Λένα Μαντά: «Ο κορονοϊός επέδρασε καταλυτικά πάνω μου»
Showbiz

Λένα Μαντά: «Ο κορονοϊός επέδρασε καταλυτικά πάνω μου»

Η Λένα Μαντά ασχολείται με τη συγγραφή σχεδόν 20 χρόνια και τα βιβλία της έχουν αγγίξει τις καρδιές εκατομμυρίων αναγνωστών.

Η αγαπημένη συγγραφέας με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα, «Οι τρεις άσοι», που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Ψυχογιός, εξομολογείται στο «mytv» την εσωτερική ανάγκη που της καλύπτει η συγγραφή αλλά και πού έγκειται η γοητεία ενώ αποκαλύπτει πόσο την επηρέασε και συγγραφικά η πανδημία του κορονοϊού.


Τι σας γοητεύει στη συγγραφή και γι' αυτό συνεχίζετε ακάθεκτη; «Η συγγραφή, όπως έχω πει πολλές φορές, είναι έρωτας! Δυνατός, σαρωτικός, ανατρεπτικός και απαιτητικότατος! Πώς να αντισταθείς σ' έναν έρωτα, πώς να ξεφύγεις από τη σαγήνη του; Ζεις χίλιες ζωές, πεθαίνεις χίλιες φορές, για να ξαναγεννηθείς και ν' αρχίσεις πάλι από την αρχή!»


Υπάρχει κάποια εσωτερική ανάγκη που σας καλύπτει; «Δεν μπορώ ν' αναφέρω μόνο μία. Είναι πολλές! Για μένα είναι ψυχοθεραπεία, είναι η τάση φυγής που με κυριεύει πολλές φορές και που βρίσκει διέξοδο στα ταξίδια μυαλού και της ψυχής που κάνω μαζί με τους ήρωες μου. Ακόμη, «ξορκίζει» το κακό μέσα μου, όταν αυτό γίνεται πιεστικό, και ικανοποιεί ίσως και την ανάγκη μου να αποτελώ τον από μηχανής θεό...»


Ποιος είναι ο μεγαλύτερος «δαίμονας» ενός συγγραφέα;
«Ειλικρινά δεν ξέρω... Ίσως γιατί στη συγγραφή και φεύγω όταν με κυνηγούν δαίμονες! Νιώθω ασφαλής μέσα στα γραπτά μου! Εκεί τίποτα δεν ανατρέπεται, αν δεν το αποφασίσω εγώ...»


Πριν ξεκινήσετε να γράφετε μια ιστορία, έχετε σκεφτεί ακριβώς τη ροή της και ποιο θα είναι το τέλος της; «Αυτό θα ήταν ο πρώτος και κύριος παράγοντας πλήξης για μένα! Η γοητεία έγκειται ακριβώς στο μυστήριο που αποκαλύπτεται εντός μου λίγο λίγο, βήμα το βήμα, σελίδα τη σελίδα. Σαφώς και ξέρω τον σκελετό. Περίπου... Το τέλος έρχεται ξαφνικά!»


Συνήθως πόσο διάστημα σας παίρνει να ολοκληρώσετε ένα βιβλίο; «Εξαρτάται το βιβλίο. Αν διαδραματίζεται σε άλλη εποχή, πρώτα μαθαίνω λεπτομέρειες για τον τόπο και τον χρόνο. Απίστευτες λεπτομέρειες! θέλω να ξέρω από τα τραγούδια της εποχής, μέχρι τις ταινίες και τα θεατρικά, εκτός βέβαια από το ιστορικό πλαίσιο, που επίσης μελετώ συστηματικά. Κατά συνέπεια, αυτό με καθυστερεί. Γενικά, πάντως, και άνευ απρόοπτου, χρειάζομαι 7-8 μήνες καθημερινής και πολύωρης δουλειάς μέχρι να ολοκληρώσω ένα μυθιστόρημα»


Έχει υπάρξει κάποιο που να σας... ταλαιπώρησε, βγάζοντας σας από το σχετικό χρονοδιάγραμμα;
«Αυτό που γράφω τώρα. Όχι επειδή έφταιγε το θέμα, αλλά επειδή ο κορονοϊός επέδρασε καταλυτικά πάνω μου. Ενα τεράστιο κενό ήρθε και εγκαταστάθηκε στο μυαλό μου κι ενώ έχω φτάσει στο τέλος σχεδόν και γνωρίζω πώς θα ολοκληρωθεί, όταν ξεκινώ να γράψω, το μυαλό σκορπίζεται και απεργώ! Συνήθως τέτοια εποχή κάνω τις τελευταίες διορθώσεις, τώρα θα καθυστερήσω λίγο»


Ποιος είναι ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο δίνετε το βιβλίο σας για να το διαβάσει;
«Ο άντρας μου είναι ο πρώτος αναγνώστης! Σε καθημερινή βάση, διαβάζει τη δουλειά της προηγούμενης μέρας, αλλά ξέρει πως δεν συζητάω ποτέ τις εξελίξεις σ' ένα βιβλίο πριν βγουν ολοκληρωμένες στο χαρτί κι έτσι καρτερικά αναμένει τη συνέχεια. Όπως λέει ο ίδιος, σκέτο μαρτύριο», λέει στο Mytv .

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved