Ανάμεσα σε Συμπληγάδες η κυβέρνηση Παπανδρέου
G-Politics

Ανάμεσα σε Συμπληγάδες η κυβέρνηση Παπανδρέου

 Μεταξύ των Συμπληγάδων, που συνθέτουν η ασφυκτική πίεση της τρόικας για την υλοποίηση των όρων του Μνημονίου και η εικόνα κινούμενης άμμου στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, είναι υποχρεωμένη να κινηθεί με την έναρξη του νέου έτους η κυβέρνηση.

Ως αποτέλεσμα, ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου καλείται κατά την εορταστική ανάπαυλα να απαντήσει σε κρίσιμα διλήμματα, αναφορικά με τον πολιτικό σχεδιασμό των επόμενων μηνών.
Κατ' ορισμένους μόνη «καθαρή λύση» είναι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών μέχρι την άνοιξη. Ομως, άλλοι συνομιλητές του πρωθυπουργού υποστηρίζουν πως έλαβε, μέσω της ψήφου των αυτοδιοικητικών εκλογών, εντολή να εξαντλήσει την τετραετία. Ετσι, προτείνουν, ως κίνηση άρσης του αδιεξόδου στο οποίο τείνει να περιέλθει η κυβέρνηση, την ενίσχυση του ρόλου της ομάδας πολιτικού σχεδιασμού, ώστε θέτοντας συνεχή διλήμματα ο κ. Παπανδρέου να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην πολιτική σκακιέρα. Μάλιστα, στο ανωτέρω πλαίσιο δεν αποκλείεται το σενάριο και ενός νέου ανασχηματισμού. Ειδικότερα, ο κ. Γ. Παπανδρέου αντιλαμβάνεται πλήρως ότι το διάστημα μέχρι τον Μάρτιο, οπότε και θα κριθεί η εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ, θα είναι ταυτοχρόνως δύσκολο και κρίσιμο. Οι αναταράξεις στην Ευρωζώνη το πιθανότερο είναι να καταστήσουν την τρόικα πιεστικότερη στην κατεύθυνση της πιστής τήρησης των όρων του Μνημονίου. Παράλληλα, η προσπάθεια που ως φαίνεται συνεχίζεται, παρά τη σθεναρή άρνηση της κ. Αγκελα Μέρκελ για την υιοθέτηση του ευρωομολόγου, ο κ. Γ. Παπανδρέου θεωρεί πολύ δύσκολο να τελεσφορήσει άμεσα. Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός θα πορευτεί, πιθανότατα, σ' ένα εξωτερικό περιβάλλον που θα δημιουργεί συνεχώς νέες περιπλοκές και εντάσεις στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο.
Όμως, στην εγχώρια πολιτική σκηνή, οι συνθήκες ήδη έχουν καταστεί περισσότερο από αντίξοες για τον κ. Παπανδρέου. Πέραν της πολεμικής της αντιπολίτευσης και των κοινωνικών εντάσεων που προκαλεί η υλοποίηση του Μνημονίου, με νέες αναμενόμενες εστίες αναταραχής τις ΔΕΚΟ και τα κλειστά επαγγέλματα, ο πρωθυπουργός καλείται να διαχειριστεί πλέον το εκρηκτικό κλίμα στο ίδιο το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, που μάλιστα εκδηλώνεται σε διάφορα επίπεδα.
- Πρώτον, στον στενό πυρήνα των συνεργατών του. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη του Πολιτικού Σχεδιασμού εκφράζουν προβληματισμό για το γεγονός ότι ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έχει τον αποκλειστικό χειρισμό των θεμάτων που άπτονται του Μνημονίου, καθώς εκτιμούν πως υποπίπτει σε επικοινωνιακά λάθη, όπως στα ζητήματα της περαίωσης και της διαγραφής χρεών προς το Δημόσιο, που πλήττουν καίρια την εικόνα της κυβέρνησης.
- Δεύτερον, στους κόλπους της κυβέρνησης. Εδώ και πολλούς μήνες είναι σαφές πως το υπουργικό συμβούλιο έχει επί της ουσίας «διχοτομηθεί» μεταξύ όσων πρεσβεύουν την ανάγκη απαρέγκλιτης εφαρμογής του Μνημονίου και όσων τηρούν ευδιάκριτες αποστάσεις, προτάσσοντας την ανάγκη συνεχούς διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Στην πρώτη κατηγορία, πέραν του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ανήκουν οι κ. Γ. Ραγκούσης, Ανδρ. Λοβέρδος, Αννα Διαμαντοπούλου, Μ. Χρυσοχοΐδης, ενώ στη δεύτερη, μεταξύ άλλων, οι κ.κ. Λούκα Κατσέλη, Χ. Καστανίδης, Χρ. Παπουτσής, Π. Μπεγλίτης, ενώ άλλοι κορυφαίοι υπουργοί, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τον κ. Ευάγγ. Βενιζέλο και τον κ. Δ. Ρέππα, εκτιμούν πως η κυβέρνηση επιβάλλεται να κινηθεί εντός ευρύτερου εθνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση.
- Τρίτον, στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας. Οπως κατέστη ορατό όλη την τελευταία εβδομάδα, το κλίμα μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ έχει καταστεί εκρηκτικό. Πέραν της κ. Βάσως Παπανδρέου, υπάρχει μια ομάδα βουλευτών με προεξάρχοντες τους κ. Γ. Φλωρίδη, Κ. Καρτάλη και Ν. Αλευρά, που τείνει να προσλάβει χαρακτηριστικά «εσωκομματικής αντιπολίτευσης». Επίσης, υπαρκτά παραμένουν τα ερείσματα σε μερίδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ των κ. Βενιζέλου και Λοβέρδου, ενώ υπάρχουν και μεμονωμένοι βουλευτές, που όπως λέγεται χαρακτηριστικά μπορεί να «απασφαλίσουν» ανά πάσα στιγμή, όπως έκανε ο κ. Β. Παπαχρήστος.
Το σενάριο των πρόωρων εκλογών
Πολλοί είναι εκείνοι, ακόμη και στον στενό πυρήνα των συνεργατών του πρωθυπουργού, που πρεσβεύουν την άποψη ότι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου θα πρέπει να αναλάβει τους επόμενους μήνες κρίσιμες πολιτικές πρωτοβουλίες.
Μάλιστα, με δεδομένο πως ο ανασχηματισμός φαίνεται ότι έχει εξαντλήσει τη δυναμική του μετά τις αλλαγές του περασμένου Σεπτεμβρίου, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ έχει, όπως προαναφέρθηκε, αρχίσει να διακινείται και πάλι το σενάριο των πρόωρων εκλογών το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, ώστε αυτές να διεξαχθούν με λίστα.
Πάντως, άλλοι επιτελείς του κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζουν «καταστροφικό» το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Οπως λένε, οι εκλογές μπορεί να προκαλέσουν τη σφοδρή αντίδραση της τρόικας και των αγορών σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή για την πορεία της οικονομίας. Επίσης, το τελικό τους αποτέλεσμα θα είναι αβέβαιο.
Και αυτό, γιατί ο κ. Παπανδρέου ακόμη και σε περίπτωση νίκης θα διαθέτει οριακή αυτοδυναμία, ενώ οι δυνητικοί του σύμμαχοι θα είναι εξαιρετικά περιορισμένοι. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις υφιστάμενες δημοσκοπήσεις τα νέα κόμματα της κ. Ντόρας Μπακογιάννη και του κ. Φώτη Κουβέλη δεν συγκεντρώνουν το 3% που -ως γνωστόν- απαιτείται για την είσοδό τους στη Βουλή.


Πηγή: Καθημερινή, Του Κ. Π. Παπαδιόχου


http://www.newscode.gr/politiki/story/anamesa-se-symplhgades-h-kybernhsh-papandreoy

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved