Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Η πιο εμβληματική ταινία για τα Πάθη του Ιησού επιστρέφει! Όσα δεν γνωρίζετε
Hollywood

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Η πιο εμβληματική ταινία για τα Πάθη του Ιησού επιστρέφει! Όσα δεν γνωρίζετε

Η ταινία «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» που βλέπουμε κάθε χρόνο σε συνέχειες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας θα είναι για ακόμα μία χρονιά στις οθόνες μας και θα τη δούμε ξανά, όσα χρόνια και αν περάσουν, από τη συχνότητα του ΑΝΤ1. 

Η ταινία θα προβάλλεται από αύριο στο πρόγραμμα του σταθμού και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, αναμένεται να σημειώσει υψηλά ποσοστά τηλεθέασης.

Είναι το αριστούργημα του Φράνκο Τζεφιρέλι ο οποίος απέδωσε με απόλυτη ευλάβεια τα Πάθη του Ιησού, αναπαριστώντας τα γεγονότα με πίστη στις Γραφές και μεγάλο σεβασμό στην ιερότητα του θέματος.

Και μπορεί να είστε φανατικοί τηλεθεατές της συγκεκριμένης παραγωγής κάθε χρόνο, υπάρχουν όμως και κάποιες λεπτομέρειες που σίγουρα δεν γνωρίζετε.

Όπως ότι τα γυρίσματα κράτησαν σχεδόν έναν χρόνο και έγιναν σε αυθεντικούς χώρους καθώς ο σκηνοθέτης εξασφάλισε ένα επιτελείο διάσημων ηθοποιών και κομπάρσων.

  • Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 1975 και ολοκληρώθηκαν τον Μάιο του 1976.
  • Τα σετ είχαν στηθεί στο Μαρόκο και την Τυνησία.
  • Οι σκηνές των συναγωγών έγιναν στο νησί Djerba, ενώ οι σκηνές της Ιερουσαλήμ γυρίστηκαν στην πόλη της Τυνησίας Μοναστήρι (το όνομα της πόλης παραμένει Ελληνικό μέχρι και σήμερα).
  • Η σειρά προβλήθηκε για πρώτη φορά από το ιταλικό κανάλι RAI 1 στις 27 Μαρτίου 1977. Ο προϋπολογισμός της ήταν 180.000.000 δολάρια και η κινηματογράφησή της έγινε από την RAI Radiotelevisione Italiana.
  • Το έργο του Τζεφιρέλι ήταν υποψήφιο σε πέντε κατηγορίες στα σημαντικά βρετανικά βραβεία BAFTA-Award, δίχως όμως να καταφέρει να κερδίσει ένα.
  • Επίσης ήταν υποψήφιο σε τρεις κατηγορίες στα αμερικανικά Emmy. Βραβεύτηκε σε τρεις τεχνικές κατηγορίες από το Εθνικό Ιταλικό Συνδικάτο Κινηματογραφικών Δημοσιογράφων (Sindacato Nazionale Giornalisti Cinematografici Italiani) με το βραβείο Nastro d’Argento.

BAFTA-Award 1978 υποψηφιότητα στις κατηγορίες
o Καλύτερος ηθοποιός (Robert Powell)
o Καλύτερο σενάριο
o Καλύτερη φωτογραφία
o Καλύτερο μοντάζ
o Καλύτερος ήχος

Emmy 1978 υποψηφιότητα στις κατηγορίες
o Καλύτερο δράμα
o Καλύτερος Β’ ρόλος σε δράμα (James Farentino)

Η καθηλωτική ερμηνεία του Ρόμπερτ Πάουελ

Ο ηθοποιός που υποδύθηκε τον Ιησού Χριστό ήταν ο Ρόμπερτ Πάουελ ο οποίος συνδέθηκε τόσο πολύ με το ρόλο στη συνείδηση του κόσμου αλλά και όλων των δημιουργών, που τελικά η καριέρα του στιγματίστηκε από αυτόν.
Όπως είχε δηλώσει παλιότερα ο ίδιος, εκτός του ήταν ο κορυφαίος ρόλος που έπαιξε ποτέ, αυτή η ερμηνεία του τον έφερε κοντά στον Θεό. Γι' αυτό και όλοι οι μετέπειτα ρόλοι του πέρασαν απαρατήρητοι.

Έτσι, σταδιακά ο Πάουελ αποσύρθηκε από την υποκριτική. Ο ίδιος σε συνεντεύξεις του έχει πει:
«Όταν κλήθηκα να υποδυθώ τον Ιησού, ήμουν 31 ετών και ομολογώ ότι μέχρι τότε δεν είχα κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη θρησκεία και καμία απολύτως γνώμη για τον Χριστό. Τώρα, ύστερα από 9 μήνες γυρισμάτων σε επιβλητικά τοπία του Μαρόκου και της Τυνησίας, μπορώ να πω ότι πραγματικά πιστεύω στον Ιησού, ακόμη και αν δεν πηγαίνω τακτικά στην εκκλησία».

Πίσω από τις κάμερες

Τα Χριστούγεννα του 1973, ο Τζεφιρέλι οριστικοποίησε τη μεταφορά της ζωής του Ιησού του Ναζωραίου για την κρατική ιταλική τηλεόραση, τη RAI. Όλα εξελίσσονταν «σαν να είχαν ούριο άνεμο στα πανιά», όπως δήλωσε σε συνέντευξή του το 2007 ο σκηνοθέτης. Το κόστος ήταν όμως υπέρογκο, 16-18 εκατ. δολάρια, αστρονομικό για τηλεοπτικό προϊόν.

Στη σειρά συνεργάστηκαν από το Βατικανό και τη Ραβινική Σχολή του Λονδίνου μέχρι το Σχολείο Κορανίου του Μαρόκου. Το σενάριο υπογράφει ο Άντονι Μπέρτζες, ο αντισυμβατικός σεναριογράφος της ταινίας «Κουρδιστό πορτοκάλι». Το σάουντρακ είχε αναλάβει ο Μορίς Ζαρ, που είχε ήδη στο ενεργητικό του τα αντίστοιχα του «Λόρενς της Αραβίας» και του «Δρ Ζιβάγκο».

O σερ Λόρενς Ολίβιε είχε από μόνος του ζητήσει να συμμετάσχει, λέγοντας στον Τζεφιρέλι: «Παραείμαι μεγάλος για ιππασία, άρα δεν μπορώ να είμαι ο Πιλάτος. Δεν είμαι αρκετά Εβραίος για Καϊάφας. Δώσε μου απλά αυτές τις δύο μικρές σκηνές του Νικόδημου»!

Για την παραγωγή και τη σωστή, όσο γίνεται, απόδοση των γεγονότων, επιστρατεύτηκαν μελετητές της Βίβλου, ιστορικοί και ακαδημαϊκοί.

Ανάμεσα στους κορυφαίους ηθοποιούς του καστ ήταν ο σερ Πίτερ Ουστίνοφ ο Κρίστοφερ Πλάμερ, ο Άντονι Κουίν, ο Έρνεστ Μπόργκναϊν και η Κλαούντια Καρντινάλε!

Ο Τζεφιρέλι ήθελε πολύ τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι για το ρόλο του Πιλάτου, αλλά δεν τα βρήκαν στο οικονομικό. Τελικά δικαιώθηκε με την επιλογή του Ροντ Στάιγκερ, λέγοντας πως ήταν ένας «υπέροχος Πιλάτος».

Ο σκηνοθέτης επίσης πρότεινε το ρόλο της Μαρίας της Μαγδαληνής στην Ελίζαμπεθ Τέιλορ, εκείνη όμως φοβήθηκε τα χρονοβόρα γυρίσματα και έτσι τον ρόλο ενσάρκωσε, όπως γνωρίζουμε όλοι, η Αν Μπάνκροφτ.

Στον «Ιησού από τη Ναζαρέτ» παίρνουν μέρος επτά βραβευμένοι με Oscar ηθοποιοί, οι: Κρίστοφερ Πλάμερ (το πήρε μεταγενέστερα), Λόρενς Ολίβιε, Πίτερ Ουστίνοφ, Αν Μπάνκροφτ, Αντονι Κουίν, Ροντ Στάιγκερ και Έρνεστ Μπόργκναίν.
Μαζί τους άλλοι έξι υποψήφιοι για Oscar, οι: Τζέιμς Μέισον, Ίαν Χολμ, Ίαν Μπάνεν, Τζέιμς Ερλ Τζόουνς, Βαλεντίνο Κορτέζε και Ραλφ Ρίτσαρντσον.

Διαβάστε επίσης:

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved