Στράτος Τζώρτζογλου: «Ο θεϊκός νόμος έχει μεγαλύτερη αξία από τον νόμο των ανθρώπων»
Showbiz

Στράτος Τζώρτζογλου: «Ο θεϊκός νόμος έχει μεγαλύτερη αξία από τον νόμο των ανθρώπων»

Ποια συναισθήματα νιώθει ο Στράτος Τζώρτζογλου επιστρέφοντας στο Θέατρο Τέχνης, όπου σχεδόν ξεκίνησε την καριέρα του δίπλα στον Κάρολο Κουν;

«Κατ' αρχάς, νιώθω ότι χρωστώ στον Κάρολο Κουν, ο οποίος ήταν ένας από αυτούς που εξύψωσαν την Ελλάδα μεταπολεμικά. Τέτοιοι άνθρωποι εκλείπουν λόγω των πολιτικών καταστάσεων σήμερα. Η επαφή μου μ' αυτό τον άνθρωπο στην τελευταία του σκηνοθεσία -και εγώ ο τελευταίος του μαθητής- και ο τρόπος που προσπάθησε να με προφυλάξει για τη μετέπειτα πορεία μου, νιώθω τώρα, 30 χρόνια μετά, ότι είναι χρέος μου να ξαναγυρίσω στο «Υπόγειο» του Θεάτρου Τέχνης με την Άντζελα Μπρούσκου στη σκηνοθεσία, η οποία έχει τη στόφα αυτών των δασκάλων. Είναι π καλύτερη συγκυρία να βρίσκομαι φέτος σε αυτό τον χώρο, για να αποτίσω φόρο τιμής σε εκείνον» τόνισε στο Mytv.

- Όλοι κουβαλάμε μέσα μας έναν σκοτεινό εαυτό ή μήπως ο σκοτεινός μας εαυτός δημιουργείται μέσα από τη συναναστροφή μας με τους άλλους και την ενέργεια που ανταλλάσσουμε μεταξύ μας;

«Με την ίδια λογική ότι επηρεαζόμαστε από τους άλλους για τον σκοτεινό μας εαυτό, τότε θα έπρεπε να επηρεαζόμαστε από τους άλλους και για τον φωτεινό μας εαυτό. Σίγουρα, βέβαια, οι γύρω μας μας επηρεάζουν...»

-Επιλέγουμε, επομένως, οι ίδιοι τη διαδρομή μας;

«Πρέπει να αγωνιστούμε, όπως ο Προμηθέας κάνει αγώνα και δεν υποκύπτει στους νόμους της επιβίωσης, του βασικού ενστίκτου του ανθρώπου. Σύμφωνα με την τραγωδία Αντιγόνη, ο θεϊκός νόμος έχει μεγαλύτερη αξία από τον νόμο των ανθρώπων. Αν δεν υπακούσεις λοιπόν στους φόβους της επιβίωσης και της επιβολής της εξουσίας -γιατί όταν επιβάλλεις εξουσία, «μιλάς» στα κατώτερα ένστικτα- και επιλέξεις την ελευθερία του πνεύματος, είναι μεγάλη τιμή. Ακόμη και στις μικρές μας επιλογές χτίζουμε το αυριανό πνευματικό μας σώμα. Δεν υπάρχει φωτεινός δρόμος στην ψυχή, αν δεν συμπεριλαμβάνει όλη την κοινωνία.»

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved