Στον αέρα οι ημιυπαίθριοι λόγω... Καλλικράτη
Inside Stories

Στον αέρα οι ημιυπαίθριοι λόγω... Καλλικράτη

Εικόνες καθημερινής τρέλας βιώνουν όσοι κάνουν μια βόλτα τις πρώτες μέρες του έτους, από τις κατά τόπους πολεοδομίες. Η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη έχει... απορυθμίσει τελείως τα πολεοδομικά γραφεία, καθώς κανείς δεν γνωρίζει που υπάγονται! Θεωρητικά ο Καλλικράτης ορίζει ξεκάθαρα ότι οι πολεοδομίες πρέπει να υπαχθούν στους Δήμους, αφού οι Νομαρχίες αποτελούν πια παρελθόν.

Όμως η σχετική εγκύκλιος ακόμα δεν έχει προωθηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, έτσι ώστε να συσταθούν οι απαραίτητοι Οργανισμοί και οι Διευθύνσεις εντός των Δήμων και να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς.

Υπήρξε πολεοδομία στην ανατολική Αττική, που χθες οι μηχανικοί της αρνήθηκαν να υπογράψουν το παραμικρό, δηλώνοντας ότι είναι ακέφαλοι και άρα η υπογραφή τους δεν έχει την παραμικρή ισχύ! Αποτέλεσμα ήταν να ακυρωθούν τα ραντεβού για τους ημιυπαίθριους και φυσικά να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες που είχαν σπεύσει εκεί από νωρίς το πρωί!

Σε ό,τι αφορά το διακαή πόθο της κυβέρνησης και ειδικά του Υπουργείου Περιβάλλοντος, τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους τα νούμερα λένε τη... μισή αλήθεια. Ήδη από υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΕΚΑ ο πήχης που είχαν θέσει για τα έσοδα έχει υποχωρήσει σημαντικά. Ενώ στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού γινόταν λόγος για έσοδα πάνω από 2 δισ. ευρώ, τώρα υπολογίζεται ότι τελικά δεν θα εισπραχθούν ούτε τα μισά!

Από μια πρώτη επεξεργασία των 366 χιλιάδων αιτήσεων που έχουν υποβληθεί έως 31/12, φαίνεται ότι οι περισσότερες αφορούν κατασκευαστές που σπεύδουν να επωφεληθούν από τη ρύθμιση και όχι μεμονωμένους πολίτες. Το όφελος για το Δημόσιο Ταμείο είναι κάτι λιγότερο από 800 εκατ. ευρώ.

Από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) έχει γίνει γνωστό ότι, αν και δεν μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια, οι ημιυπαίθριοι χώροι πανελλαδικά, ξεπερνούν το ενάμιση εκατομμύριο. Αν στο παραπάνω νούμερο προστεθούν τα γκαράζ, οι σοφίτες, τα υπόγεια, οι πιλοτές, τα πατάρια και οι φωταγωγοί, που επίσης μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, τότε μιλάμε για πάνω από 2 εκατομμύρια χώρους. Συνεπώς, ως αυτή την στιγμή έχουν υποβληθεί αιτήσεις μόνο για το 1/7 όσων χώρων θα μπορούσαν να ρυθμιστούν και να «τακτοποιηθούν» και ενώ η ρύθμιση ισχύει εδώ και πέντε μήνες!

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, θέλοντας να πείσει και άλλους πολίτες να υπαχθούν στη ρύθμιση, έδωσε παράταση δύο μηνών και έτσι, θα βρίσκεται σε ισχύ έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Αν όμως ο Καλλικράτης εμποδίσει τις πολεοδομίες να λειτουργήσουν ομαλά, τότε η ρύθμιση απλώς θα τιναχτεί στον αέρα... www.newsbomb.gr

http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/ston-aera-oi-hmiypaithrioi-logw-kallikrath

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved