Ελεύθερη βούληση ή μοίρα; Ποιος αποφασίζει τελικά για την ζωή σου;
Astrology

Ελεύθερη βούληση ή μοίρα; Ποιος αποφασίζει τελικά για την ζωή σου;

Μια αιώνια φιλοσοφική διαμάχη

Η ελεύθερη βούληση νοείται ως η ικανότητα να προβαίνεις σε επιλογές, χωρίς να περιορίζεσαι και κάτω από αυτό το πρίσμα όλα είναι πιθανά. Προϋπόθεση της ελευθερίας επιλογής είναι η συνειδητότητα και προϋπόθεση της δεύτερης η πνευματική καλλιέργεια.

Το «αντίπαλον δέος» της ελεύθερης βούλησης είναι η αιτιοκρατία (ντετερμινισμός), που πρεσβεύει ότι όλα απορρέουν από μια αλυσίδα αιτίων (κληρονομικότητα, περιβάλλον) και ουσιαστικά είναι προκαθορισμένα. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και η τυχαιότητα ή αλλιώς «μοίρα».

Στο ερώτημα αν επικρατεί ο προκαθορισμός ή η ελευθερία επιλογής, η απάντηση είναι ότι στην παρούσα φάση εξέλιξης της συνείδησης, η αιτιοκρατία βάζει το πλαίσιο και η ελεύθερη βούληση το διαχειρίζεται. Αρχικά όμως η ποσόστωση ήταν 99%-1% υπέρ της πρώτης, κάτι που σήμερα έχει αλλάξει. Αυτό σημαίνει ότι προοδευτικά η ελευθερία επιλογής κερδίζει έδαφος. Και στόχος κάθε ανθρώπινης ύπαρξης είναι να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ελευθερία επιλογής του, αποδυναμώνοντας τον προκαθορισμό. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς την γνώση του υλικού από το οποίο είμαστε φτιαγμένοι.

Διαβάστε περισσότερα στο Astrology.gr

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved