Σπύρος Φωκάς: Το πραγματικό του όνομα, οι 4 γάμοι και η καριέρα στο Χόλιγουντ
Showbiz

Σπύρος Φωκάς: Το πραγματικό του όνομα, οι 4 γάμοι και η καριέρα στο Χόλιγουντ

Ο Σπύρος Φωκάς έφυγε από τη ζωή στις 10/11/2023 σε ηλικία 86 ετών.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Σπύρος Ανδρουτσόπουλος και γεννήθηκε στην Πάτρα στις 17 Αυγούστου του 1937.

Ήταν απόφοιτος της δραματικής σχολής του Κωστή Μιχαηλίδη. Έζησε πολλά χρόνια στην Αμερική και έκανε μία λαμπρή καριέρα στο Χόλιγουντ.

Το άστρο του έλαμψε στο "Διαμάντι του Νείλου" δίπλα στον Μάικλ Ντάγκλας, στην Κάθριν Τέρνερ και στο Ντάνι ντε Βιτο.

Πολλοί είπαν πως μοιάζει με τον Ομάρ Σαρίφ και ο ίδιος ποτέ δεν αποδέχθηκε τον τίτλο του "γόη". Πάντα έλεγε "έχω μία ευχάριστη παρουσία".

fokas-23.jpg

Ο Σπύρος Φωκάς παντρεύτηκε τέσσερις φορές με τον πρώτο του γάμο να πραγματοποιείται όταν ήταν 21 χρονών και τον τελευταίο όταν ήταν 76

Σύμφωνα με δηλώσεις του δεν απέκτησε ποτέ παιδιά γιατί δεν του αρέσει ο κόσμος που ζει ο ίδιος και γι΄ αυτό δεν θέλησε να υποχρεώσει κανένα παιδί να ζήσει σε αυτό τον κόσμο.

Η πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση έγινε το 1959 στην ταινία του Ανδρέα Λαμπρινού, "Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα" που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών και ήταν η αφετηρία για την διεθνή καριέρα του. Ένας νεαρός τσέλιγκας (Σπύρος Φωκάς) ερωτεύεται μια ξένη (Έφη Οικονόμου) που επισκέπτεται την Ελλάδα. Ο νεαρός εγκαταλείπει τη μνηστή του (Κάκια Αναλυτή) και ο πατέρας της (Τζαβαλάς Καρούσος) θα τον σκοτώσει, ενώ και η ξένη θα πεθάνει από τα χέρια του άντρα της (Ανδρέας Ζησιμάτος).

Ο "παρθενικός" ρόλος του Σπύρου Φωκά σε ξενόγλωσση ταινία ήταν το 1960 στο "Morte di un amico", ιταλικής παραγωγής, που είχε το ρόλο του Bruno.

1699608450373-996153478-fokas.jpg

Συμμετέχει σε διεθνείς παραγωγές, όπως στις ταινίες «Όταν θέλει η γυναίκα» του Βιντσέντε Μινέλι πλάι στην μεγάλη Λάιζα Μινέλι και «Ο Ρόκο και τα Αδέλφια του» του Λουκίνο Βισκόντι. Πρωταγωνιστές Αλέν Ντελόν, Ανί Ζιραρντό, αλλά και τους Ρενάτο Σαλβατόρι, Κλαούντια Καρντινάλε, Σπύρο Φωκά. Πρόκειται για την ιστορία μιας οικογένειας μεταναστών από τον Νότο που εγκαθίσταται στον βιομηχανικό Βορρά για να δουλέψει. Η Παξινού/Ροζάρια Παρόντι βρίσκεται ανάμεσα σε δύο αδέλφια που έρχονται σε ρήξη για μια γυναίκα, ενώ οι οικογενειακοί δεσμοί διαλύονται από τον αγώνα για καθημερινή επιβίωση και την απώλεια των παραδοσιακών αξιών.

Στην ταινία δεν υπήρχε τίποτα που να μην είναι αυθεντικό, από τα κοστούμια, τα αξεσουάρ και το ντεκόρ μέχρι τους ίδιους τους κομπάρσους, καθώς ο σκηνοθέτης κάλεσε προσωπικούς του φίλους της παλιάς αριστοκρατίας να συμμετάσχουν. Με την αξέχαστη μουσική του Νίνο Ρότα, το περίφημο άγνωστο βαλς του Βέρντι που χορεύουν ο Λάνκαστερ και η Καρντινάλε αποτελεί εμβληματική σκηνή της παγκόσμιας φιλμογραφίας. Δικαίως απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες.

Με την εμφάνιση του στην ταινία του Φράνκο Ρόσι «Ο Θάνατος ενός Φίλου», απογειώνεται η κινηματογραφική του καριέρα, αφού κερδίζει βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Λοκάρντο.

spiros-fokas-3.jpg

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Δαλιανίδη, γυρίζει στην Φίνος Φίλμ δύο ταινίες πλάι στην Ζωή Λάσκαρη, τον «Εγωισμό» και τη «Στεφανία», που άφησαν εποχή.

Το 1985 ο Σπύρος Φωκάς κατακτά το Χόλιγουντ καθώς συμμετέχει στην ταινία "Το διαμάντι του Νείλου" με πρωταγωνιστή τον Μαικλ Ντάγκλας.

Στη συνέχεια παίζει στην εμπορική επιτυχία "Ράμπο ΙΙΙ" δίπλα στον Σταλόνε.

Συνολικά ο Σπύρος Φωκάς έπαιξε σε 36 ταινίες, 2 εκ των οποίων της Φίνος Φιλμ. Σε όλη την κινηματογραφική καριέρα του έπαιξε με επιτυχία σε πάνω από 30 ταινίες, οι περισσότερες στην Ιταλία και στην Αμερική, και αξίζει να αναφερθεί ότι έγινε ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός, και από τις εμφανίσεις του σε γνωστά θέατρα του εξωτερικού.

fokas-s.webp

Στη συνέχεια έκανε το μεγάλο βήμα προς το Χόλιγουντ, συμμετέχοντας πλέον σε αμιγώς αμερικάνικες παραγωγές.

Αξέχαστη είναι και η συμμετοχή του στους "Δύο Ξένους", αλλά και ο πρωταγωνιστικός του ρόλος στη σειρά του ΑΝΤ1 "Της Αγάπης Μαχαιριά"

DPG NETWORK

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved