Pastry Chef: Ο απόλυτος οδηγός για εσένα που ονειρεύεσαι μία πορεία στρωμένη με… ζάχαρη!
Inside Stories

Pastry Chef: Ο απόλυτος οδηγός για εσένα που ονειρεύεσαι μία πορεία στρωμένη με… ζάχαρη!

Οι πιο γλυκές αναμνήσεις από την παιδική σου ηλικία, προέρχονται από την κουζίνα της μαμάς ή της γιαγιάς και σε βρίσκουν με το πρόσωπο και τα χέρια πασπαλισμένα με αλεύρι;

Κάθε χρόνο την «αποστολή» της γενέθλιας τούρτας σου, την αναλαμβάνεις εξ ολοκλήρου εσύ, αφού δεν εμπιστεύεσαι κανέναν άλλο; Οι φίλες σου με κάθε ευκαιρία καμαρώνουν για το πηγαίο ταλέντο σου στην ζαχαροπλαστική; Αλήθεια, έχεις αναρωτηθεί ποτέ, πως αυτό το μακροχρόνιο πάθος με τα γλυκά, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα δημιουργικό «μονοπάτι» που θα σε οδηγήσει στην κορυφή του pastry making; Αν η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι «ναι», τότε το κείμενο που ακολουθεί, έχει γραφτεί αποκλειστικά για εσένα!

Πριν μερικά χρόνια η ζαχαροπλαστική -όπως η τέχνη της γαστρονομίας εν γένει- αποτελούσε έναν περισσότερο ανδροκρατούμενο χώρο. Σήμερα, ειδικά στην Ζαχαροπλαστική και Αρτοποιία ωστόσο, υπάρχουν αρκετά παραδείγματα διακεκριμένων Pastry Chef όπως η βραβευμένη Jessica Préalpato και η δημοφιλής Elizabeth Falkner, που αποδεικνύουν τα πράγματα μάλλον αντιστρέφονται υπέρ των γυναικών. Πλέον οι pâtissière μπαίνουν με θάρρος στον απαιτητικό κλάδο του pastry making, κάνοντας αισθητή την παρουσία τους με δικές τους επιχειρήσεις, διεκδικώντας χώρο και ίσες αμοιβές με τους άντρες, ενώ ταυτόχρονα σαρώνουν υψηλόβαθμες θέσεις και σημαντικές διακρίσεις στο πέρασμά τους.

Για σένα, λοιπόν, που ονειρεύεσαι να γίνεις μία καταξιωμένη pâtissière και να ακολουθήσεις μια πορεία στρωμένη με… ζάχαρη, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει όλα αυτά που χρειάζεται να γνωρίζεις.

Ξεκινώντας δίπλα στους καλύτερους

Μπορεί το «αστέρι» σου στη ζαχαροπλαστική να είναι αδιαμφισβήτητο, για να γίνεις όμως μία έμπειρη Τεχνικός Ζαχαροπλαστικής Τέχνης, χρειάζεται να βρεθείς πλάι σε ανθρώπους που θα σε βοηθήσουν να καλλιεργήσεις το ταλέντο σου και να το «ξεδιπλώσεις» στον τομέα που σε ενδιαφέρει περισσότερο.

Τη γνώση και την καθοδήγηση αυτή στην Ελλάδα, παρέχουν οι ακαδημαϊκοί και οι κορυφαίοι pastry chef στον Εκπαιδευτικό Όμιλο LE MONDE που εξειδικεύεται στην εκπαίδευση Pastry Chef στο επίπεδο των επαγγελματιών του εξωτερικού.

Μέσω συστηματικής μεθοδολογίας που συνδυάζει το γευστικό και το αισθητικό κριτήριο των σπουδαστών με την εργαστηριακή εκπαίδευση και τη θεωρητική κατάρτιση, δημιουργούν επαγγελματίες υψηλών προδιαγραφών που απορροφούνται άμεσα σε σημαντικές θέσεις στον χώρο της ζαχαροπλαστικής.

«Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός», όπως έλεγε ο Πλάτωνας και δεν υπάρχει αμφιβολία πως το προσωπικό και οι σύγχρονες εγκαταστάσεις της Le Monde, αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον για να μπεις δυναμικά στον χώρο του pastry making!

Γνωρίζοντας καλύτερα τα υλικά σου

Όπως ένας ζωγράφος γνωρίζει τις ιδιότητες των χρωμάτων και κάθε πιθανό συνδυασμό τους, έτσι και ένας έμπειρος ζαχαροπλάστης, οφείλει να εντρυφήσει και να κατανοήσει σε βάθος τα υλικά που περιλαμβάνει στις συνταγές του, ελπίζοντας πως έτσι θα καταφέρει να δημιουργήσει πρωτότυπα και αριστοτεχνικά αποτελέσματα.

Καλό θα ήταν, λοιπόν, να μην περιοριστείς μόνο στην εξειδικευμένη σύγχρονη βιβλιογραφία με την οποία θα σε τροφοδοτεί η σχολή ζαχαροπλαστικής, αλλά μέσω αυτής να συνεχίσεις την αναζήτησή σου, διαβάζοντας βιβλία, παρακολουθώντας τα βήματα που ακολούθησαν καταξιωμένοι επαγγελματίες του χώρου, μελετώντας τεχνικές που θα εμπλουτίσουν τη «φαρέτρα» σου με γνώσεις και θα οδηγήσουν την αντίληψή σου γύρω από την επιστήμη της ζαχαροπλαστικής σε ένα υψηλότερο επίπεδο.

Μην ξεχνάς πως τα συστατικά είναι το «εργαλείο» σου, όσο περισσότερο τα γνωρίζεις, τόσο καλύτερα θα μπορείς να τα χειρίζεσαι στο μέλλον.

Εξάσκηση, εξάσκηση και πάλι, εξάσκηση

Όποιον διακεκριμένο pastry chef και αν ρωτήσεις, ποιο είναι το «μυστικό» της επιτυχίας του, είναι βέβαιο πως από όλους θα λάβεις την ίδια απάντηση: Σκληρή δουλειά και εξάσκηση! Αντλώντας πληροφορίες και γνώσεις από τα μαθήματα στη σχολή και από τη δική σου προσωπική αναζήτηση, κάποια στιγμή θα πρέπει να περάσεις από τη θεωρεία στην πράξη. Εκτός από τα εργαστηριακά μαθήματα που θα παρακολουθείς στη διετή σου φοίτηση στη Le Monde, είναι σημαντικό να εξασκείς τακτικά τις ικανότητες και το ταλέντο σου, είτε επιλέγοντας μία part time εργασία συναφή με το αντικείμενό σου, είτε πραγματοποιώντας δοκιμές υλικών και συνταγών στον πάγκο της κουζίνας σου.

«Οπλίσου» με υπομονή και… μεράκι

Για να γίνεις μια πετυχημένη pastry chef, χρειάζεται να διαθέτεις ένα σύνολο χαρακτηριστικών που θα σε καθιστά έτοιμη και… πολλά υποσχόμενη για το συγκεκριμένο επάγγελμα. Με άλλα λόγια, για να πετύχεις όντως, χρειάζεται να είσαι οργανωτική, ευέλικτη, εργατική, δημιουργική, με φαντασία, συνέπεια και προσήλωση στην παραμικρή λεπτομέρεια.

Ακόμα κι αν τώρα πιστεύεις ότι δεν διαθέτεις όλα τα παραπάνω, η υπομονή σε συνδυασμό με την αγάπη, το μεράκι και την αφοσίωση στην τέχνη της ζαχαροπλαστικής και τη δημιουργία, σίγουρα θα σε βοηθήσουν να προσαρμοστείς και να βρεις τον δρόμο σου. Ναι, όπως παντού, θα συναντήσεις και εμπόδια και ανταγωνιστές, όμως ο εαυτός σου είναι ο σημαντικότερος αντίπαλος που θα χρειαστεί να ξεπεράσεις, για να εξελιχθείς στην καταξιωμένη επαγγελματία που ονειρεύεσαι.

Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να ακολουθήσεις το γευστικό «μονοπάτι» που σου λέει η καρδιά σου;

Για να μάθεις περισσότερα για το αντικείμενο που σε ενδιαφέρει, μπορείς να επισκεφθείς την ιστοσελίδα της Le Monde ή να τους καλέσεις στο 210 4830500 για να κλείσεις ένα ραντεβού με τον Σύμβουλο Σπουδών για να σε καθοδηγήσει και να λύσει κάθε σου απορία.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved