Αθηναϊκή Κομπανία: «Το ρεμπέτικο τραγουδιέται και χορεύεται ακόμη»
Showbiz

Αθηναϊκή Κομπανία: «Το ρεμπέτικο τραγουδιέται και χορεύεται ακόμη»

Η Αθηναϊκή Κομπανία υποστηρίζει το ρεμπέτικο τραγούδι και παραδέχεται ότι το λαϊκό τους έχει στηρίξει σε δύσκολες στιγμές. 

Τι σημαίνουν, εκφράζουν για εσάς οι όροι λαϊκό και ρεμπέτικο;

«Ωραία ερώτηση. Το ρεμπέτικο εκφράζει σήμερα; Τι απάντηση να δώσεις που από τη στιγμή που γεννήθηκε, κυρίως στο περιθώριο των αστικών κέντρων και παρότι μέχρι σήμερα έχουν περάσει σχεδόν 100 χρόνια ακούγεται, τραγουδιέται και χορεύεται ακόμη. Είναι δυνατόν να μην είναι αποδεκτό; Το ρεμπέτικο γίνεται πλατιά αποδεκτό, τραγουδιέται από όλο τον κόσμο, τραγουδιέται από το λαό, γίνεται και λαϊκό τραγούδι. Το λαϊκό τραγούδι μας έχει συμπαρασταθεί στο μόχθο για μεροκάματο, στη φτώχεια, στην αγάπη, στον έρωτα, στην προδοσία, στις καλές στιγμές, στο γλέντι, στη χαρά, στο γάμο, στον αρραβώνα. Σε όλες τις στιγμές που εκφράζεται κανείς προσωπικά, κάπου δεν συναντά τον εαυτό του μέσα σε ένα λαϊκό τραγούδι, δεν νομίζει πως είναι ο ήρωας, ότι για αυτόν γράφτηκε; Το λαϊκό μας τραγούδι είναι ο καθρέπτης μας, είναι δυνατό κομμάτι του πολιτισμού και της παράδοσης μας»

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες η Αθηναϊκή Κομπανία παραμένει ισχυρή και αγαπητή από το κοινό. Που αποδίδετε αυτή την πορεία;

«Μεγαλώσαμε σε γειτονιές που μοσχομύριζαν οι ασβεστωμένες μάντρες και τα λουλούδια, που η νοικοκυροσύνη και η αρχοντιά της ψυχής έκανε τη φτώχεια να φαίνεται μικρή. Ακούγονταν τα τραγούδια του Μάρκου, του Τσιτσάνη, του Παπαϊωάννου, η φωνή του Στέλιου, του Γρήγορη, της Γιώτας Λύδια, της Καίτης Γκρέυ, του Πάνου Γαβαλά, της Πόλυς Πάνου σαν σε λειτουργία και γέμιζαν τον αέρα, συντροφεύοντας τους δικούς μας ανθρώπους, τους γείτονες, τους απέναντι, στη χαρά και τον πόνο, και τους έδιναν την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Αυτά τα τραγούδια τα αγαπήσαμε και για αυτό τα παίζουμε και τα τραγουδάμε με σεβασμό. Δεν είμαστε «δήθεν» και ο κόσμος αυτό το καταλαβαίνει και μας αγαπάει»

Ποιος ο ρόλος του κάθε μέλους σας;

«Ο Δημήτρης Χατζηδιάκος είναι στο τραγούδι και το μπουζούκι έχοντας γράψει τα τραγούδια της Αθηναϊκής Κομπανίας. Ο Νίκος Δούκας παίζει κιθάρα, η Ελένη Φειδάκη τραγουδά και ο Γιώργος Νικολέρης παίζει μπουζούκι και τραγουδά»

Ποια τα επαγγελματικά σας σχέδια;

«Μέχρι προσφάτως παίζαμε σε έναν πολύ ωραίο λαϊκό χώρο την «Αστροφεγγιά» στην Πατησίων, στον Άγιο Λουκά. Έχουμε να δώσουμε μια συναυλία στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Ισραήλ. Μετά θα αρχίσουμε τις καλοκαιρινές λαϊκές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα, για τα 40 χρόνια της Αθηναϊκής Κομπανίας»

Πως βλέπετε το ελληνικό τραγούδι;

«Το ελληνικό τραγούδι θα αντέξει την πίεση που δέχεται και θα βγει πιο δυνατό, γιατί έχει δυνατό λόγο και ήχο»

Ποιο το πιο σημαντικό σημείο στην πορεία σας;

«Άλλοι στην ομάδα λένε πως ήταν ο δίσκος «Αγαπημένε Θείε Τάκη» με καινούρια τραγούδια του Δημήτρη Χατζηδιάκου που ανέτρεψε τα μουσικά δρώμενα στην εποχή του και άλλοι ότι ήταν η τηλεοπτική σειρά του Φώτη Μεσθεναίου «Το Μινόρε Της Αυγής» εξήγησαν στο Καρφί.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved