Δεν πάει ο νους σας για πόσες ελληνικές ταινίες έχει γράψει μουσική ο Μίμης Πλέσσας
Showbiz

Δεν πάει ο νους σας για πόσες ελληνικές ταινίες έχει γράψει μουσική ο Μίμης Πλέσσας

Το όνομα του Μίμη Πλέσσα έχει συνδεθεί με τον ελληνικό κινηματογράφο καθώς έχει γράψει μουσική για δεκάδες ταινίες. Η σχέση του με τον Γιάννη Δαλιανίδη ποια ήταν; 

«Εχω γράψει μουσική για 104 ελληνικές ταινίες και έντεκα ξένες. Για εμένα ο Γιάννης Δαλιανίδης δεν έχει χαθεί. Νομίζω ότι θα σηκώσω το ακουστικό του τηλεφώνου και θα τον ακούσω ξανά να μου γκρινιάζει, ζητώντας πάντα και πιστεύοντας ότι εγώ μπορώ να του δώσω κάτι καλύτερο από αυτό που του έχω δώσει. Πολλές φορές είχε κάνει λάθος στην εκτίμησή του. Αλλά εγώ δεν του είχα χαλάσει ποτέ χατίρι και πάντοτε αυτή η προσπάθεια να κάνουμε κάτι πρωτάκουστο μας έβγαινε τελικά σε καλό. Παράδειγμα; Το τραγούδι "Άνοιξε πέτρα" στην ταινία "Γοργόνες και μάγκες"» τόνισε στο Βήμα.

-Δηλαδή;

«Αρχικά είχα γράψει το τραγούδι "Πες μου πού πας" για να το τραγουδήσει η Μαρινέλλα. Ευτυχώς δεν πήγε χαμένο, γιατί το είπε η Βίκυ Λέανδρος και έγινε διεθνής επιτυχία. Τέλος πάντων. Έρχεται, λοιπόν, η Μαρινέλλα να τραγουδήσει το "Άνοιξε πέτρα" και επειδή είχε ακούσει για μιούζικαλ και Δαλιανίδη, πίστευε ότι θα έβαζε τουαλέτες και στολίδια και εκείνος τελικά της φόρεσε τσεμπέρι. Και, ξέρετε, έδωσε αυτή τη συγκλονιστική ερμηνεία τραγουδώντας το κομμάτι μόνο μία φορά. Την επόμενη ημέρα ήταν προγραμματισμένο να κάνει εγχείρηση στις φωνητικές της χορδές».

-Το πρώτο σας λαϊκό τραγούδι πώς το γράψατε;

«Κατά λάθος. Είχα γράψει για τον Δημήτρη Χορν το "Ποιος το ξέρει", σε στίχους Κώστα Πρετεντέρη, για το θεατρικό έργο "Ρομανσέρο". O Δημήτρης ήθελε να το ηχογραφήσει, αλλά φυσικά δεν θα μπορούσε ένας Χορν να τραγουδήσει στην ίδια εταιρεία που τραγουδούσαν και οι υπόλοιποι. Έτσι, για χάρη του, ιδρύθηκε καινούργια εταιρεία, με την επωνυμία "Monte Carlo". Eχει έρθει, λοιπόν, στο σπίτι μου για να κάνουμε πρόβα. Το λέει καταπληκτικά το τραγούδι και για να τον πειράξω του λέω: "Θα σ' το δώσω να το πεις, αλλά με μία προϋπόθεση: από την άλλη πλευρά του δίσκου θα πεις και ένα γύφτικο τσιφτετέλι". Του πέφτει το ουίσκι από τα χέρια. Ο Χορν να τραγουδήσει τσιφτετέλι; "Δηλαδή;" με ρωτά. Αρχίζω να του παίζω τον σκοπό στο πιάνο. Εκείνη τη στιγμή με πλησιάζει ο Πρετεντέρης και μου λέει: "Ρε Μήτσο! Αυτό είναι πολύ πιασάρικο. Για παίξ' το ξανά". O Xορν, έχοντας συνέλθει από την έκπληξη, μας ρωτάει: "Και τι θα λέει το τραγούδι;". Εκείνη την ώρα ο Πρετεντέρης τού απαντά: "Oι πράσινες, οι κόκκινες, οι θαλασσιές σου οι χάντρες..."».

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved