120 χρόνια από την γένηση της Αγκάθα Κρίστι!
Lifestyle

120 χρόνια από την γένηση της Αγκάθα Κρίστι!

Στις 15 Σεπτεμβρίου του 1890 γεννήθηκε στο Ντέβον της Αγγλίας ένα κορίτσι, η Μαίρη Κλαρίσα Αγκάθα Μίλερ, που αργότερα μαγνήτισε με το συγγραφικό της ταλέντο εκατομμύρια αναγνώστες του αστυνομικού μυθιστορήματος και έγινε γνωστή ως Αγκάθα Κρίστι.


120 χρόνια μετά τη γέννηση της, η Αγκάθα Κρίσι, που «κυοφόρησε» και έφερε πανηγυρικά στον κόσμο τον Ηρακλή Πουαρώ και τη Μις Μαρπλ είναι η πλέον δημοφιλής συγγραφέας του πλανήτη.
Με το νόμο των πιθανοτήτων δεν περνά ημέρα, που να μην διαβάζεται από κάποιον άνθρωπο σε κάποια γωνιά του πλανήτη. Το κοινό της αριθμεί δισεκατομμύρια οπαδούς, που ανανεώνονται με έναν μοναδικό τρόπο από παππού σε γιο κι από γιο σε εγγονό, όσο τα δημιουργήματά της τυπώνονται και ξανατυπώνονται στα πιεστήρια του κόσμου.
Σχεδόν γονιδιακά μεταδίδεται η φήμη της, ακόμη κι αν εκείνη έχει περάσει από καιρό στη σφαίρα της αιωνιότητας. Τα βιβλία της είναι εδώ και συντηρούν τον μύθο της.
Η «μαστόρισσα» του αστυνομικού μυθιστορήματος, που φώτισε τον δρόμο μεταγενέστερων δημιουργών του είδους, ποτέ δεν θα πεθάνει. Είναι αυτό το κάτι στο συναρπαστικό συγγραφικό της στιλ, που καθηλώνει, που κάνει φανατικό οπαδό της, από τη μελέτη του πρώτου κιόλας βιβλίου της, κάθε νέο αναγνώστη της.
Το μεγάλο αίνιγμα δεν είναι αυτό, που παρουσιάζει στην πλοκή κάθε βιβλίου της. Είναι η διαδρομή του διαχρονικού μυαλού της, η συνδυαστική σκέψη της, οι ευρηματικοί χαρακτήρες της: η ίδια η Αγκάθα Κρίστι.
Σε έρευνα που έγινε στην Αγγλία, το αποτέλεσμα είναι χαρακτηριστικό του μύθου της συγγραφέως: «Η γραφή της είναι εθιστική. Σαν ναρκωτικό, που σε υπνωτίζει.
Είναι αδύνατο να διαβάσεις το πρώτο βιβλίο της και να μην αναζητήσεις τα επόμενα. Είναι αδύνατον να ξεκινήσεις ένα βιβλίο της και να το αφήσεις πριν φτάσεις στην τελευταία του σελίδα».
Το σίγουρο είναι πως σε όποιο κοινό κι αν απευθυνόταν η συγκεκριμένη έρευνα, το ίδιο αποτέλεσμα θα είχε. Γιατί η Αγκάθα Κρίστι είναι Αγγλίδα μόνον στο ληξιαρχείο του Ντέβον… Η «θεία Αγκάθα» είναι ο «δικός άνθρωπος» του κάθε σπιτιού σε όλες τις ηπείρους του κόσμου.
Η «θεία Αγκάθα» έγραψε συνολικά 80 μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων, και 19 θεατρικά έργα, που μεταφράστηκαν και «παίχτηκαν» στα θέατρα παγκοσμίως. Στη λίστα των παραστάσεων, που παρουσιάζονται για δεκαετίες στο Λονδίνο, «Η Ποντικοπαγίδα» της είναι η μακροβιότερη (παίζεται για πενήντα και πλέον χρόνια) και το φαινόμενο της προσέλευσης του κόσμου σαν σε πρεμιέρα καταγράφεται κάθε βράδυ.
Στο λονδρέζικο περιοδικό «TimeOut», όπου εβδομαδιαίως παρουσιάζονται οι κρατήσεις για κάθε παράσταση, στην «Ποντικοπαγίδα» τα προπωλημένα εισιτήρια είναι «μέχρι Δευτέρας Παρουσίας»!
Το συγκεκριμένο έργο γράφτηκε από την Αγκάθα το 1947 για τα γενέθλια της βασίλισσας και ως σήμερα έχουν περάσει από το θέατρο, όπου εξελίσσεται η πλοκή του, περισσότεροι από 12 εκατομμύρια θεατές.
Τα έργα της Αγκάθα Κρίστι έχουν μεταφραστεί σε 70 και πλέον γλώσσες. Ας σημειωθεί εδώ πως μόνον η Βίβλος και ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ έχουν πουλήσει περισσότερα αντίτυπα.
Τα περισσότερα από τα βιβλία της έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο με τεράστια επιτυχία και έχουν γίνει τηλεοπτικές σειρές, κυρίως από το BBC, όπου προβάλλονται από το 1984 έως σήμερα.
Τα εγκλήματα στο Όριαν Εξπρές και στον Νείλο, το Διπλό Έγκλημα Κάτω Απ’ τον Ήλιο, Οι Δέκα Μικροί Νέγροι, Το Ρετρό Στην Ομίχλη, Ο Δολοφόνος Του Ρότζερ Ακρόυντ και τόσα άλλα βιβλία έχουν την αέναη τιμητική τους.

Πηγή: Α.Π.Ε.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved