Sotheby's: Βγάζει για πρώτη φορά στο σφυρί έργα με αρχική εκτίμηση 10 εκατ.λιρες
Lifestyle

Sotheby's: Βγάζει για πρώτη φορά στο σφυρί έργα με αρχική εκτίμηση 10 εκατ.λιρες

Η πρώτη στα χρονικά δημοπρασία του είδους που περιλαμβάνει τρία έργα με αρχικές εκτιμήσεις μεγαλύτερες των ₤10 εκατομμυρίων το καθένα θα γίνει απο τον Οίκο Sotheby's.

Η απογευματινή Δημοπρασία Ιμπρεσιονιστικής & Μοντέρνας Τέχνης θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010 . Τα τρία κορυφαία αριστουργήματα των Klimt, Giacometti και Cézanne, διαμορφώνουν τον πυρήνα μιας εξαιρετικά πλούσιας δημοπρασίας που περιλαμβάνει επίσης σπουδαία έργα καλλιτεχνών όπως οι Matisse, Feininger, Schiele, Magritte, Miró και Moore.
Η Melanie Clore, Co-Chairman του Τμήματος Ιμπρεσιονιστικής & Μοντέρνας Τέχνης του Οίκου Sotheby’s παγκοσμίως, σχολίασε σχετικά: «Έπειτα από την επιτυχία των δημοπρασιών μας στη Νέα Υόρκη το Νοέμβριο, έχουμε τη χαρά να παρουσιάζουμε στην αγορά τόσο σημαντικά και σπάνια έργα, που όχι μόνο αντικατοπτρίζουν την εμπιστοσύνη των ιδιοκτητών τους που μας τα παραχώρησαν, αλλά και ικανοποιούν το έντονο ενδιαφέρον των συλλεκτών από όλο τον κόσμο για κορυφαίας ποιότητας έργα».
Η σπουδαία νεκρή φύση Κανάτα και Φρούτα πάνω σε Τραπέζι (Pichet et Fruits sur une Table) του Paul Cézanne έχει εκτιμηθεί για ₤10-15 εκατομμύρια. Όντας ένα από τα πιο περίτεχνα έργα του καλλιτέχνη που έχουν βγει ποτέ σε δημοπρασία, ο πίνακας χρονολογείται από την περίοδο κατά την οποία η δεινότητα του Cézanne στις νεκρές φύσεις βρισκόταν στο απόγειό της. Οι νεκρές φύσεις του καλλιτέχνη έχουν προ πολλού αναγνωριστεί μεταξύ των μεγαλύτερων επιτευγμάτων του και διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της τέχνης των αρχών του 20ου αιώνα. Σχολιάζοντας τις νεκρές φύσεις του Cézanne, ο Roger Fry έγραψε: «Είναι δύσκολο να υπερβάλει κανείς όσο και αν υπογραμμίζει τη σπουδαιότητά τους για την έκφραση της μεγαλοφυΐας του Cézanne… γιατί είναι σε αυτές που εμφανίζεται να έχει εδραιώσει τις ιδέες του για το σχέδιο και τις θεωρίες του για τη μορφή». Ο εν λόγω πίνακας είχε επιλεγεί για το εξώφυλλο του έγκυρου βιβλίου Paul Cézanne, a Biography, του John Rewald, συγγραφέως του πλήρους καταλόγου έργων του Cézanne (Cézanne Catalogue Raisonné).
Η ποιότητα της συγκεκριμένης νεκρής φύσης έχει αναγνωριστεί από σειρά επιφανών συλλεκτών, συμπεριλαμβανομένου του Dr. Albert C. Barnes, ο οποίος απέκτησε το έργο το 1920. Το παγκοσμίως γνωστό Ίδρυμα Barnes στην Πενσυλβανία στεγάζει πολλά από τα διασημότερα έργα του Cézanne. Το συγκεκριμένο έργο συνδέεται στενά με μία άλλη νεκρή φύση του Cézanne με την ίδια ημερομηνία, η οποία βρισκόταν παλιότερα στη συλλογή των Mr. Και Mrs. John Hay Whitney και η οποία πουλήθηκε από τον Οίκο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη το Μάιο του 1999 για $60 εκατομμύρια. Η χαρακτηριστική κουρτίνα με τα μπλε σχέδια και η σύνθεση με φρούτα εμφανίζονται επίσης σε τρεις σπουδαίες ελαιογραφίες που βρίσκονται τώρα στο Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης, στην National Gallery of Art της Ουάσινγκτον και στο J. Paul Getty Museum της Καλιφόρνια.
Εξίσου σπάνιο είναι και το έργο του Gustav Klimt Εκκλησία στο Cassone – Τοπίο με Κυπαρίσσια (Kirche in Cassone – Landshaft mit Zypressen), μία από τις πιο σημαντικές τοπιογραφίες του καλλιτέχνη που έχουν ποτέ εμφανιστεί στην αγορά. Με αρχική εκτίμηση στα ₤12-18 εκατομμύρια, αυτό το όμορφο σαν κόσμημα έργο ήταν κάποτε μέρος μιας από τις μεγαλύτερες πρώιμες συλλογές έργων του Klimt: αυτής του Αυστρο-Ούγγρου μεγιστάνα και συλλέκτη Viktor Zuckerkandl (1851-1927) και της συζύγου του Paula. Ο πίνακας χάθηκε στη Βιέννη κατά τη διάρκεια της ναζιστικής περιόδου και επανεμφανίστηκε αρκετές δεκαετίες αργότερα. Στις 3 Φεβρουαρίου προσφέρεται σε δημοπρασία έπειτα από συμφωνία μεταξύ του 81χρονου ανιψιού του αρχικού ιδιοκτήτη και του Ευρωπαίου ιδιώτη συλλέκτη στου οποίου την οικογένεια βρισκόταν το έργο για αρκετά χρόνια.Ένα άλλο εξαίρετο έργο της δημοπρασίας είναι και αυτό του Alberto Giacometti με τίτλο Άνδρας που Περπατάει I (Homme qui Marche I). Μεταξύ των σπουδαιότερων γλυπτών του καλλιτέχνη που έχουν εμφανιστεί στην αγορά των δημοπρασιών, το εν λόγω κομμάτι, σε φυσικό μέγεθος, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο παραστατικά και σαγηνευτικά μπρούτζινα γλυπτά του Giacometti. Η εμφάνισή του στο sale του Φεβρουαρίου θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που φιγούρα του δημιουργού η οποία έχει αυτό το μέγεθος και αναπαριστά άντρα να περπατάει θα προσφερθεί σε δημοπρασία εδώ και είκοσι χρόνια. Ένας επιπλέον λόγος που καθιστά αυτό το έργο τόσο ξεχωριστό είναι το γεγονός ότι χυτεύτηκε όσο ο Giacometti βρισκόταν ακόμη εν ζωή – κανένα γλυπτό του καλλιτέχνη με αυτό το θέμα και χυτευμένο όσο αυτός ακόμα ζούσε δεν έχει δημοπρατηθεί στο παρελθόν.
Το γλυπτό, που παλιότερα αποτελούσε μέρος της συλλογής της Dresdner Bank AG (η οποία το απέκτησε περίπου το 1980), ήρθε στην κατοχή της Commerzbank AG, όταν η τελευταία εξαγόρασε την Dresdner Bank το 2009. Χυτευμένο το 1961, το έργο Άνδρας που Περπατάει I (απεικονίζεται αριστερά) έχει εκτιμηθεί μεταξύ ₤12-18 εκατομμυρίων. Τα έσοδα από την πώληση του συγκεκριμένου έργου θα διατεθούν εξ ολοκλήρου για την ενίσχυση των ιδρυμάτων της Commerzbank καθώς και επιλεγμένων μουσείων.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved