Bvlgari: Η δυναστεία που ξεκίνησε από την Παραμυθιά
Lifestyle

Bvlgari: Η δυναστεία που ξεκίνησε από την Παραμυθιά

Της Διονυσίας Ζαπατίνα

Όπου υπάρχει επιτυχία, σίγουρα πίσω απ' αυτήν κρύβεται το ελληνικό στοιχείο. Όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Οίκου Bvlgari του οποίου το... παραμύθι για τη διεθνή αναγνώριση, τη δόξα και το χρήμα, ξεκίνησε από ένα μικρό χωριό της χώρας μας, την Παραμυθιά...

Ούτε που μπορούσε να φανταστεί πριν από 125 χρόνια ο ιδρυτής του οίκου κοσμημάτων Bvlgari πως σήμερα θα μιλούσαμε για τον πιο διάσημο οίκο παγκοσμίως. Κοσμήματα, αρώματα, ρολόγια χειρός, γυαλιά ηλίου, τσάντες ή άλλα αξεσουάρ πολυτελείας, φοριούνται σήμερα από τις πιο σικ σταρ παγκοσμίως ή τις rich & famous φανατικές του οίκου που χαλάνε αρκετά χρήματα προκειμένου να αποκτήσουν δημιουργία που φέρει το λογότυπο του οίκου. Ενός οίκου που κρύβει πίσω του μία καθαρά ελληνική ιστορία η οποία ξεκίνησε στα μέσα του 19ου αιώνα από τον Κωνσταντίνο Βούλγαρη, παππού του Σωτήρη Βούλγαρη ο οποίος ουσιαστικά υπήρξε ο ιδρυτής του. Ο Κωνσταντίνος Βούλγαρης ήταν ένας πλανόδιος αργυροχόος από την Ήπειρο που πάλευε για να επιβιώσει ο ίδιος και η οικογένειά του μιας και τα χρόνια εκείνα ήταν πολύ δύσκολα. Την 'επιχείρηση' συνέχισε ο γιος του Γιώργος ο οποίος έκανε έντεκα παιδιά, εκ των οποίων όμως μόνο το ένα, ο Σωτήρης Βούλγαρης κατάφερε να επιβιώσει και έμελλε να αποτελέσει ουσιαστικά ο συνεχιστής της μεγάλης δυναστείας που σήμερα είναι διάσημη σε όλον τον κόσμο. Και αυτό γιατί φιλόδοξος όπως ήταν, ο Σωτήρης Βούλγαρης έφυγε από τα πάτρια εδάφη και συγκεκριμένα το χωριό Παραμυθιά της Ηπείρου για να βρει ένα καλύτερο μέλλον στην Ιταλία. Αρχικά εγκαταστάθηκε στη Νάπολη, βλέποντας όμως ότι οι ληστείες στην περιοχή του έκαναν ζημιά, έφυγε για Ρώμη όπου και έστησε τη μικρή -αρχικά- επιχείρησή του. Ακόμη λειτουργεί το κατάστημα επί της οδού dei Condotti το οποίο επισκέπτονται όλες οι φανατικές του διάσημου οίκου και στάθηκε ουσιαστικά η αφετηρία για να ανοίξουν και άλλα καταστήματα της φίρμας ανά τον κόσμο όπως στο Σαν Ρέμο, τη Γενεύη, το Παρίσι, το Μόντε Κάρλο ή την Ιταλία. Μετά το θάνατο του Σωτήρη Βούλγαρη, τα ηνία της αναπτυσσόμενης επιχείρησης ανέλαβαν οι δυο γιοι του, ο Γιώργος και ο Κωνσταντίνος. Σήμερα, άξιοι συνεχιστές της αυτοκρατορίας είναι τα παιδιά του Γιώργου Βούλγαρη, o Paolo και ο Nicola ενώ o Gianni πρόσφατα αποφάσισε να κάνει μία νέα αρχή στο χώρο του κοσμήματος, αποχωρώντας μετά από 25 χρόνια δουλειάς από την τεράστια επιχείρηση της οικογένειας. Οι μεγάλες στιγμές για την αυτοκρατορία πάντως ήρθαν τη δεκαετία του '70 ενώ σήμερα ο οίκος διαθέτει περισσότερα από 230 καταστήματα σε όλον τον κόσμο.

Το σχίσμα
Ο Gianni Bvlgari, έχοντας σπουδάσει νομικά, μετά από πολύχρονη εμπειρία στο χώρο του κοσμήματος, αποφάσισε να κάνει μία νέα αρχή, αποχωρώντας από την αυτοκρατορία. Πιο συγκεκριμένα άρχισε να λανσάρει τα τελευταία χρόνια ρολόγια και κοσμήματα με το λογότυπο Enigma. Ο λόγος που αποχώρησε από τον οίκο, όπως και ο ίδιος έχει παραδεχτεί σε παλιότερη συνέντευξή του ήταν το γεγονός ότι δεν τα έβρισκε με τα αδέλφια του σε διάφορους χειρισμούς που απαιτούνταν για τη συνέχιση της επιτυχίας του οίκου Bvlgari. Στην αρχή ξεκίνησε ως τραπεζικό στέλεχος και για ένα διάστημα δέκα χρόνων εργάστηκε επίσης ως διευθυντικό στέλεχος για την εταιρία αθλητικών ειδών Fila, αλλά και στην Moto Guzzi. Και τότε ιδρύθηκε η εταιρία κοσμημάτων με την επωνυμία Enigma. Σήμερα, η επιτυχημένη επιχείρηση του Gianni Bvlgari διοικείται και από τους γιους του, τον Γιώργο Δημήτρη και τον θετό του γιο, τον Patrick.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved