Νίκος Νικολαΐδης: Τέσσερα χρόνια μετά το θάνατό του αφιέρωμα στο έργο του!
Showbiz

Νίκος Νικολαΐδης: Τέσσερα χρόνια μετά το θάνατό του αφιέρωμα στο έργο του!

Ο Νίκος Νικολαΐδης υπήρξε ο σκηνοθέτης-έμβλημα της γενιάς του '50, «της πρώτης αμφισβήτησης και της φυγής». Ασυμβίβαστος και προκλητικός, ήταν ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς του ελληνικού σινεμά.


Τέσσερα περίπου χρόνια μετά τον θάνατό του, ένα σπονδυλωτό αφιέρωμα στο έργο του, το μεγαλύτερο σε έκταση που έχει ποτέ διοργανωθεί στην Αθήνα, τον ξαναφέρνει κοντά μας και τον συστήνει από την αρχή στις νεότερες γενιές. Έτσι, από τις 26 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου η Ταινιοθήκη της Ελλάδας θα φιλοξενήσει προβολές ταινιών, πίνακες ζωγραφικής από 20 εικαστικούς καλλιτέχνες, καθώς και συναυλίες - όλες εκδηλώσεις με αφετηρία τη δουλειά του ως σκηνοθέτη, σεναριογράφου και συγγραφέα που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του '60.
Το αφιέρωμα θα αναπτυχθεί σε τρεις διαφορετικούς άξονες. Κατ' αρχάς θα προβληθούν και οι 8 μεγάλου μήκους ταινίες του δημιουργού: «Ευρυδίκη ΒΑ 2037 (1975), «Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα» (1979), «Γλυκιά συμμορία» (1983), «Πρωινή περίπολος» (1987), «Singapore sling» (1990), «Θα σε δω στην κόλαση αγάπη μου» (1999), «Ο χαμένος τα παίρνει όλα» (2002), «The zero years» (2005). Θα προβάλλονται επίσης, καθημερινά, η μικρού μήκους ταινία «Lacrimae Rerum» (1962) που έχει παρουσιαστεί ελάχιστες φορές στο κοινό, αρκετά από τα 200 διαφημιστικά που σκηνοθέτησε, αποσπάσματα από το επερχόμενο ντοκιμαντέρ για τον Νίκο Νικολαΐδη «Directing Hell» του Χρήστου Χουλιάρα κ.ά.
Θα παρουσιαστεί και έκθεση ζωγραφικής με πρωτότυπα έργα επώνυμων καλλιτεχνών, όπως οι Αγγελος Αντωνόπουλος, Χρύσα Βέργη, Εριέττα Βορδώνη, Κυριάκος Κατζουράκης, Δημήτρης Μυταράς, Φώτης Πεχλιβανίδης και Παύλος Σάμιος, που εμπνέονται από το έργο του. Τα πρωτότυπα έργα τους θα εκτεθούν στην αίθουσα Εκθέσεων της Ταινιοθήκης, μαζί με αντικείμενα και κοστούμια από ταινίες του δημιουργού.
Στο τρίτο σκέλος του αφιερώματος θα πραγματοποιηθούν συναυλίες. Στον θερινό κινηματογράφο της Ταινιοθήκης, στις 27 Μαΐου, θα ανέβουν στη σκηνή καλλιτέχνες και συγκροτήματα που είτε έχουν επενδύσει με τη μουσική τους ταινίες του Νίκου Νικολαΐδη είτε γράφουν νέες συνθέσεις ειδικά για το αφιέρωμα. Ανάμεσά τους οι Γιάννης Αγγελάκας 3 και The Boy. Ο Γιώργος Χατζηνάσιος θα παίξει στο πιάνο τις συνθέσεις για τις ταινίες «Γλυκιά συμμορία» και «Πρωινή περίπολος».
Παράλληλα, τέλη Μαΐου θα κυκλοφορήσει ένα DVD box set με όλες τις ταινίες του σε ψηφιακά επεξεργασμένες κόπιες μαζί με τη μικρού μήκους «Lacrimae rerum», επεξεργασία που διήρκεσε συνολικά δύο χρόνια, ενώ θα επανεκδοθούν τα βιβλία του «Οι τυμβωρύχοι», «Οργισμένος Βαλκάνιος» και «Γουρούνια στον άνεμο»).
Πηγή:Έθνος

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved