Τζορτζίνα Λιώση: «Το θέατρο θα έπρεπε να είναι ένας χώρος ελευθερίας»
Showbiz

Τζορτζίνα Λιώση: «Το θέατρο θα έπρεπε να είναι ένας χώρος ελευθερίας»

Η Τζορτζίνα Λιώση είναι ένα πρόσωπο που έχει ξεχωρίσει τόσο για τη δουλειά της στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο.

Η ηθοποιός σκηνοθετεί την sold out παράσταση “Κάποιος μιλάει μόνος του κρατώντας ένα ποτήρι γάλα”. Δείγματα της δουλειάς της στο θέατρο είναι «Το Σκλαβί» της Ξένιας Καλογεροπούλου και το «Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;». Στον κινηματογράφο πρωταγωνίστησε στην ταινία «Κανένας» του Χρήστου Νικολέρη.

Η Τζορτζίνα Λιώση παραχώρησε συνέντευξη και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην συνεργασία της με τη Νάνσυ Μπούκλη, τη σκηνοθεσία και τα στερεότυπα στο θέατρο.

liosi4 - 1

Έχουμε ξαναδεί σκηνοθετικά δίδυμα, αλλά σπάνια να παίζουν και να σκηνοθετούν τους εαυτούς τους. Έχετε θαυμαστό συγχρονισμό. Πώς το πετύχατε;

Είναι μία από τις σπάνιες φορές στη ζωή μου που ένιωσα τόση σιγουριά, ότι είμαστε απόλυτα συγχρονισμένες και ξέρουμε τι κάνουμε. Επενδύσαμε το χρόνο των προβών στη μεταξύ μας επικοινωνία και βέβαια στο να ξέρουμε πολύ καλά τα λόγια μας. Τις προάλλες είπα στη Νάνσυ «σήμερα, κάποια στιγμή που ένιωσα να κουράζομαι, είπα δεν θα πάρω τα μάτια μου από πάνω σου», και η Νάνσυ μου απάντησε πως έχει νιώσει το ίδιο. Μας σώζει η μεταξύ μας επικοινωνία.

Παρόλο που έχουμε εδώ και καιρό πολλές γυναίκες που ασχολούνται με τη σκηνοθεσία, πόσο εύκολος και ανοιχτός είναι αυτός ο δρόμος;

Εμείς με τη Νάνου είμαστε μια περίπτωση όπου όλα πήγαν καλά, όλα λειτούργησαν, ο Μίλτος Σωτηριάδης στο Θέατρο του Νέου Κόσμου μάς εμπιστεύτηκε. Αλλά μόνο και μόνο που παρατηρώ ότι μας ρωτάνε συχνά φέτος και για τις δύο παραστάσεις «πώς είναι που είστε μόνο γυναίκες;», αυτό δείχνει πως είναι αξιοπερίεργο. Ενώ αυτή δεν είναι μια ερώτηση που θα κάνουν σε ένα έργο όπου συναντά κανείς μόνο άνδρες.

liosi45 - 1


Επιβιώνουν λοιπόν τα στερεότυπα στο θέατρο.
Σίγουρα ναι. Το θέατρο θα έπρεπε να είναι ένας χώρος ελευθερίας και ως επί το πλείστον είναι. Αλλά παντού υπάρχουν σκιές, ακόμη και σε έναν πανέμορφο κήπο, τα δέντρα και τα λουλούδια θα δημιουργήσουν σκιερά σημεία. Δεν είμαστε ακόμη στο σημείο να κοιτάζουμε το ελληνικό θέατρο σαν έναν όμορφο κήπο, αλλά εγώ παλεύω γι’ αυτό, για ένα χώρο απόλυτης ελευθερίας. Όταν μόλις πέρυσι μπήκαν σε παράσταση και τη διέκοψαν επειδή δεν τους άρεσε κάτι που ακουγόταν επί σκηνής, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας.

Θα συνεχίσεις στο δρόμο της σκηνοθεσίας;
Οταν εμφανιστεί ξανά ένα έργο που θα θεωρήσω αδιαπραγμάτευτο το να μην το κάνω εγώ. Όταν ξανασυναντηθώ με ένα κείμενο που να θέλω να το αφηγηθώ και μέσα από τα μάτια του σκηνοθέτη.

Πώς κατάφερες να ξεφύγεις από την παγίδα της τυποποίησης;
Επιλέγοντας η ίδια τα κείμενα που θα παίξω. Με έχει δυσκολέψει η ερμηνευτική ηλικία των ρόλων μου. Μπορεί δηλαδή να μοιάζω μικρή, αλλά όταν μιλάω, όχι τόσο. Να με φωνάζουν για ρόλους τριαντάρας, αλλά όταν δοκιμάζουμε το ρόλο να μη μοιάζω τελικά.

Πηγή: Marie Claire

Διαβάστε επίσης:

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved