Ωμή vs μαγειρεμένη ντομάτα: Πώς να την προτιμάτε και γιατί
Inside Stories

Ωμή vs μαγειρεμένη ντομάτα: Πώς να την προτιμάτε και γιατί

Την απολαμβάνουμε ωμή στη χωριάτικη σαλάτα, αλλά και μαγειρεμένη στις σάλτσες για τα μακαρόνια. Όπως κι αν την προτιμάτε, η ντομάτα είναι σίγουρα ένα από τα λαχανικά που δεν λείπουν ποτέ από την κουζίνα σας!

Σύμφωνα όμως με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Functional Foods, τα οφέλη της ντομάτας για την υγεία του γαστρεντερικού δεν είναι ίδια όταν καταναλώνεται ωμή και όταν καταναλώνεται μαγειρεμένη.

ntomata

«Λειτουργικά» τρόφιμα & προβιοτικά

Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές μελετούν συστηματικά τα λεγόμενα «λειτουργικά» τρόφιμα. Ο χαρακτηρισμός αυτός αποδίδεται σε προϊόντα που, εκτός από γεύση, άρωμα και θρέψη, προσφέρουν στον οργανισμό στοχευμένη δράση ενάντια σε διάφορες παθήσεις.

Παραδείγματα λειτουργικών τροφών είναι το κεφίρ, το κιμτσί και ορισμένα γιαούρτια, καθώς τα προβιοτικά που παρέχουν ενισχύουν τα «καλά» βακτήρια του εντέρου, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη γαστρεντερική λειτουργία, την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος κ.ά.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, ερευνητές από το Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο της Βαλένθια μελέτησαν την αλληλεπίδραση των βακτηρίων του εντέρου με τις αντιοξειδωτικές ουσίε. Συγκεκριμένα, εξέτασαν πώς επιδρά η ντομάτα, η οποία είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, στη μικροχλωρίδα του εντέρου όταν είναι ωμή και όταν είναι μαγειρεμένη.

ntomata saltsa

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved