Θάλεια Ματίκα: «Η οικονομική κρίση αγγίζει κι άλλα επίπεδα»
Showbiz

Θάλεια Ματίκα: «Η οικονομική κρίση αγγίζει κι άλλα επίπεδα»

Η Θάλεια Ματίκα σε συνέντευξή της μίλησε για τα επαγγελματικά της σχέδια και για την κρίση των αξιών.

Φέτος στο θέατρο Άνεσις παίζεται ένας διαφορετικός «Θείος Βάνιας», έξω από τις κλασικές φόρμες και τη μορφή που τον ξέρουμε. Ποιες, λοιπόν, είναι οι διαφορές;

Κατ' αρχάς, ξεκινάμε από το κείμενο, το οποίο είναι διασκευασμένο από τον Δημοσθένη Παπαδόπουλο. Δεν είναι αυτούσιο το κείμενο, είναι κομμένο, με αποτέλεσμα κατά την προσωπική μου άποψη το έργο του Τσέχοφ να γίνεται πιο διαχρονικό και διατοπικό. Δηλαδή στον δικό μας «θείο Βάνια» δεν καταλαβαίνει κανείς πότε και πού γράφτηκε, είναι σαν να γράφτηκε για την Ελλάδα του σήμερα.

Ποια είναι επομένως τα στοιχεία που αγγίζουν την Ελλάδα του σήμερα;

Αυτό το οικογενειακό δράμα θα μπορούσε με ευκολία να το συναντήσουμε σήμερα σε μια ελληνική οικογένεια. Αναφέρομαι στο θέμα των περιουσιακών που απασχολεί τον Βάνια και τον κουνιάδο του. Επίσης το θέμα το οικολογικό που θέτει μέσα το κείμενο, ότι καταστρέφεται ο πλανήτης, καταστρέφονται τα δάση, η φύση, είναι ένα ζήτημα που είναι και ελληνικό. Περισσότερο από όλα, όμως, είναι αυτή η κρίση που βιώνει η μεσαία τάξη, δηλαδή η κρίση η οικονομική, που αγγίζει όμως και άλλα επίπεδα.

Ζούμε και κρίση αξιών;

Νομίζω ότι ο μέσος δυτικός άνθρωπος, διότι πρέπει να τον διαχωρίζουμε από τον μέσο άνθρωπο, επειδή ο δυτικός άνθρωπος έχει να αντιμετωπίσει άλλα προβλήματα πολύ σοβαρά. Έχοντας, πλέον, κατακτήσει κάποια ουσιώδη αγαθά όπως η στέγαση, η τροφή, το νερό, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, έχει περάσει στη σφαίρα άλλων προβλημάτων κυρίως ψυχολογικών. Αυτό είναι ένα πράγμα που χαρακτηρίζει όλα τα έργα του Τσέχοφ, και τον «θείο Βάνια», και στις μέρες μας αυτό είναι κάτι με μεγάλη συχνότητα.

Πηγή:mytv

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved