Ο Γιάννης Κρητικός στο gossip-tv: Ο Πότης, η Γη της Ελιάς και ο αποχωρισμός της τραγιάσκας
Showbiz

Ο Γιάννης Κρητικός στο gossip-tv: Ο Πότης, η Γη της Ελιάς και ο αποχωρισμός της τραγιάσκας

Η ιδανική εισαγωγή θα ήταν μια μαντινάδα μιας που ο Γιάννης Κρητικός τιμά την Κρητική παράδοση και όλα μέσα του «φωνάζουν» Κρήτη σε ένα υπέροχο πάντρεμα όμως με τη Μάνη.

Εκεί στη Γη της Ελιάς, ο Γιάννης ξεδιπλώνει με μαεστρία το ταλέντο του μέσα από τον ήρωα του, τον Πότη «Ο Πότης είναι πια μέρος της ζωής μου», θα πει. Ο Γιάννης Κρητικός για όσους δεν έχουν την τύχη να τον γνωρίζουν είναι από τους πιο επικοινωνιακούς ανθρώπους που έχω συναντήσει και πώς όχι αφού οι Κρητικές του ρίζες του χάρισαν απλόχερα όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που μεγάλωσαν σε νησί!

kritikos-(9).jpg

Με στόφα που έχει σμιλευτεί με αυθεντικότητα και ειλικρίνεια. Με στόφα βαθιά ανθρώπινη δίχως να αναλύει τα «πώς» και «γιατί» αφού αυτό που για τον Γιάννη έχει σημασία είναι το «ταξίδι». «Μα στο ταξίδι αυτό είναι που μετράει η διαδρομή. Έχω ταξιδέψει τόσο πολύ στη ζωή μου και πάντα η αγωνία ήταν η διαδρομή παρά η άφιξη», θα πει και σε κάνει αυτόματα συνταξιδιώτη του σε μια ζωή γεμάτη μελωδίες. «Σε κάθε μου στιγμή η μουσική ήταν η παρηγοριά μου», θα πει.

1678382019557-691110048-kritikos-(7).jpg

Η ζωή όμως του έκανε τη χάρη να τον βάλει και στο «ταξίδι» της υποκριτικής με τον Ανδρέα Γεωργίου και τη Βάνα Δημητρίου να αναγνωρίζουν σε εκείνον αυτά που έβλεπαν στους ήρωες του. Κι έτσι από τον Μανούσο στις 8 λέξεις πέρασε στον Πότη στη Γη της Ελιάς.

Ο Γιάννης δεν είναι κουτσομπόλης όπως ο Πότης είναι όμως «μαέστρος» στον καφέ, τρυφερός, χαρισματικός και γνήσιος. Ο Γιάννης Κρητικός μιλά στο gossip-tv για τα παιδικά του χρόνια στην Κρήτη, την μεγάλη του αγάπη για τη μουσική, την διαδρομή του στο χώρο της υποκριτικής και φυσικά μιλά για τον λατρεμένο «Πότη» κάνοντας σπαρταριστές αποκαλύψεις για τον ρόλο του.

kritikos-(7).jpg

Γεννήθηκες και μεγάλωσες στην Κρήτη σε ένα νησί με «πλούσια» μουσική παράδοση κι εσύ δεν ξέφυγες από αυτήν καθώς από πολύ μικρή ηλικία ξεκίνησες να παίζεις λύρα. Πώς γεννήθηκε αυτή η ανάγκη για τη μουσική;

«Σε ηλικία 5 ετών οι γονείς μου, μου έκαναν δώρο ένα πιάνο. Ήταν το δώρο που «ουσιαστικά» μου είχε φέρει ο νεογέννητος αδερφός μου για να πάρω ελαφριά τη γέννησή του και να μην φοβάμαι πως ήρθε για να μου πάρει τη θέση (γελάει). Έτσι ξεκίνησα σιγά σιγά να ασχολούμαι με τη μουσική και γύρω στα 7 ξεκίνησα τη λύρα. Εξάλλου τα ερεθίσματά μου από την Κρήτη ήταν αυτά. Τα καλοκαίρια στις συναυλίες άκουγα όλα τα Κρητικά τραγούδια με τα παραδοσιακά όργανα κι έτσι μου ήταν εύκολο να μπω σε αυτό το «τρυπάκι» και να αρχίσω να ασχολούμαι με τη μουσική»

Δεν έχει υπάρξει φορά που να παράτησα τη λύρα

Και από τότε δεν σταμάτησες ποτέ… αφού και το αντικείμενο των σπουδών σου είναι η μουσική.

«Ναι ακριβώς έτσι. Στην αρχή ήμουν αυτοδίδακτος και μετά από καιρό πήγα στο ωδείο του «Απόλλωνα» στο Ηράκλειο και έμαθα την πρακτική της λύρας. Δάσκαλός μου ήταν ο Δημήτρης Πασπαράκης, ένας αξιόλογος άνθρωπος της μουσικής. Μέχρι τώρα ναι, δεν έχει υπάρξει φορά που να το παράτησα και ειδικά τη λύρα»

Πλέον το βλέπουμε και στη Γη της Ελιάς αν και στη αρχή δεν είχαμε ιδέα ότι σαν Πότης παίζεις και μουσικό όργανο. Στα τελευταία επεισόδια της σειράς,όμως, είδαμε να ξετυλίγεται και τηλεοπτικά αυτό το ταλέντο σου.

«Ναι, ήταν μια ιδέα της Βάνας Δημητρίου και του Ανδρέα Γεωργίου για να μπουν ο Πότης και η Αννούλα σε μια διαδικασία να τραγουδήσουν παρέα. Θα έχουμε και στα επόμενα επεισόδια πολλές τέτοιες στιγμές»

Πώς ήταν η ζωή στην Κρήτη; Τι θυμάσαι από τα παιδικά σου χρόνια στο νησί;

«Αυτό που θυμάμαι έντονα είναι ότι όταν τα άλλα παιδάκια μαζευόντουσαν για να παίξουν μπάλα, εγώ ήμουν κλεισμένος σε ένα δωμάτιο κι έπαιζα μουσική. Όχι, πως στερήθηκα το παιχνίδι αλλά περισσότερο η μουσική ήταν το «φάρμακό» μου. Στη μουσική ξέσπαγα και τη χαρά μου και τη λύπη μου και όλες μου τις στιγμές σαν παιδί. Σε κάθε μου στιγμή η μουσική ήταν η παρηγοριά μου και αυτός ήταν και ο λόγος που δεν το παράτησα ποτέ»

Η μουσική εξάλλου στις ζωές όλων είναι ένα κομμάτι που μας «ανοίγει» το μυαλό και τα βλέπουμε όλα λίγο διαφορετικά.

«Έτσι ακριβώς είναι και νιώθω τυχερός που ασχολήθηκα με τη μουσική. Η μουσική είναι η διέξοδός μου. Ό, τι κι αν έχω, είναι η παρηγοριά μου και η συντροφιά μου»

Από Μανούσος στις 8 λέξεις, Πότης στη Γη της Ελιάς

Και η υποκριτική πώς προέκυψε;

«Μετά το YFSF είχα κάποιες προτάσεις. Μετά από προτροπή της Βασιλικής Ανδρίτσου είχα συμμετάσχει σε ένα bar theater της Αθήνας κι έπειτα, μετά από πρόταση του Αλέξανδρου Ρήγα, έπαιξα στις Εκκλησιάζουσες το 2018. Μετά νομίζω πήρε από μόνο του τον δρόμο όλο αυτό και κάπως έτσι ήρθε και η τηλεόραση. Τυχαία και αυτό. Δόξα το Θεό το κάνω όσο καλύτερα γίνεται με την προσπάθεια που καταβάλω και τον αγώνα που δίνω καθημερινά για να γίνομαι ολοένα και καλύτερος»

Τι έχει πια ο Ανδρέας Γεωργίου και κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πρότασή του; Εσύ συνεργάζεσαι για δεύτερη φορά μαζί του.

«Ναι, είναι η δεύτερη σειρά που κάνουμε μαζί. Κλείνουμε τρία χρόνια συνεργασίας καθώς ήμουν και στις «8 λέξεις». Εκεί ξεκίνησα για δέκα επεισόδια και έμεινα για 100. Θυμάμαι μάλιστα, εκείνη την χρονιά με πήρε τηλέφωνο ο Ανδρέας ανήμερα της ονομαστικής μου εορτής μαζί με τη Βάνα και μου πρότειναν τον ρόλο του «Πότη». Ήταν ουσιαστικά το δώρο για την γιορτή μου (γελάει). Και ακόμη απολαμβάνω αυτό το δώρο»

Η πρόταση έγινε αποκλειστικά για τον ρόλο του Πότη;

«Ναι. Μου είχε πει η Βάνα πως θα είναι κάτι τελείως διαφορετικό από τον ρόλο που έκανα στις 8 λέξεις. Δεν μου είχε εξηγήσει αναλυτικά ότι θα είναι ένας κουτσομπόλης με πολλές πληροφορίες και τόσο δραστήριος αλλά στην πορεία μέσα από την ανάγνωση το «βρήκα» και το προσπαθώ ακόμη να το κάνω όσο καλύτερα γίνεται»

1678382035199-757475379-kritikos-(2).jpg

Εμείς που είμαστε έξω από αυτό μπορούμε να καταλάβουμε την επιτυχία της όποιας σειράς υπογράφει ο Ανδρέας Γεωργίου και η Βάνα Δημητρίου. Εσύ περίμενες πως η σειρά θα έκανε «γκελ» σημειώνοντας καθημερινά υψηλότατα νούμερα τηλεθέασης;

«Δεν περίμενα η σειρά να έχει τόσο μεγάλη επιτυχία αλλά όχι λόγω του έργου, επειδή εγώ μέχρι τότε δεν είχα δουλέψει πολύ στο χώρο. Δεν γνώριζα τι πάει να πει «επιτυχημένη σειρά» ή «δεν πάει καλά σε νούμερα». Περισσότερο ασχολήθηκα με το να το φέρω εις πέρας. Χαίρομαι πολύ που ο κόσμος αγάπησε τη Γη της Ελιάς. Και μάλιστα καθημερινά ο κόσμος με σταματάει στο δρόμο και με ρωτάει για κουτσομπολιά γιατί μάλλον πιστεύουν ότι και στην πραγματική μου ζωή είμαι κουτσομπόλης (γελάει). Ειδικά στο σούπερ μάρκετ με ρωτάνε οι ηλικιωμένες κυρίες τι θα συμβεί παρακάτω. Είναι και λίγο απολαυστικό σε κάποιες στιγμές»

Δηλαδή, συγγνώμη, τα καφεδάκια που φτιάχνεις είναι αληθινά;

«Ε, ναι τι νόμιζες; Φυσικά και είναι αληθινά. Τι, νερό θα βάζαμε στους θαμώνες; Είναι κανονικός καφές»

Μη μου πεις ότι είναι αληθινά και τα τσιπουράκια;

«Ε, όχι δεν είναι γιατί δεν θα μπορούσαμε να βγάλουμε τις σκηνές (γέλια)»

Βλέποντας το αποτέλεσμα των σκηνών που «γυρίζετε» αντιλαμβάνομαι πως υπάρχει ένα πολύ ωραίο και ζεστό backstage κλίμα. Έτσι δεν είναι;

«Πράγματι το κλίμα είναι πολύ καλό και η συνεργασία πολύ ωραία. Περνάμε υπέροχα. Μάλιστα ο Κούλλης Νικολάου όποτε έχουμε κοινό γύρισμα και έρχεται νιώθω πως είμαι στο σχολείο. Είναι το «πειραχτήρι». Πολλά γέλια και πολλή αγάπη. Είναι αυτό που λένε «κάνουμε καλό καμαρίνι και αυτό βγαίνει προς τα έξω». Είναι έτσι ακριβώς. Από εκεί και πέρα είναι και η διάθεση που έχει ο καθένας. Το δύσκολο κομμάτι είναι το γεγονός ότι είναι καθημερινό. Οπότε κι εμείς καθημερινά βρισκόμαστε σε γυρίσματα. Οι διακοπές μας είναι Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι. Δεν υπάρχει ξεκούραση»

Θα είσαι στον τρίτο κύκλο;

«Θα είμαι για να μπορούν και οι θαμώνες να πίνουν το καφεδάκι τους»

kritikos-(2).jpeg

Οι δικές μου πήγες λένε πως ο Πότης αρχίζει και αλλάζει λίγο… «σοβαρεύει» γιατί κάπως ο έρωτας του φέρνει έναν άλλον αέρα.

«Δεν ξέρω ποιο πουλάκι σου τα είπε αυτά… γιατί δεν ξέρω αν θα βρει ανταπόκριση ο έρωτας μελλοντικά. Για την ώρα βλέπουμε τον Πότη, μετά τις συμβουλές της Μαρίας Μπεκατώρου να πασχίζει να προσεγγίσει την Αννούλα θεωρώντας πως ο μεγάλος έρωτας είναι δίπλα του αλλά δεν έχουμε δει ακόμη αν και η Αννούλα το βλέπει έτσι ή αν έχει παραμείνει το θέμα στην αγνή τους φιλία. Περιμένω κι εγώ στα επόμενα κείμενα να δω τι τελικά θα συμβεί»

Το γύρισμα αυτό με τη Μαρία Μπεκατώρου στο The Chase έγινε ουσιαστικά για να ανοίξει αυτός ο κύκλος ανάμεσα σε Πότη και Άννα;

«Αυτό ήταν μια ιδέα της Βάνας επειδή είναι φανατική του Chase. Είναι ένα παιχνίδι που της αρέσει πολύ, οπότε ήθελε με κάποιο τρόπο να το εντάξει και στη σειρά. Έκρινε πως για αυτό το επιχείρημα καταλληλότερος ήταν ο Πότης και μετά από αυτό συνδέθηκε με την Άννα λόγω της συμβουλής που του έδωσε η Μαρία»

«Δεν δίνω spoilers. Προτιμώ να το μάθω όταν το δω παρά να μου το προδώσει κάποιος. Καμιά φορά κι εγώ ο ίδιος δεν ξέρω τι θα συμβεί. Αυτή η μόδα με τα spoilers δεν μου αρέσει, είναι σαν να μην απολαμβάνεις αυτό που βλέπεις»

Έχεις σκεφτεί το φινάλε του Πότη ή είσαι ακόμη στο «ταξίδι»;

«Νομίζω πως μέχρι το τέλος θα είμαι στο ταξίδι. Προτιμώ να έρχεται όλο αυτό σαν έκπληξη! Δεν θα ήθελα να το γνωρίζω. Είναι ωραίο να βλέπεις κάθε φορά την έκπληξη στα κείμενα της Βάνας. Οπότε απολαμβάνω αυτό που διαβάζω και προσπαθώ να το κάνω όσο καλύτερα γίνεται»

Θα μπορούσες στην πραγματική σου ζωή, μετά από χρόνια βέβαια, να επιστρέψεις στο νησί και να φτιάξεις το δικό σου στέκι, όπως αυτό του Πότη;

«Κοίτα, η ζωή μου τα τελευταία 18-19 χρόνια είναι τόσο έντονη, δηλαδή έχω κάνει πράγματα που δεν περίμενα ότι ποτέ θα συμβούν, οπότε ναι, γιατί να μην συμβεί και αυτό; Απλά αφήνω τη ζωή να παίρνει το χρόνο και το χώρο της όσον αφορά στο τι θα μου φέρει αύριο. Περιμένω δηλαδή περισσότερο τη διαδικασία μέχρι να γίνει παρά να το ονειρευτώ»

Στον Πότη τι έχεις αγαπήσει;

«Τα πάντα. Νομίζω πως μέσα στην ημέρα μου είμαι πλέον περισσότερο Πότης παρά Γιάννης. Όχι, μόνο τον έχω αγαπήσει αλλά είναι μέρος της ζωής μου»

Το «Πότης» από πού βγαίνει;

«Το Πότης είναι μανιάτικο, παραδοσιακό και βγαίνει από το Παναγιώτης. Είναι το χαϊδευτικό του. Κάποια στιγμή με «φώναξαν» και στη σειρά «Παναγιώτη» σε μια σκηνή στο δικαστήριο και το είχε ξεχάσει και ο ίδιος ότι τον λένε Παναγιώτη. Στη Μάνη υπάρχουν πολλοί με αυτό το όνομα και αντίστοιχα τις γυναίκες τις φωνάζουν «Ποτούλες»

1678382057655-657190342-kritikos-(9).jpg

Με την τραγιάσκα τι έγινε και την έβγαλες; Ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά του ρόλου σου στο στιλιστικό κομμάτι

«Αυτό ήταν μια ίδια του Ανδρέα Γεωργίου και της ενδυματολόγου της σειράς, Μαίρης Ανδρέου. Είχαμε πει ότι στην αρχή του σίριαλ θα τη φορέσω για να διαφοροποιηθεί λίγο ο ήρωας από τον προηγούμενο χαρακτήρα στις 8 λέξεις. Μετά από κάποια επεισόδια, την έβγαλα. Δεν έγινε σκοπίμως. Ήταν η αλλαγή που ήθελε να κάνει ο Πότης στην εμφάνισή του»

Δυσκολίες στα γυρίσματα έχεις αντιμετωπίσει;

«Πρόσφατα είχαμε ένα δύσκολο γύρισμα. Ήταν η σκηνή που μας μπουγέλωσε εμένα και την Άννα ο φούρναρης. Είχε πολύ κρύο, ήταν οι μέρες που στην Αθήνα έριχνε χιόνι. Έπρεπε να δείξουμε ότι δεν κρυώναμε και ομολογώ πως ήταν δύσκολο. Μετά τη σκηνή βέβαια αλλάξαμε αμέσως και στεγνώσαμε. Τεχνικές δυσκολίες σαφώς και υπάρχουν όταν ας πούμε έχουμε εξωτερικά γυρίσματα και μαζεύεται κόσμος ή περνάει ένα αυτοκίνητο. Όλα έχουν πάρει μια ροή πια όμως και δεν μας σταματάει τίποτα. Ακόμη κι αν προκύψει κάτι κάνουμε ξανά και ξανά το γύρισμα με χαρά ώστε να βγει όπως πρέπει»

Συνεργάζεσαι με σπουδαίους ηθοποιούς. Παίρνεις πράγματα από εκείνους;

«Φυσικά και είναι κι ένας λόγος που νιώθω πολύ τυχερός. Από όλους τους ηθοποιούς ακόμη και από τους νεότερους παίρνω πράγματα που με βοηθούν»

kritikos-(8).jpg

Με ποιους έχεις έρθει πιο κοντά;

«Με τους νεότερους ηθοποιούς, έχουμε πάρα πολύ καλές σχέσεις. Με τον Τάσο Ιορδανίδη που συγκατοικούμε κιόλας για τις ανάγκες των γυρισμάτων έχουμε δημιουργήσει μια πολύ όμορφη και ιδιαίτερη φιλιά. Κάνουμε και παρέα εκτός γυρισμάτων και με τον Γιώργο Παρτσαλάκη έχουμε μια σχέση σαν «πατέρας και γιος». Με όλους τους συναδέλφους έχουμε πολύ καλή σχέση».

Θα ήθελα την άποψή σου για το Προεδρικό διάταγμα σύμφωνα με το οποίο τα διπλώματα από τις δραματικές σχολές εξισώνονται με το απολυτήριο λυκείου..

«Όταν αφιερώσει χρόνια από τη ζωή σου να σπουδάσεις κάτι, να πάρεις το πτυχίο σου και ξαφνικά αυτό να μην αναγνωρίζεται και να σε αποκαλούν απόφοιτο Λυκείου είναι στενάχωρο και μόνο που συμβαίνει. Ελπίζω γρήγορα να βρεθεί λύση σε αυτό το «λάθος» διότι έχει να κάνει με τον πολιτισμό στην Ελλάδα. Δεν καταλαβαίνω γιατί θέλουν να τον υποβιβάσουν έτσι. Όλα αυτά που συμβαίνουν δεν με αφήνουν αδιάφορο. Μακάρι γρήγορα να δοθεί τέλος στο μαρτύριο αυτό που είναι και ψυχολογικό και ηθικό»

1678382072478-272422430-kritikos-(5).jpg

Τι να περιμένουμε από σένα σε μουσικό επίπεδο;

«Ετοιμάζω κάποιες μουσικές εμφανίσεις μέσα στο καλοκαίρι με τη μπάντα μου. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν μέσω social media γιατί ακόμη είναι λίγο νωρίς. Ελπίζω να πάει καλά και ο κόσμος να το αγαπήσει. Θα είναι ουσιαστικά μια επανασύσταση και με κάπως διαφορετικό ρεπερτόριο από ότι μέχρι τώρα με είχαν συνηθίσει. Δεν εγκαταλείπω αυτό που έκανα φυσικά αλλά προσπαθώ μέσα από κάποιες διασκευές και κάποιας άλλης μουσικής προσέγγισης να το παρουσιάσω εν νέου»

«Η Μάνη αναστέναξε και φώναξε "Μητέρα",
και η Κρήτη ανταποκρίθηκε "ηντά 'χεις θυγατέρα"», είναι η μαντινάδα που αφιερώνουμε εμείς στον Γιάννη Κρητικό μέχρι την επόμενη...

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved