Νικήτας Τσακίρογλου: Και μόνο που συμμετείχα στη σειρά για τον Άγιο Παΐσιο είναι για μένα δώρο ζωής
Showbiz

Νικήτας Τσακίρογλου: Και μόνο που συμμετείχα στη σειρά για τον Άγιο Παΐσιο είναι για μένα δώρο ζωής

Στα 84 του χρόνια ο Νικήτας Τσακίρογλου είπε «ναι» στην τηλεόραση και σε ένα ρόλο-ορόσημο.

Ο ηθοποιός υποδύεται με μεγάλη ταπεινότητα και πυγμή τον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη πνευματικό πατέρα και οδηγό των Φαρασιωτών, ο οποίος σημάδεψε τη ζωή του Αγίου Παϊσίου.

Γιατί είπατε το «να»» σε αυτήν τη σειρά;

Γιατί το να υποδυδώ τον Άγιο Αρσένιο ήταν μεγάλη ευλογία και μακάρι να γίνουν και άλλες θρησκευτικού περιεχομένου σειρές, με άλλους Αγίους της Ορθοδοξίας μας. Όταν μου έγινε η πρόταση για τη σειρά, είδα πρώτα από όλα αν ενδιαφέρει εμένα, αν είναι σημαντική, ποιοι θα είναι οι συντελεστές και το καστ. Όταν διαπίστωσα την ποιότητα και είδα τα διακριτικά της, είπα το «ναι».

Πώς προσεγγίσατε τον Άγιο Αρσένιο;

Κατ' αρχάς, διάβασα πάσα πολλά βιβλία για το βίο του. Είναι ένας σύγχρονος Άγιος, της χριστιανοσύνης και είναι πολύ τιμητικό για μέγα να υποδύομαι αυτόν το φωτεινό ποιμένα, ιεράρχη και στύλο της Ορθοδοξίας. Ήταν μεγάλο προσωπικό στοίχημα να πλησιάσω σεναριακά τη μορφή του Αγίου, την ιστορία του και το ήθος του και όλα αυτά έγιναν με σεβασμό προς τη ζωή του. Μόνο και μόνο που συμμετείχα σε αυτήν τη σειρά είναι για μένα δώρο ζωής. Μέσα από το βίο των Αγίων μας, που πέρασαν τόσα μαρτύρια, γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι.

Για τον Άγιο Παΐσιο τι ξέρατε;

Ο Αγιος Παΐσιος είναι επίσης ένας σύγχρονος Άγιος, ένας Αγιορείτης γέροντας που αγαπήθηκε πάρα πολύ από τον κόσμο και χαριτώθηκε από τον Χριστό μέχρι και να θαυματουργεί. Πιστεύω πολύ στην Ορθοδοξία και τρέφω μεγάλο σεβασμό για την ιεροσύνη. Με τη σειρά αυτή, βάλαμε ένα καλό θεμέλιο ώστε να φανεί η ζωή και το έργο του Αγίου Παϊσίου και μέσα από αυτό ελπίζω να παραδειγματιστούμε και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Ο Άγιος Παΐσιος είχε τον Αγιο Αρσένιο μέντορα του. Ο Αγιος Αρσένιος τον βάφτισε και είπε «θα αφήσω πίσω μου έναν καλόγερο στο πόδι μου όταν φύγω από τη ζωή», όπως και έγινε. Ο Άγιος Αρσένιος ήταν ο ποιμενάρχης, ο ηγέτης των ξεριζωμένων ." από την Καππαδοκία, που τους κυνηγούσαν οι Τούρκοι να τους σφάξουν. Οδήγησε το ποίμνιο του στην Ελλάδα, στην Κέρκυρα, όπου και άφησε τη ζωή του στον Θεό.

Τι είναι οι Άγιοι για τους πιστούς;

Οι κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν του Κυρίου μας. Είναι μεγάλη ανάγκη του καθένα μας να προστρέξει σε Αυτούς και να επικαλεστεί στις δύσκολες στιγμές τη χριστιανοσύνη, να ισορροπήσουμε τα μέσα μας^ και να νιώσουμε ξανά ελπίδα. Η Ελλάδα «εξάγει» σύγχρονους Αγίους και δίνει στην ανθρωπότητα το φως τους. Έχουμε τόσα σημαντικά προσκυνήματα στην Ελλάδα, η χώρα μας είναι βαθύτατα δεμένη με την Ορθοδοξία. Με τη βοήθεια των Αγίων μας, ατσαλώνεται η πίστη απέναντι στα εμπόδια της ζωής. Δυστυχώς, η σημερινή κοινωνία έχει ξεφύγει πάρα πολύ. Βία, εγκληματικότητα... Είναι πολλά τα αμαρτήματα μας και η γενιά μας, πάρα τα όσα μας συμβαίνουν και τις τόσες συμφορές, φαντάζει αμετανόητη. Ο Κύριος κάτι περιμένει από εμάς για να μας συγχωρέσει τη μετάνοια, την πίστη μας, την αγάπη μας. Πρέπει να ξανασυναντήσουμε τον Χριστό και να τον βάλουμε στη ζωή μας. Πρέπει σε όλες τις συμφορές που συμβαίνουν, να μην απομακρυνόμαστε από τον Χριστό, αλλά να προστρέχουμε σε Αυτόν για να σωθούμε. Πρέπει να λέμε συχνά τη φράση «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησαν με».

Έχετε επισκεφθεί το Άγιον Όρος;

Έχω πάει και θέλω να πάω ξανά, γιατί φεύγοντας από εκεί, ένιωσα έναν καθαγιασμό, ένα φωτισμό, μια καθαρότητα. Ήμουν, θυμάμαι, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και το Άγιον Όρος ήταν, για εμένα και το φίλο μου, συμμαθητή και μετέπειτα σκηνοθέτη Σπύρο Ευαγγελάτο ένας στόχος ζωής να το επισκεφτούμε, πράγματα οποίο και κάναμε. Εκεί προσκυνήσαμε τη Χάρη της Παναγίας μας σε πολλές μονές και βρήκαμε φωτεινούς διδάσκαλους. Ένιωσα μετά από αυτό το οδοιπορικό στα μοναστήρια και το προσκύνημα των εικόνων της Θεοτόκου μας μια καθαρότητα. Πιστεύω πολύ στον Θεό, σε όλους τους Αγίους μας και έχω μεγάλη αγάπη στον Χριστό μας, γιατί με τη σταυρική θυσία του πήρε όλες τις αμαρτίες μας και νίκησε το σκότος, το θάνατο, οδηγώντας μας στην αιώνια ζωή και την ανάσταση. Ο μεγάλος φόβος του ανθρώπου, ο υπαρξιακός, νικήθηκε με την Ανάσταση του Θεανθρώπου. Ο λόγος του Χριστού είναι λόγος αγάπης, αλληλεγγύης και συγχώρεσης.

Πηγή:7ΜέρεςTV

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved