Κακαουνάκης:  Μάχιμος δημοσιογράφος μέχρι το τέλος....
Media

Κακαουνάκης: Μάχιμος δημοσιογράφος μέχρι το τέλος....

Αυτή την ώρα θα είχε ραδιοφωνική εκπομπή στον αέρα του "Flash"....Τα μικρόφωνα όμως σιώπησαν....Ο Νίκος Κακαουνάκης μας είπε αντίο χθές...Εφυγε σε ηλικία 72 χρονών, έχοντας όμως εκπληρώσει μια επιθυμία του. Να είναι ενεργός δημοσιογράφος μέχρι το τέλος.

Μια εβδομάδα μετά τον θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη έφυγε και ο Νίκος Κακαουνάκης. Ο δημοσιογράφος ακολούθησε... τον εκδότη που τον "ανακάλυψε" και του έδωσε την πρώτη του δουλειά στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη . ¨Εφυγε ... απρόσμενα χθές κι όλοι θα του πούν "αντίο" το Σάββατο στην γεννέτειρα του πόλη, το Καστέλλι Χανίων. Την ίδια ημέρα η εφημερίδα του "Το Καρφί" θα τον αποχαιρετήσει...Οι συνεργάτες του στην εφημερίδα "έτρεχαν" πανικόβλητοι" χθές το βράδυ στα τυπογραφεία προκειμένου να αλλάξουν το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας και να γράψουν ένα αφιέρωμα για τον ιδρυτή της. Ο Κακαουνάκης μισούσε...τα βιογραφικά και τα γραφόμενα για τον ίδιο. Ετσι οι συνεργάτες του, με τους οποίους είχε σχέση ζωής, μέσα στην θλίψη τους, συνέταξαν ενα σύντομο βιογραφικό του βάσει εκείνων των στοιχείων που γνώριζαν για τον ίδιο. Οσοι τον ήξεραν, μιλούν για έναν άνθρωπο που παθιαζόταν με ότι κι άν έκανε. Το ρεπορτάζ πρωταγωνίστησε στην ζωή του μέχρι τέλος. Ο ίδιος έλεγε πως το ρεπορτάζ δεν θα τον προδώσει ποτέ...Αντίθετα χαρακτήριζε τον εαυτό του πολύ κακό σχολιαστή. Ο Νίκος Κακαουνάκης, όπως λένε οι στενοί του συνεργάτες, ήταν ο ίδιος "σχολή δημοσιογραφίας". Ανέτρεψε πολλούς κανόνες της...Για παράδειγμα όταν έβγαινε στον αέρα, στις ραδιοφωνικές του εκπομπές, δεν δίσταζε να βήχει, να εκφράζεται αυθόρμητα και παρορμητικά. Αυτός ο παρορμητισμός του για άλλους ήταν παρεξηγήσιμος γι αλλους ήταν ένα στοιχείο που τους έκανε να τον συμπαθούν και να είναι φανατικοί οπαδοί του. Η αλήθεια είναι πως τόσο στο ραδιόφωνο όσο και στην εφημερίδα, ο Νίκος Κακαουνάκης είχε πολλούς ακροατές και αναγνώστες που τον έβλεπαν ως το "πρότυπο της δημοσιογραφίας". Συνεργάτες του αποκαλύπτουν πως ο ίδιος απαντούσε πάντα τόσο στα γράμματα των αναγνωστών όσο και στα τηλέφωνα που δέχονταν στην εκπομπή του. Οσοι δούλεψαν κοντά του μιλούν για έναν άνθρωπο σκληρό στην δουλειά, αλλά πολύ γλυκό στις προσωπικές του στιγμές. Οι δημοσιογράφοι που ήταν για χρόνια κοντά του, τον χαρακτηρίζουν τσαμπουκά, ντρόμπρο και πάνω απο όλα άνθρωπο. "Ο Νίκος Kακαουνάκης δεν είναι μια απλή περίπτωση δημοσιογράφου. Tο όνομά του, κατά εποχές, έχει γίνει σημαία. Tου «καλού» και του «κακού». «Πες τα, Nικόλα», του φωνάζουν ακόμα και σήμερα οι ταξιτζήδες. «Kύριε Nίκο», «διορθώνουν» οι κυρίες στα πεζοδρόμια και αρχίζουν να του εξιστορούν ιστορίες με κακούς ανθρώπους, συμφέροντα και σατανάδες. Aπό τα απέναντι πεζοδρόμια, άλλοι —νεότεροι συνήθως—κοιτούν απαξιωτικά" γράφει ο Σταύρος Θεοδωράκης για τον δημοσιογράφο στο περιοδικό "Κλίκ".
"O Kακαουνάκης γι’ αυτούς είναι συνώνυμο της δημοσιογραφίας των κραυγών. Tης λαϊκής δημοσιογραφίας, που έφυγε από τα ταμπλόιντ και πήγε στα μικρόφωνα και τις κάμερες. Tο να προχωράς πλάι στον Kακαουνάκη είναι ένα μαρτύριο. Σε ακολουθούν οι αναξιοπαθούντες, σε βλέπουν με μισό μάτι οι κουστουμαρισμένοι, σε σκουντούν οι μπράβοι και σου ανοίγουν δρόμο οι αστυφυλάκοι"...Μια εικόνα που περιγράφει ο Θεοδωράκης και ήταν τόσο πραγματική. Το "μικρόφωνο" του Flash, το "Καρφί" , οι κόρες του Μαριάννα και Δήμητρα κι όλοι εκείνοι που τον αγάπησαν θα πιούν μια τσικυδιά για πάρτη του το Σάββατο στα Χανιά...

Βιογραφικό

Το μισούσε...το βιογραφικό. Οπως γράψαμε και παραπάνω γι αυτό και δεν είχε. Εμείς παρουσιάζουμε αυτό το που συνέταξαν οι συνεργάτες του στο "Καρφί" για τον εκδότη τους και τον αποχαιρετούμε μαζί τους. Ο Νίκος Κακαουνάκης γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1938 στην Πολυρρήνεια Καστελίου Χανίων. Ορφανός από πατέρα, σπούδασε στο εκκλησιαστικό λύκειο. Στη συνέχεια εργάστηκε στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή Χανίων και υπουργού της Ένωσης Κέντρου Πολυχρόνη Πολυχρόνιδη. Μερικά χρόνια αργότερα γνωρίστηκε με τον εκδότη Χρήστο Λαμπράκη, ο οποίος του πρότεινε να εργαστεί στο «Βήμα» απ’ όπου έκανε τα πρώτα του βήματα στην δημοσιογραφία το 1965. Συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα με την δημοσιογραφική του πένα και τη συμμετοχή του. Μετά την χούντα δημοσιογραφεί στα ΝΕΑ όπου αναλαμβάνει επιτελικές θέσεις. Στο διάστημα αυτό γράφει το βιβλίο «2.650 μερόνυχτα συνομωσίας». Το 1986 αποφασίζει να εκδώσει τη δική του εφημερίδα «Το καλάμι». Με την έκρηξη της ιδιωτικής ραδιοφωνίας αναλαμβάνει την πρωινή ζώνη του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΪ 100,4, η οποία αποτελεί την απαρχή της παρουσίας του στα ερτζιανά. Παράλληλα ασχολείται με την τηλεόραση (ΣΚΑΙ TV) αναλαμβάνοντας αργότερα και τη γενική διεύθυνση του σταθμού. Εργάστηκε επίσης στο ραδιοφωνικό σταθμό FLASH για πολλά χρόνια και στους τηλεοπτικούς σταθμούς Alter, Mega και Alpha. Το 1999 εξέδωσε την εφημερίδα «Στο Καρφί». Άφησε την τελευταία του πνοή στον νοσοκομείο Ιασώ General στις 10.15 το βράδυ της 30ης Δεκεμβρίου.

Δηλώσεις για τον θάνατο του

Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου με δήλωση του για τον θάνατο του Νίκου Κακαουνάκη και με δήλωση του αναφέρει «Ο Νίκος Κακαουνάκης έγραψε τη δική του προσωπική ιστορία στην δημοσιογραφία, στον Τύπο, στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση» αναφέρει στη δήλωση του ο πρωθυπουργός και προσθέτει: «ήταν εκπρόσωπος μιας γενιάς δημοσιογράφων που ταυτίστηκαν με το ρεπορτάζ και την έρευνα. Δεν έπαψε ποτέ να αγωνίζεται για αυτά που πίστευε. Και οι αγώνες του για τη Δημοκρατική Παράταξη τον κατέστησαν προνομιακό συνομιλητή με τους απλούς καθημερινούς συνανθρώπους μας, που επιζητούσαν να ακουστεί η φωνή τους. Αυτό προσπάθησε να πετύχει και με το δημιούργημά του, “Το Καρφί“, για το οποίο ήταν περήφανος». Με αφορμή το θάνατο του δημοσιογράφου Νίκου Κακαουνάκη ,ο Υφυπουργός Μεταφορών , Υποδομών και Δικτύων, Νίκος Σηφουνάκης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:"Μια μαχητική μορφή της Ελληνικής Δημοσιογραφίας , ο Νίκος Κακαουνάκης , έφυγε για το μεγάλο ταξίδι. Πάλεψε για να ακούγεται το πρόβλημα και η φωνή του απλού ανθρώπου, ενώ ταυτόχρονα αγωνίστηκε ακόμα και σε πολύ δύσκολα χρόνια δίπλα στη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη.Δημοσιογράφος με άποψη που την έλεγε πάντα ανοιχτά και χωρίς φόβο, συγκρούστηκε με πολλά κατεστημένα και αντιλήψεις.Στην οικογένεια του, τους φίλους του, τους συνεργάτες του και στους εργαζόμενους στην εφημερίδα του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια". Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης δήλωσε για τον θάνατο του Νίκου Κακαουνάκη. «Η απώλεια του Νίκου Κακαουνάκη μας γεμίζει θλίψη. Έφυγε από κοντά μας ένας αγωνιστής της δημοσιογραφικής έρευνας και της δημοκρατίας. Υπερασπίστηκε με πάθος τα πιστεύω του, χρησιμοποιώντας γλώσσα απλή και καθημερινή και για αυτό, κέρδισε για πάντα μια θέση στην καρδιά μας. Στην οικογένειά του, στους φίλους και συνεργάτες του, εκφράζω τα συλλυπητήριά μου και τη συμπαράστασή μου.» O Νομάρχης ΘεσσαλονίκηςΠαναγιώτης Ψωμιάδης δήλωσε για τον θάνατο του Νίκου Κακαουνάκη. «Εκφράζω τη θλίψη μου για το θάνατο του Νίκου Κακαουνάκη. Θα μείνει στη μνήμη μας ως ο μονίμως ανήσυχος ρεπόρτερ, ως ο καυστικός σχολιαστής που έκανε τη δική του ‘‘σχολή’’ στην τηλεοπτική δημοσιογραφία. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους συνεργάτες του. Αιωνία του η μνήμη».

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved