Το εναλλακτικό σενάριο για έξοδο από την κρίση
G-Business

Το εναλλακτικό σενάριο για έξοδο από την κρίση

 Όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «ΑΞΙΑ» η Ευρωπαϊκή Ένωση με την καθοδήγηση του ΔΝΤ βρίσκεται πολύ κοντά σε λύση που θα εξασφαλίζει την «ήπια» και εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα σε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία της χώρας.


Σύμφωνα με το σενάριο αυτό όπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη αξιόπιστες πηγές, το ΔΝΤ έχει εκπονήσει ένα σχέδιο το οποίο πέρα της επιμήκυνσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, η οποία και θεωρείται «κλειδωμένη» αφού υπάρχει συμφωνία Ελλάδας - ΔΝΤ και συμφωνία επί της αρχής με την ΕΕ , θα εξασφαλίζει και την επιμήκυνση σχεδόν του συνόλου του χρέους (330 δισ. ευρώ σήμερα) με την καθοριστική συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Το σχέδιο αυτό προβλέπει να διαπραγματευτεί η Ελλάδα με τους πιστωτές της την ανταλλαγή των ομολόγων που κατέχουν με άλλους τίτλους μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας και διαφορετικού επίσης Rating.
Η διαφορά του συγκεκριμένου σεναρίου από αυτό που διέρρευσε τις τελευταίες μέρες στις γερμανικές εφημερίδες είναι ότι το EFSF δεν θα προσφέρει ρευστό στην Ελλάδα για να επαναγοράσει τα ομόλογα της, αλλά θα της παράσχει εγγυήσεις για την έκδοση ομολογιακού προϊόντος το οποίο και θα αντικαταστήσει τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν σήμερα οι πιστωτές της.
Σημαντικό σημείο του σχεδίου είναι ότι το swap αυτό θα γίνει στην ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται σήμερα σε κυκλοφορία. Αυτό εξασφαλίζει ότι νομικά δεν υπάρχει αναδιάρθρωση του χρέους με συνθήκες αλλαγής της συμφωνίας δανειστή και δανειζόμενου, αφού δεν γίνεται τυπικά haircut. Έτσι δεν δημιουργούνται προβλήματα σε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία στην περίπτωση haircut θα απειλούνταν με κατάρρευση, όπως αναφέρει η ΑΞΙΑ, αφού αποτιμούν τα ομόλογα τους στην ονομαστική τους αξία. Επίσης δεν θα μπορούν να ενεργοποιηθούν και τα CDS επί των ελληνικών ομολόγων.
Όπως εκτιμά το ΔΝΤ και η ελληνική κυβέρνηση, η πλειοψηφία των πιστωτών θα κάνει αποδεκτή την διαπραγμάτευση για την ανταλλαγή των ομολόγων και την συνολική επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, καθώς τα κυκλοφορούντα ομόλογα θα διαθέτουν rating που θα είναι «ΑΑ» ή «ΑΑΑ» , με την εγγύηση του EFSF.
Τα οφέλη από ένα τέτοιο σχέδιο μπορεί να είναι σημαντικά καθώς «αιμοδοτείται» η ελληνική οικονομία μέσω της αναβάθμισης της που θα ακολουθήσει μετά την επιμήκυνση, κάτι που θα βοηθήσει και το τραπεζικό σύστημα, από την στιγμή που οι τράπεζες θα κατέχουν ομόλογα με υψηλή αξιολόγηση «Α» , άρα ανοίγει ξανά ο δρόμος προς την διατραπεζική αγορά και την απεξάρτηση τους σε τόσο μεγάλο βαθμό από την ΕΚΤ.
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, σε όλο αυτό το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, καθοριστικό ρόλο αναμένεται να παίξει η Goldman Sachs, η οποία και προχώρησε αυτή την εβδομάδα σε «σάρωμα» μετοχών στο ΧΑ. Μάλιστα ο πρόεδρος του επενδυτικού οίκου επισκέφθηκε την Ελλάδα και είχε επαφές με ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους, θέλοντας να διεκδικήσει το ρόλο της τράπεζας του στην επικείμενη εθελοντική αναδιάρθρωση.
Βέβαια και αυτό το σενάριο για να εφαρμοστεί, προϋποθέτει πιο αυστηρή επιτήρηση της δημοσιονομικής προσαρμογής και ταυτόχρονα ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς για τη χώρα μας.


πηγή: newscode.gr

http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/to-enallaktiko-senario-gia-exodo-apo-thn-krish

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved