«Βραδιά Sazi» με επιρροές Τουρκίας
Showbiz

«Βραδιά Sazi» με επιρροές Τουρκίας

Ο Πολυχώρος Πολιτισμού «διέλευσις» και ο Τζιχάν Τούρκογλου θα μας ταξιδέψουν, την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, με μουσική από διαφορετικές περιοχές και παραδόσεις της Τουρκίας.

Θα ακούσουμε τραγούδια των Αλεβί-Μπεκτασί, τραγούδια από τη Μαύρη Θάλασσα, την Ανατολική Θράκη, την Μικρά Ασία και την Ανατολή, Karsilama-Misket-Halay-Horon-Zeybek, καθώς επίσης και κομμάτια που απαιτούν ιδιαίτερη δεξιοτεχνία με διαφορετικές τεχνικές του σάζι.

Ο Τζιχάν Τούρκογλου γεννήθηκε στην Τουρκία και ξεκίνησε το μουσικό του ταξίδι σε ηλικία 14 χρονών παίζοντας σάζι και παραδοσιακή τούρκικη μουσική. Στα 18 του εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη για να σπουδάσει κλασικό τσέλο στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά. Κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών του σπουδών, συνέθεσε πρωτότυπη μουσική για πολλές θεατρικές παραστάσεις και πραγματοποίησε διάφορες εμφανίσεις παρουσιάζοντας την τούρκικη παραδοσιακή μουσική, ενώ συμμετείχε και σε πολυάριθμα διεθνή πρότζεκτ ως μουσικός διευθυντής και ως συνθέτης. Σπούδασε σάζι για ένα χρόνο με τον Μεχμέτ Ερενλέρ. Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα περιλαμβάνει και διαφορετικές μορφές τέχνης όπως το θέατρο, ο χορός, η ποίηση. Κατά την διάρκεια των σπουδών του στο ωδείο, εμφανίστηκε και ως τσελίστας σε πολλές συναυλίες. Το καλοκαίρι του 2005 συμμετείχε στο Μουσικό Εργαστήρι Σύνθεσης και Ερμηνείας στα Κύθηρα, μέσα στα πλαίσια του οποίου έκανε μια ειδική παρουσίαση-διάλεξη πάνω στο ζεϊμπέκικο (ιστορία, κοινωνία, ιεραρχία, ένδυση, μουσική και χορός). Επιπλέον, ως μουσικός διευθυντής, οργάνωσε και παρουσίασε στο Ιζμίτ (Τουρκία) το δικό του προσωπικό πρότζεκτ, στο οποίο συμμετείχαν καλλιτέχνες από Τουρκία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Γαλλία και το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Ως εκτελεστής στο σάζι έχει πραγματοποιήσει σόλο εμφανίσεις σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Λιθουανία και η Γαλλία.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved