Πώς να φτιάξεις την «Κυρά Σαρακοστή» του Άκη Πετρετζίκη
Taste

Πώς να φτιάξεις την «Κυρά Σαρακοστή» του Άκη Πετρετζίκη

Η «κυρά-Σαρακοστή» λειτουργούσε ως ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο το οποίο βοηθούσε «τους παλιούς» να μετρούν τις εβδομάδες που μεσολαβούσαν από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Συνήθως, ήταν η ζωγραφιά μιας γυναίκας με μαντήλι στο κεφάλι, 7 πόδια, σταυρωμένα χέρια -επειδή προσευχόταν- και χωρίς στόμα, διότι νήστευε. Κάθε Σάββατο, ξεκινώντας από το Σάββατο που ακολουθούσε μετά την Καθαρά Δευτέρα, η κυρά-Σαρακοστή «έχανε» ένα πόδι. Το τελευταίο, το οποίο κοβόταν το μεγάλο Σάββατο, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, το τοποθετούσαν μέσα στο ψωμί της Ανάστασης και σε όποιον τύχαινε, του έφερνε καλή τύχη.

Συστατικά

  • 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για το πασπάλισμα
  • 110 γρ. αλάτι
  • 190 γρ. νερό, + έξτρα για το άλειμμα

Δες βήμα - βήμα τη συνταγή στο akispetretzikis.com

DPG NETWORK

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved