράφει η Σοφία Καζαντζιάν, φέρνει μαζί επί σκηνής και άλλα αριστουργήματα της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας, όπως οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, ο Ερωτόκριτος, η Ερωψίλη, η Οδύσσεια, ο Ματωμένος γάμος, ο Φάουστ και η θεία Κωμωδία. Όλα είναι κείμενα που θέλουν μελέτη και ιδιαίτερη προσέγγιση στο σκηνικό τους «πάντρεμα». Το πιο ιδιαίτερο ίσως στοιχείο του Κρητικού είναι η τεχνική του Σολωμού να σπάει την ιστορία σε χρονικά επίπεδα και να μεταφέρει τους θεατές στο «πριν», στο «τώρα», στο «μετά», αλλά και σε ένα «μετά απώτερο».

-Ποια είναι η σημασία του να ταξιδέψει ένα τέτοιο κείμενο εκτός Ελλάδος;

«Προσωπικά το να έχω την τιμή να «ταξιδεύω» τα λόγια μεγάλων Ελλήνων λογοτεχνών εκτός συνόρων και να τα γνωστοποιώ σε άλλους λαούς, με άλλη κουλτούρα και πολιτισμό, οι οποίοι ίσως τα γνωρίζουν, ίσως όχι, είναι πάνω απ' όλα ευθύνη και όνειρο ζωής που βλέπω να υλοποιείται. Είμαι πολύ ευτυχισμένος και νιώθω καλλιτεχνικά γεμάτος. Το να κάνεις στη ζωή σου ακριβώς αυτό που έχεις ονειρευτεί είναι δώρο προς τον εαυτό σου.»

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved