Καρυοφυλλιά Καραμπέτη: Μιλά για το έργο «Πλατεία Ηρώων»
Showbiz

Καρυοφυλλιά Καραμπέτη: Μιλά για το έργο «Πλατεία Ηρώων»

Η «Πλατεία Ηρώων», έργο στο οποίο πρωταγωνιστεί, γράφτηκε πριν από σχεδόν 30 χρόνια. Πόσο αφορά το 2017;

«"Τώρα πια τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από ό,τι ήταν 50 χρόνια πριν" λέει ο Μπέρνχαρντ στο έργο, αναφερόμενος στην εποχή της ανόδου του Χίτλερ. Εξηγώντας ότι τώρα, το 1988 δηλαδή, υπάρχει μια αναβίωση του φασισμού, με τον νεοναζισμό να βρίσκεται τριγύρω και έναν έντονο ρατσισμό παντού. Η νοοτροπία του κόσμου είναι επιθετική, άγρια, απολίτιστη. Το σύστημα και η κατάσταση είναι τόσο ισχυρά, που οι άνθρωποι αισθάνονται χωρίς ελπίδα και μέλλον».

Έτσι νιώθει σήμερα ο κόσμος;
«Το έργο δεν κάνει μια γεωγραφία ενός χαρακτήρα, δεν είναι απλώς ένα έργο πολιτικής καταγγελίας. Αυτό που βλέπει είναι η νοοτροπία της οποίας υπήρξε θύμα η οικογένεια. Και αυτή η νοοτροπία έχει τελικά καταφέρει να βρει θέση μέσα στην ίδια την οικογένεια, με τις σχέσεις να έχουν διαποτισθεί από ένα κλίμα φασισμού. Ολα είναι κατεστραμμένα και τίποτα δεν θα αλλάξει. Ο Μπέρνχαρντ προφανώς δεν άντεχε την ίδια του την πατρίδα, στην οποία ήταν πια μισητός. Σήμερα, βλέπουμε ότι τα φαινόμενα αυτά είναι σε ακόμα μεγαλύτερη έξαρση, όπως είδαμε πρόσφατα με τις εκλογές στην Αυστρία. Και δεν ισχύουν μόνο στην Αυστρία αλλά στον κόσμο όλον, και στην Ελλάδα».

Έργο καταγγελίας λοιπόν;
«Το έργο καταγγέλλει ότι ακόμα και σε καθεστώς δημοκρατίας, τα πράγματα είναι τελικά πολύ σκληρά. Δεν αρκεί να μιλάμε μόνο για τα άκρα. Αυτήν τη στιγμή ζούμε σε ένα καθεστώς δημοκρατίας κι εμείς και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όμως το καπιταλιστικό σύστημα είναι τόσο σκληρό που βλέπεις και όλες τις παρενέργειες πλέον. Και τη μεγάλη φούσκα της οικονομίας και την αβεβαιότητα του μέλλοντός μας και τα ζητήματα της ασφάλειας και της κοινωνικής ασφάλισης, και πόσα ακόμα. Υπάρχει μια μεγάλη αναταραχή σήμερα, χωρίς να υπάρχει ένας Χίτλερ», λέει η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στο Βήμα.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved