Λένα Παπαληγούρα: «Φοβάμαι ότι ο σύγχρονος άνθρωπος έχει χάσει την ελπίδα του»
Showbiz

Λένα Παπαληγούρα: «Φοβάμαι ότι ο σύγχρονος άνθρωπος έχει χάσει την ελπίδα του»

Η Λένα Παπαληγούρα, από τις σημαντικότερες ηθοποιούς της γενιάς της, κρατά έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στην αριστοφανική «Λυσιστράτη» που σκηνοθετεί ο Μιχαήλ Μαρμαρινός.

-Ποια στοιχεία της Λυσιστράτης έχει χάσει ο σύγχρονος άνθρωπος;

«Φοβάμαι ότι ο σύγχρονος άνθρωπος έχει χάσει την ελπίδα του. Τη Λυσιστράτη την κινεί η ελπίδα, η πίστη της και η αγάπη της για την πόλη. Και τα τρία αυτά στοιχεία είναι δυσεύρετα σήμερα. Επίσης, η Λυσιστράτη έχει τη γενναιότητα να επαναπροσδιορίσει τους νόμους και τους κανόνες της εξουσίας και τη γενναιοδωρία να την ξαναπαραδώσει ύστερα σε όλους τους πολίτες. Δεν βλέπω γύρω μου ούτε τέτοια γενναιότητα, ούτε φυσικά και τέτοια γενναιοδωρία» τόνισε στο Έθνος.

-Σε μια σύγχρονη πραγματικότητα, τι αντίλογο θα μπορούσε να διατυπώσει μια γυναίκα σαν τη Λυσιστράτη;

«Το αίτημα της Λυσιστράτης για Ειρήνη είναι απόλυτα διαχρονικό. Και αυτό είναι που κάνει το έργο τόσο συγκινητικό. Σήμερα η Λυσιστράτη ίσως ήταν ακτιβίστρια, ίσως πάλι ήταν μια από αυτές τις γυναίκες που σκέφτονται, που δρουν, που παίρνουν πρωτοβουλίες, που νοιάζονται για τον τόπο τους και τους ανθρώπους. Είναι οι ηρωϊδες της καθημερινότητας και, συνήθως, δεν είναι διάσημες. Όλες αυτές οι Λυσιστράτες λοιπόν αντιστέκονται η καθεμία με τον τρόπο τους στη βία, στο ρατσισμό, στην τρομοκρατία. «Θα λέμε και θα κάνουμε μονάχα τα καλά, περίσσεψαν τα άσχημα και οι συνέπειες τους» είναι η στάση του χορού στο τέλος του έργου: αυτό από μόνο του είναι για μένα αντίλογος στη σύγχρονη πραγματικότητα.»

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved