Αποποινικοποιείται η χρήση ναρκωτικών στην Ελλάδα!
Inside Stories

Αποποινικοποιείται η χρήση ναρκωτικών στην Ελλάδα!

Αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών, μετατροπή της κατοχής και καλλιέργειας ναρκωτικών για προσωπική χρήση σε πταίσμα και διαβάθμιση των ποινών για τους διακινητές περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που περιέγραψε ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε τις προτεινόμενες, από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης, μεταρρυθμίσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά και σημείωσε αφενός ότι ο αριθμός των θανάτων που επισήμως συνδέονται με την κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κυμαίνονται περί τους 300 ετησίως και αφετέρου ότι το 40% περίπου των κρατούμενων στις φυλακές κρατείται για υποθέσεις που αφορούν άμεσα τα ναρκωτικά.

Όπως τόνισε ο ίδιος οι βασικές μεταρρυθμίσεις που εισάγονται με το νομοσχέδιο με βλέμμα στην καταστολή της διακίνησης των ουσιών αυτών κατά τρόπο αυστηρό, αλλά αντικειμενικό και δικαιοκρατικά ορθό είναι οι εξής:

1. Αποποινικοποίηση της χρήσης

Αποποινικοποιείται πλήρως για πρώτη φορά η χρήση ναρκωτικών ουσιών ως συμπεριφορά ενέχουσα αποκλειστικά και μόνο αυτοπροσβολή του ίδιου του χρήστη. Διατηρείται εντούτοις, αλλά μειωμένο, σε βαθμό πταίσματος, το αξιόποινο της προμήθειας και της κατοχής ναρκωτικών, ως και της καλλιέργειας φυτών κάνναβης, σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται για την αποκλειστική χρήση του δράστη.

2. Εξορθολογισμός των προβλέψεων και των ποινών για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Τυποποιείται με νομοτεχνικά αρτιότερο τρόπο ως βασικό έγκλημα η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, τιμωρούμενο σε βαθμό κακουργήματος και καθορίζονται αντικειμενικά κριτήρια για την διάκριση ελαφρύτερων, βαρύτερων και ιδιαίτερα σοβαρών περιπτώσεων διακίνησης με σκοπό -μεταξύ άλλων- να μην εμφανίζονται φαινόμενα επιβολής δυσανάλογα μεγάλων ή δυσανάλογα μικρών ποινών για τις ίδιες πράξεις.

3. Κατοχύρωση του δικαιώματος στη θεραπεία

Όσον αφορά τη διάγνωση της εξάρτησης, καθιερώνεται πληρέστερο σύστημα απόδειξης, με την ρητή πρόβλεψη ότι το δικαστήριο συνεκτιμά υποχρεωτικά, εκτός από την έκθεση πραγματογνωμοσύνης και άλλα αποδεικτικά μέσα, όπως έγγραφα που αφορούν την παρακολούθηση συμβουλευτικών ή θεραπευτικών προγραμμάτων, ευρήματα εργαστηριακών εξετάσεων, ή την ύπαρξη ιατρικού ιστορικού ασθενειών συνδεόμενων με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο, με τη συστηματοποίηση και επέκταση διαφόρων ευεργετικών μέτρων που προβλέπονταν ήδη στη σχετική νομοθεσία, κατοχυρώνει το δικαίωμα στην πλήρη θεραπεία, δηλαδή στην απεξάρτηση, παντός εξαρτημένου δράστη αξιόποινης πράξης, είτε πρόκειται για εγκλήματα του νόμου περί ναρκωτικών είτε για άλλα εγκλήματα που φέρονται ότι τελέστηκαν για να διευκολυνθεί η χρήση ναρκωτικών ουσιών. Πηγή: star

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved