Ελληνίδα ηθοποιός σοκάρει με την περιγραφή! Η βία και η βοήθεια στο κέντρο κακοποιημένων γυναικών
Showbiz

Ελληνίδα ηθοποιός σοκάρει με την περιγραφή! Η βία και η βοήθεια στο κέντρο κακοποιημένων γυναικών

Δεν έχει κρύψει ότι έχει πέσει θύμα κακοποίησης από σύντροφό της. 

Αυτή την φορά, μιλάει για το θέμα της κακοποίησης των γυναικών μέσα από την θεατρική παράσταση που πρωταγωνιστεί και αποκαλύπτει πως δέχτηκε βοήθεια από κέντρο κακοποιημένων γυναικών.

«Πρόκειται για την κακοποίηση των γυναικών. Επέλεξα τον τίτλο «Red X» γιατί πιστεύω ότι πρέπει να βάλουμε ένα κόκκινο «Χ» σε ό,τι βιάζει το κορμί μας και την ψυχή μας. Είναι ένας θεατρικός μονόλογος και είναι ένα αυτοβιογραφικό κείμενο» είπε στο Mytv η Πωλίνα Γκιωνάκη.

Παρακολουθούμε μια γυναίκα, την Αλεξάνδρα, να διηγείται την εμπειρία της.

«Πράγματι. Συνειδητοποιεί η Αλεξάνδρα την ψυχολογική, τη λεκτική και τη σωματική βία που έχει υποστεί, και βλέπουμε στο έργο πώς αντιδρά»

Μου είπατε ότι το έργο είναι αυτοβιογραφικό. Ναι, δυστυχώς... 'Εχετε υποστεί κακοποίηση;

«Ναι. Έχω υποστεί και, ευτυχώς, έκανα μια κίνηση την οποία πιστεύω ότι κάθε γυναίκα θύμα μιας παρόμοιας κατάστασης πρέπει να κάνει: Απευθύνθηκα στο Κέντρο Κακοποιημένων Γυναικών, όπου με στήριξαν πολύ και με έκαναν να καταλάβω ότι δεν πρέπει να έχω ενοχές. Οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται ένοχες όταν πέφτουν θύματα κακοποίησης και γι' αυτό υπάρχει αυτός ο «νόμος της σιωπής», αυτή η ομερτα, η οποία πρέπει να σπάσει. Κάποια στιγμή πρέπει οι γυναίκες να μιλάνε γι' αυτό το θέμα. Να μη φοβόμαστε»

Για ποιον λόγο μία γυναίκα παραμένει σ' αυτή την κατάσταση, γιατί θύματα κακοποίησης δεν πέφτουν μόνο γυναίκες φοβισμένες, αλλά και γυναίκες που είναι δυναμικές...

«Πράγματι. Οι άνθρωποι που ασκούν βία έχουν χαρακτήρα εξουσιαστικό και χειριστικό, ενώ διαστρεβλώνουν τα πράγματα προκαλώντας ενοχές στο θύμα, Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι διαρκώς βίαιοι. Η βίαιη συμπεριφορά τους εναλλάσσεται με τρυφερές περιόδους με αποτέλεσμα να προκαλείται σύγχυση στο θύμα. Η βία είναι ένας κύκλος. Από τη βία περνούν στην τρυφερότητα και την καλοσύνη. Η γυναίκα τρέφει και κάποια συναισθήματα για το πρόσωπο που την κακοποιεί»

Μήπως, όμως, αυτά τα συναισθήματα είναι και ένας λόγος που υπομένει μία τέτοια κατάσταση;

«Αν και δεν είμαι ψυχολόγος από προσωπική πείρα κατάλαβα ότι όλος αυτός ο κύκλος βίας - τρυφερότητας με μπέρδευε. Είχα χάσει την ισορροπία μου και, όταν τη χάνεις δεν μπορείς να λειτουργήσεις σωστά»

Τώρα πια που έχει περάσει χρόνος από αυτό το γεγονός, τι θα συμβουλεύατε μία γυναίκα που είναι θύμα κακοποίησης;

«Το πρώτο πράγμα είναι ότι την αξιοπρέπεια μας δεν μας την παίρνει κανείς αν δεν το επιτρέψουμε εμείς θεωρώ ότι οι γυναίκες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δείχνουν ανοχή. Να βάζουν τα όρια τους. Εάν δεν βάλεις τα όρια σου, αν δεχθείς έστω και μία φορά να καταπατηθεί η αξιοπρέπεια σου, την επόμενη θα γίνει κάτι χειρότερο και κάτι χειρότερο μετά. Καλό είναι, όταν βλέπεις τέτοιες καταστάσεις να τη σταματάς από την πρώτη στιγμή τη σχέση»

Σε τι ποσοστό υπάρχει στην Ελλάδα αυτό το φαινόμενο;

«Τρεις στις δέκα γυναίκες. Το ποσοστό είναι πολύ μεγάλο. Δεν έχει τόξο. Δηλαδή, ανεξάρτητα από το οικονομικό επίπεδο και το μορφωτικό ή το κοινωνικό επίπεδο, κάθε γυναίκα κινδυνεύει να βρεθεί θύμα κακοποίησης. Λόγω μάλιστα και της κρίσης και των προβλημάτων που έχει επιφέρει αυτή στην καθημερινότητα, πρέπει να έχει αυξηθεί αυτό το γεγονός . Οι άνθρωποι έχουν περισσότερα προβλήματα, είναι πιο νευρικοί και ξεσπούν στο εύκολο θύμα»

Όταν αντιληφθούμε ότι πέφτει θύμα κακοποίησης ένα άτομο από το περιβάλλον μας, πώς μπορούμε να αντιδράσουμε;

«θα πρέπει να το συμβουλέψουμε να απευθυνθεί σε κάποιο Κέντρο Κακοποίησης Γυναικών. Εγώ αυτό θα έκανα. Επειδή πρέπει να τα σκεφτόμαστε όλα, δεν έχουν όλες οι γυναίκες την οικονομική άνεση, π.χ. μπορεί να είναι μία γυναίκα που εξαρτάται οικονομικά από αυτόν τον άντρα. Το Κέντρο Κακοποίησης διαθέτει και ξενώνα για τις γυναίκες αυτές που θα τις καλύψει από κάθε άποψη, μέχρι να δουν πού θα εργαστούν και τι θα κάνουν θα τις βοηθήσει πάρα πολύ»

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved