Θοδωρής Κατσαφάδος: «Έχει γίνει η Μαρία Κίτσου πλέον εξαίρεση και όχι κανόνας»
Showbiz

Θοδωρής Κατσαφάδος: «Έχει γίνει η Μαρία Κίτσου πλέον εξαίρεση και όχι κανόνας»

Ο Θοδωρής Κατσαφάδος μίλησε για το θέατρο, την αναγνωρισιμότητα αλλά και για τους σημερινούς ηθοποιούς.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Enjoy, ο Θοδωρής Κατσαφάδος αναφέρθηκε στις αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο χώρο του θεάματος.

thodoris-katsafados.jpg

Θοδωρής Κατσαφάδος

«Υπάρχει και στο θέατρο υποβάθμιση. Δεν πληρούν οι περισσότεροι ηθοποιοί τα προσόντα. Δεν μπορείς να δημιουργείς θιάσους αρχαίας τραγωδίας με τηλεοπτικούς αστέρες ή influencers που έχουν ακολούθους. Δεν θα έρθουν οι ακόλουθοι να δουν αρχαία τραγωδία. Είναι άλλο το κοινό. Θα δοθεί η Επίδαυρος, που απαιτεί εμπειρία, δύναμη στη φωνή, γνώση των κλασικών, σε ποιους; Θα είναι μια παράσταση καταδικασμένη σε αποτυχία. Ακόμη και αν οι ηθοποιοί έχουν πάνω τους μικρόφωνο. Δηλαδή, θα έρθουν οι ακόλουθοι και οπαδοί στην Επίδαυρο; Αυτά είναι γελοία πράγματα. Για να πας να δεις αρχαία τραγωδία χρειάζεσαι ένα πνευματικό υπόβαθρο, να έχεις ασχοληθεί, να έχεις παιδεία. Βλέπετε σήμερα μεταφραστές, θεατρικούς συγγραφείς, σκηνοθέτες, που δεν σέβονται τον λόγο του Αισχύλου, του Ευριπίδη, τον αποδομούν και φτιάχνουν ένα άλλο έργο. Μα αυτό δεν είναι η "Ηλέκτρα", η "Μήδεια". Χάνουμε το νόημα, τα μηνύματα του Ευριπίδη. Πόση έπαρση πια; Όλα ξέφραγο αμπέλι; Για μένα δεν μπορεί να είναι η τηλεοπτική αναγνωρισιμότητα το διαβατήριο για το θέατρο ή τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Άλλοι κόσμοι! Τελεία και παύλα.

kastafados-thodoris.jpg

Θοδωρής Κατσαφάδος

Το διαβατήριο πρέπει να είναι το ταλέντο και η μόρφωση του ηθοποιού. Όχι το ότι είναι γνωστός. Βάζουν ως πόλο έλξης γνωστούς τηλεοπτικούς ηθοποιούς οι παραγωγοί για να κοπούν εισιτήρια, αλλά το αποτέλεσμα είναι κατώτερο του μεγέθους των κλασικών μας. Να γεμίσουμε το θέατρο και από ποιότητα τι; Είναι κριτήριο για το αρχαίο δράμα η συμμετοχή ενός ηθοποιού σε ένα σίριαλ; Είναι αυτή λογική αλυσίδα; Αυτό είναι καμπανάκι για όλους μας. Χρειάζεται σεβασμός στα αρχαία κείμενα. Με θλίβει η κατακρεούργησή τους. Βλέπεις τη Μαρία Κίτσου ως Μήδεια και βλέπεις το μέγεθός της – ένα καλλιτεχνικό ηφαίστειο που βράζει. Αυτή είναι τέχνη. Έχει γίνει η Μαρία πλέον εξαίρεση και όχι κανόνας. Δεν έχουμε ηθοποιούς σαν τη Μαρία. Κρίμα.

kitsou-maria.jpg

Η Μαρία Κίτσου Μήδεια, στο Κατράκειο Θέατρο

Εγώ, όταν ήμουν στη σκηνή με τον Μάνο Κατράκη, ένιωθα φόβο, δέος, τρόμο, σεβασμό. Με τη Λυδία Κονιόρδου στην τραγωδία, το ίδιο και με την Λυδία Φωτοπούλου. Παλαιότερα γυρίζαμε από Τόκιο, Μελβούρνη, όλη τη γη με την αρχαία τραγωδία. Ο Νίκος Κούρκουλος ήταν ο καλύτερος διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Τίμιος, ντόμπρος, αγαπούσε το θέατρο, το ταξίδεψε παντού. Χαρισματικός. Δεν έχει βγει άλλος Κούρκουλος για το Εθνικό θέατρο", είπε ο ηθοποιός στη δημοσιογράφο Μαρία Ανδρέου.

DPG NETWORK

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved