Ρέππας – Παπαθανασίου: Οι «Κουραμπιέδες από χιόνι», η επιστροφή και οι αναμνήσεις
ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ
Showbiz

Ρέππας – Παπαθανασίου: Οι «Κουραμπιέδες από χιόνι», η επιστροφή και οι αναμνήσεις

Ο Θανάσης Παπαθανασίου και ο Μιχάλης Ρέππας, το συγγραφικό δίδυμο που έχει χαρίσει μεγάλες στιγμές γέλιου αλλά και συγκίνησης σε τηλεόραση και κινηματογράφο, επιστρέφει στο σελιλόιντ έπειτα από 15 χρόνια κινηματογραφικής αποχής.

Επιστρέφουν λοιπόν με μια οικογενειακή ταινία.

«Μια ταινία που φτιάχτηκε για να διασκεδάσει όχι μόνο τα παιδιά αλλά και τους γονείς και - γιατί όχι; - και τον παππού και τη γιαγιά. Γιατί όλοι έχουμε ανάγκη από το γέλιο αλλά κυρίως από την τρυφερότητα που προσπαθήσαμε να έχει αυτή η ταινία. Τώρα αν τα καταφέραμε θα το δείξουν τα εισιτήρια» θα πει ο Μιχάλης.

reppas-papathanasiou-(5).jpg

Με τον Γιάννη Τσιμιτσέλη, στην ιδέα του οποίου βασίζεται το σενάριο της ταινίας, γνωρίζονται πολλά χρόνια. Μάλιστα πέρα από την ταινία συνεργάζονται φέτος και στο θέατρό, στην παράσταση «Για μια ζωή», που παίζεται στο Θέατρο Πειραιώς 131. Όπως εξηγεί ό Μιχάλης: «Είπαμε "ναι” πρώτα απ’ όλα για τον Γιάννη που τον ξέρουμε από παιδάκι και κατά έναν τρόπο τον νιώθουμε σαν συγγενή μας. Επειτα ήταν πρόκληση το θέμα που είχε σκεφτεί, γιατί όλο ήταν δική του ιδέα. Δεν είχαμε κάνει ποτέ ξανά κάτι ανάλογο». Οι δύο καταξιωμένοι δημιουργοί έκαναν πράξη την ιδέα του Τσιμιτσέλη και όπως σχολιάζει ο Θανάσης «είχαμε τόση δυσκολία όση και για οποιοδήποτε άλλο έργο ή σενάριο. Το να είναι δική σου η πρώτη ιδέα δεν διευκολύνει καθόλου τα πράγματα. Επίσης το γεγονός ότι επρόκειτο να το γυρίσει ο Γιάννης μάλλον μας ανακούφιζε παρά μας άγχωνε».

reppas-papathanasiou-(4).jpg

Μέχρι σήμερα τους έχουμε συνηθίσει σε έργα για ενηλίκους, τα οποία όμως έχουν αγκαλιάσει και τα παιδιά. Σίγουρα όμως όταν κάποιος σκέφτεται τους Παπαθανασίου - Ρέππα δεν φέρνει στον νου παιδικά έργα του διδύμου. Ωστόσο στο παρελθόν έχουν γράψει το θεατρικό «Η συμμορία της Χιονάτης», το οποίο απευθυνόταν σε παιδιά μέχρι 8 ετών. Οπως σημειώνει ο Μιχάλης, «είναι υπέροχο να γράφεις παιδικούς ρόλους. Βέβαια το θεατρικό μας ήταν μόνο για παιδιά μέχρι 8 ετών. Οι “Κουραμπιέδες” ήταν πιο απαιτητικοί, γιατί είναι γραμμένοι για μια μεγάλη γκάμα ηλικιών. Από 5 μέχρι 95». Οπως επισημαίνει όμως ο Θανάσης, στην Ελλάδα δεν υπάρχει παιδικό σινεμά. «Εδώ δεν έχουμε σινεμά για ενηλίκους, θα είχαμε για παιδιά; Η ταινία του Γιάννη είναι πανελλήνια πρώτη. Στην τηλεόραση πλέον τα παιδική προγράμματα - αν και όπου υπάρχουν -είναι αυτά τα κινούμενα σχέδια που θυμίζουν video games. Καμιά σχέση με τα κινούμενα σχέδια του Disney με τα οποία μεγαλώσαμε εμείς».

reppas-papathanasiou-(1).jpg


Οπότε σε λίγες ημέρες θα δούμε την πρώτη ελληνική παιδική χριστουγεννιάτικη ταινία. Αραγε ποια είναι η δική τους χριστουγεννιάτικη ανάμνηση ως παιδιά; «Δεν είμαι πολύ χριστουγεννιάτικος τύπος», θα πει ο Μιχάλης. «Ισως η πιο αγαπημένη χριστουγεννιάτικη ανάμνηση της ζωής μου είναι η ταινία του Γιάννη. Ευτυχώς που υπάρχει αυτό το παιδί και μου δημιούργησε έστω και στην ηλικία μου μια ωραία χριστουγεννιάτικη ανάμνηση». Ούτε όμως ο Θανάσης «τρελαίνεται» για τις γιορτές.

«Σε αυτό ταιριάζουμε απόλυτα με τον Μιχάλη. Δεν θυμάμαι κάτι συγκεκριμένο. Θυμάμαι τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες, τα κάλαντα. Αλλά όχι κάτι σημαντικό σαν γεγονός» θα εξηγήσει ο Θανάσης

Πηγή Βήμα

DPG NETWORK

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved