Από την Ισπανία στην Ελλάδα: 60 χρόνια μετά η Σοφία επιστρέφει
VIP Life

Από την Ισπανία στην Ελλάδα: 60 χρόνια μετά η Σοφία επιστρέφει

Η πριγκίπισσα Σοφία έφυγε νύφη τον Μάιο του 1962 για την Ισπανία με προίκα 300.000 δολαρίων από το κρατικό ταμείο και έναν θρόνο να την περιμένει.

Εξήντα χρόνια μετά, η βασιλομήτωρ της Ισπανίας φέρεται αποφασισμένη να επιστρέψει στην Ελλάδα και να ζήσει εδώ τα τελευταία χρόνια της ζωής της, γυρνώντας επιδεικτικά την πλάτη στον σύζυγό της Χουάν Κάρλος, τον οποίο φήμες θέλουν να παίρνει των ομματιών του από το Αμπού Ντάμπι και να γυρνά με την ουρά στα σκέλια στη Μαδρίτη.

20230118162847_1D8A1736.jpg

Μαζί στην Αθήνα
Μολονότι βέβαια τα προβλήματα στον γάμο του Χουάν Κάρλος και της Σοφίας θεωρούνται τόσο δεδομένα και αυτονόητα όσο το γεγονός ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον νοητό άξονά της, πολλοί ήταν αυτοί που ξαφνιάστηκαν στην πληροφορία ότι εκείνη ήδη πακετάρει τις αποσκευές της για την επιστροφή στην Ελλάδα. Ίσως ξεγελάστηκαν από το γεγονός ότι οι δύο γαλαζοαίματοι εμφανίστηκαν μαζί (εκείνος εμφανώς καταβεβλημένος, εκείνη κοτσονάτη και θαλερή) στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου τον περασμένο Ιανουάριο στη Μητρόπολη Αθηνών.

Από την άλλη, τέτοια θλιβερά γεγονότα δεν προσφέρονται ούτε για έριδες ούτε έστω για σημειολογικές κινήσεις. Η Σοφία και ο Χουάν Κάρλος συνυπήρξαν στην κηδεία του τέως και έκτοτε συνέχισαν τις ούτως ή άλλως παράλληλες εδώ και χρόνια ζωές τους. Ωστόσο το μήνυμα που εκπέμπεται τώρα από τη βασιλομήτορα της Ισπανίας είναι σαφές και περιεκτικό.

201103231659190.5550_VASILISA_SOFIA_23032011.jpg

Έρωτας με την πρώτη ματιά

Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει βέβαια ότι η Σοφία, που αποδείχτηκε όχι μόνο αεικίνητη και δραστήρια ως βασίλισσα μέσα από ένα πλέγμα πυκνών φιλανθρωπικών δράσεων, αλλά και αγαπητή από τη μεγαλύτερη μερίδα των Ισπανών, έζησε στην Ελλάδα κάποιες από τις πιο καθοριστικές -όχι απαραιτήτως για καλό- στιγμές της ζωής της. Όπως η γνωριμία της με τον Χουάν Κάρλος. Πρωτοσυναντήθηκαν το 1954 σε μια οικογενειακή -ας μην ξεχνάμε πως είναι τρίτα ξαδέλφια- κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά. Αμφότεροι ήταν 16 ετών.

Ξύρισε το μουστάκι του

Σχεδόν έναν χρόνο αργότερα, στις 12 Σεπτεμβρίου του 1961, η Σοφία αρραβωνιάστηκε τον Ισπανό πρίγκιπα στη Λοζάνη. Εν τω μεταξύ εκείνη είχε πείσει τον Χουάν Κάρλος να ξυρίσει το μουστάκι του, που δεν ήταν καθόλου του γούστου της, και είχε ανταποκριθεί επιδέξια στη μάλλον πρωτότυπη πρόταση γάμου που της έκανε. Στη διάρκεια ενός γεύματος σε εστιατόριο της Λοζάνης ο Ισπανός έβγαλε από την τσέπη του ένα κουτάκι και το πέταξε προς το μέρος της Σοφίας. Φυσικά, εκείνη το έπιασε.

Ο χρόνος που μεσολάβησε από τον αρραβώνα του Σεπτεμβρίου μέχρι τους γάμους που τελέστηκαν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου του 1962 μπορεί να αποδείχτηκε παραπάνω από αρκετός για τη φαραωνικών διαστάσεων εξτραβαγκάντζα που ετοίμασε η βασιλική οικογένεια της Ελλάδας, ήταν όμως συντριπτικά μικρός για την τότε κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, η οποία έπρεπε να πάρει μια κρίσιμη απόφαση: θα υπέκυπτε στις πιέσεις της παρεμβατικής βασίλισσας Φρειδερίκης και θα προίκιζε την πριγκίπισσα προκαλώντας το κοινό αίσθημα ή θα κώφευε στην επιθυμία της; Την απάντηση έδωσε νομοσχέδιο που ψηφίστηκε δύο μήνες πριν από τον γάμο, το οποίο προέβλεπε κρατική επιχορήγηση στη γαλαζοαίματη μέλλουσα νύφη ύψους 300.000 δολαρίων (περίπου 9 εκατ. δραχμών).

201103231700430.5556_VASILISA_SOFIA_23032011.jpg

Παραστρατήματα

Μπορεί η Σοφία και ο Χουάν Κάρλος να έζησαν κατά κυριολεξία μια ολόκληρη ζωή μέσα στο ίδιο παλάτι, όμως ένα γενναίο κομμάτι της συνύπαρξής τους το πέρασαν ως δύο ξένοι. Σίγουρα δεν ακούγεται ανεξήγητο εφόσον λάβει κανείς υπόψη τις -χιλιάδες για κάποιους- εξωσυζυγικές σχέσεις του πρώην Ισπανού βασιλιά ή την πληθώρα των εικασιών περί εξώγαμων τέκνων του.

Δεν είναι όμως μόνο τα ερωτικά παραστρατήματά του που δημιούργησαν ρήγμα στο ζευγάρι. Ή μάλλον είναι αυτά αθροισμένα με την αμήχανη στάση για τη δημόσια εικόνα και συμπεριφορά του, όπως το κόστους 44.000 ευρώ (δηλαδή όσο ένας ετήσιος μισθός στην Ισπανία) σαφάρι ελέφαντα που έκανε το 2012 στην Μποτσουάνα την ώρα που η χώρα του βρισκόταν σε οικονομική περιδίνηση, αλλά και τα οικονομικά σκάνδαλα στα οποία έχει εμπλακεί – χωρίς όμως ποτέ να έχει κατηγορηθεί επίσημα ή να έχει λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη γι’ αυτά.

Από τότε φαίνεται να επιδεινώθηκαν δραματικά οι σχέσες του με τη Σοφία, με την οποία κάποιοι ισχυρί­ζονται ότι απέφευγαν όχι μόνο να βρίσκονται στον ίδιο χώρο, αλλά και να ανταλλάσσουν βλέμμα ή κουβέντα τουλάχιστον έως το 2020, όταν εκείνος εξαφανίστηκε - και τελικά τον βρήκαμε στο Αμπού Ντάμπι. Όπως και να ‘χει, γεγονός είναι ότι η Σοφία αφήνει για πάντα την μέχρι τώρα βασική έδρα της και μετακομίζει στον τόπο καταγωγής της, την Ελλάδα.

Πηγή: Λοιπόν

DPG NETWORK

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved