Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ αρωγός στην νέα καμπάνια και κινητοποίηση του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.ενάντια στον ιό HIV
Astrology

Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ αρωγός στην νέα καμπάνια και κινητοποίηση του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.ενάντια στον ιό HIV

Παγκόσμια Ημέρα κατά του ιού του AIDS η 1η Δεκεμβρίου και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) με τη συνεργασία του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, προχώρησαν σε μία σημαντική κοινή δράση ενημέρωσης και κινητοποίησης των νέων.

Μία διαδραστική καμπάνια με κεντρικό μήνυμα «μηδένισέ το» που επιμελήθηκαν γνωστοί bloggers, το συγκρότημα miκro καθώς και η παρουσιάστρια Μαίρη Συνατσάκη και το σύνθημα: " Μηδενίστε τις νέες HIV λοιμώξεις, μηδενίστε τους θανάτους από AIDS, μηδενίστε τις διακρίσεις", έγιναν αφορμή για μαζική κινητοποίηση των σπουδαστών του ΙΕΚ ΑΚΜΗ με σκοπό την ενημέρωση, την επαγρύπνηση και την ουσιαστική προφύλαξη των νέων για την εξάλειψη της νόσου.

Στην εκδήλωση στην οποία πaρέστησαν ο Υπουργός Υγείας κος Άδωνις Γεωργιάδης και η Πρόεδρος ΔΣ του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας, κα Τζένη Κρεμαστινού, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία για την εξέλιξη της νόσου στην Ελλάδα σύμφωνα με τα οποία υπάρχει μία μικρή μείωση σε σχέση με τον αριθμό των δηλωθέντων κρουσμάτων σε σχέση με το 2012 χωρίς όμως αυτό να δημιουργεί εφησυχασμό.

Η Πρόεδρος ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ, Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας κα Τζένη Κρεμαστινού αναφέρθηκε στις στοχευμένες δράσεις σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια με σημαντικά αποτελέσματα το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, στην επαγρύπνηση όλου του μηχανισμού υγείας προκειμένου να μειωθούν οι νέες μολύνσεις ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στη νέα διεθνή καμπάνια «getting2zero-Μηδένισέ το" που μιλά στη γλώσσα των νέων και φιλοδοξεί να μειώσει το στίγμα απέναντι στα οροθετικά άτομα αφυπνίζοντας ταυτόχρονα τη νεολαία ως προς τους τρόπους προφύλαξης.

Ειδικότερα όπως παρουσίασε η κα Ιωάννα Παυλοπούλου-Δ/ντρια Παρεμβάσεων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ:

• αν και τα περιστατικά με AIDS δείχνουν μια σταθερή μείωση κατά 48% στο χώρο της Ευρώπης στη χρονική περίοδο 2006-2012 κυρίως λόγω της χορηγούμενης θεραπείας, ο αριθμός αντίστοιχα των νέων μολύνσεων αυξήθηκε κατά 113%, κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη. Η αύξηση συνδέεται στενά με τη χαμηλή κάλυψη προγραμμάτων πρόληψης και χορήγησης αντιρετροϊκής θεραπείας. Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι που πήραν αντιρετροϊκή θεραπεία αυξήθηκαν σημαντικά στα έτη 2011-2012, αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί μόνο στο ένα τρίτο των ανθρώπων που τη χρειάζονται.

• Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης, από την αρχή της επιδημίας έως το τέλος Οκτωβρίου του 2013, ο συνολικός αριθμός των HIV (+) ατόμων αντιστοιχεί σε 13.496, από τους οποίους οι 3.504 πάσχουν ήδη από AIDS, οι θάνατοι ανέρχονται σε 2.380 και περίπου 6.150 άτομα λαμβάνουν ήδη αντιρετροϊκή θεραπεία. Η πλειοψηφία των δηλωθέντων HIV οροθετικών ατόμων κατά τη στιγμή της δήλωσης είναι ηλικίας 25-40 ετών. Τόσο οι πάσχοντες από AIDS όσο και οι θάνατοι έχουν μειωθεί δραματικά χάρη στη χορηγούμενη θεραπευτική αγωγή.

• Η επιδημία του HIV στη χώρα μας ακολούθησε μια ανοδική πορεία (Σχήμα 1), ενώ παρουσίασε μία σημαντική μεταβολή στην επιδημιολογική εικόνα το 2011 και το 2012. Για πρώτη φορά, ο HIV μεταδίδεται ταχύτατα και σε μεγάλη κλίμακα στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ) στην Αθήνα. Από το 2011 μέχρι τις 31/10/2013 έχουν δηλωθεί συνολικά στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. 1041 HIV οροθετικοί χρήστες, εκ των οποίων οι 63 έχουν εκδηλώσει AIDS και οι 42 έχουν καταλήξει.

pinakas 1

• Το πρώτο δεκάμηνο του 2013 δηλώθηκαν 792 συνολικά περιστατικά HIV σε σύγκριση με τα 1058 περιστατικά που δηλώθηκαν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2012. Η μείωση που παρατηρείται δεν μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια σε συμπεράσματα (πίνακ.1).

pinakas 2

Πίνακας 1: περιπτώσεις HIV λοίμωξης με βάση το έτος δήλωσης και την κατηγορία μετάδοσης

ΣΥΝΕΠΩΣ: Σύμφωνα με τα δεδομένα, είναι σαφές ότι οι παρεμβάσεις για την πρόληψη της HIV λοίμωξης θα πρέπει να εστιάζονται σε νεαρότερες ηλικίες, στις ομάδες των ανδρών που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες και στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών.

Παράλληλα παρουσιάστηκε μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησαν οι σπουδαστές Δημοσιογραφίας και Οικονομίας-Διοίκησης του ΙΕΚ ΑΚΜΗ και επιμελήθηκε η εταιρία ερευνών GLOBAL LINK σε σχέση με τη στάση των νέων απέναντι στον ιό. Σύμφωνα με την έρευνα σε σχέση με πέρυσι οι νέοι δείχνουν να αντιλαμβάνονται περισσότερο τον κίνδυνο και τη σπουδαιότητα της χρήσης προφυλακτικού ακόμη και όταν έχουν μόνιμο σύντροφο. Αναγνωρίζουν σε σημαντικό βαθμό ότι χωρίς προφύλαξη ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό HIV/ AIDS είναι υπαρκτός ακόμη και σε τέτοιου είδους σχέση.
Συγκεκριμένα:
• Η πλειοψηφία των νέων (περίπου 95%) συμφωνεί ότι:

1. η χρήση προφυλακτικού μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV/ AIDS
2. ένα άτομο που φαίνεται υγιές μπορεί να έχει το HIV/ AIDS

• Υπάρχει ελλιπής ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης του ιού HIV/ AIDS...

1. Μόνο οι 7 στους 10 νέους συμφωνούν ότι δεν μεταδίδεται ο ιός όταν κάποιος μοιράζεται το φαγητό με κάποιον που έχει τον ιό
2. Μόνο το 55% των νέων συμφωνεί ότι δεν μεταδίδεται ο ιός από το τσίμπημα ενός κουνουπιού

2. Η πλειοψηφία των νέων (4 στους 10) είχαν την πρώτη τους ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή στην ηλικία 16-17 ετών. Αξιοσημείωτο είναι ότι 2 στους 10 την είχαν στην ηλικία 14-15 ετών.

• Χρήση του προφυλακτικού σε περίπτωση σχέσης με μόνιμο σύντροφο από την πλειοψηφία των νέων (62,5%), με μία αύξηση 4% σε σχέση με το 2012. Κυρίως κορίτσια και νεαρότερες ηλικίες φαίνεται να το χρησιμοποιούν περισσότερο. Αντίθετα, τα αγόρια και οι μεγαλύτερες ηλικίες 22+ δεν φαίνεται να το χρησιμοποιούν

• Διάσταση απόψεων σε αυτούς που δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό σε περίπτωση σχέσης με μόνιμο σύντροφο (34,4%), για το αν κινδυνεύουν ή όχι από τον ιό HIV :
Το 51% λέει ότι 'δεν κινδυνεύει' ενώ το 48% αναγνωρίζει ότι 'κινδυνεύει', με σημαντική αύξηση 8 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με πέρσι.

• Το σύνολο σχεδόν των νέων (90,9%) δεν έχει κάνει το τεστ για τον ιό HIV/ AIDS τους τελευταίους 12 μήνες. Όσοι έκαναν το τεστ είναι κυρίως οι γυναίκες και οι μεγαλύτερες ηλικίες 19+ ετών

• Η πλειονότητα των νέων (86,8%) πιστεύει ότι τα κρούσματα του HIV/ AIDS στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με μείωση όμως 3 περίπου ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2012.

• Τέλος, όσον αφορά τον επηρεασμό της σεξουαλικής συμπεριφοράς των νέων από την οικονομική κρίση, φαίνεται ότι δεν έχει επηρεάσει την ερωτική τους διάθεση, η οποία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αλλά έχει όμως περιορίσει τις εξόδους τους από το σπίτι, με συνέπεια λιγότερες ευκαιρίες για νέες γνωριμίες και συνεπώς, όσοι βρίσκονται σε 'σχέση', να έρχονται πιο κοντά με τη 'σχέση' τους.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι συντελεστές της καμπάνιας του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, καθώς και η σπουδάστρια του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Μαρία Σαλταούρα που επιμελήθηκε το εικαστικό θέμα της καμπάνιας. Όλοι έδωσαν με τη σειρά τους το δικό τους μήνυμα στην νεολαία.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος του ΙΕΚ ΑΚΜΗ κος Κων/νος Ροδόπουλος απευθυνόμενος στην νεολαία τόνισε: Το AIDS, μπορεί να μην μας περνάει από το μυαλό αλλά μπορεί να περάσει στο αίμα μας. Μπορούμε να το εξαλείψουμε ολοκληρωτικά από τη ζωή μας, αν συντονιστούμε, ενημερωθούμε, προστατευτούμε. Ενημερώσου, ενημέρωσε και ..μηδένισε!

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved