«Ξαναχτύπησε» ο Γιούνκερ
G-Politics

«Ξαναχτύπησε» ο Γιούνκερ

Στην ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων στην Ελλάδα, ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτηρίζοντας ωστόσο «αξιόπιστο» το πρόγραμμα που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Γιούνκερ εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας είναι αποφασισμένη να σεβαστεί τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπει το πρόγραμμα σταθερότητας. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, επιμένοντας στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες που καταβάλλουν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, που έχουν εξαγγείλει πολιτικές λιτότητας, προκειμένου να επιτύχουν τη μείωση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων.

Επίσης, πρότεινε την έκδοση ευρωομολόγου, υποστηρίζοντας ότι μία τέτοια κίνηση θα προστατεύσει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα από περιπτώσεις μελλοντικών κρίσεων.

Παρά την αρνητική στάση της Γερμανίας, που αναμένεται ότι θα διαμαρτυρηθεί για τη θέση του προέδρου του Eurogroup, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποστήριξε ότι κάθε κράτος-μέλος της ευρωζώνης καλύπτει διαφορετικά τις δανειακές του ανάγκες, παρότι μοιράζονται κοινό νόμισμα. Η πολιτική αυτή έχει φέρει σημαντικές διαφορές στα spreads των ομολόγων των κρατών, δημιουργώντας τεράστιες ανισότητες.

«Θα ήθελα την έκδοση ευρωομολόγου. Τα μέλη της ευρωζώνης θα είχαν κοινό χρέος και η δανειακή αγορά θα ήταν ομαλότερη», τόνισε ο κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι μια τέτοια ενέργεια θα καθιστούσε ευχερέστερο το δανεισμό για κράτη που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα δανεισμού, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα.

Πηγή: newsbomb.gr

www.newsbomb.gr/chrima/story/ksanaxtupise-o-giounker

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved