Αστρολογική εφημερία Δευτέρα 24/8
Οι Ιχθύες στην κοινωνική εξέλιξη
Η Εποχή των Ιχθύων (0 - 2.200 μ Χ ,περίπου) χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο φάσεις. Στην πρώτη κυριάρχησε το θρησκευτικό στοιχείο και κάθε λογική η κριτική σκέψη ήταν ενταγμένη σε αυτό. Θεολογικές έριδες, αιρέσεις και αξεπέραστες δογματικές διαφορές χαρακτήρισαν μια μάλλον μελαγχολική περίοδο, όπου η κρατική εξουσία και ο πολιτισμός, στο σύνολο του, συνδέθηκαν αναπόσπαστα με τη δύναμη και τις βουλές της Εκκλησίας, τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση. Στη δεύτερη φάση εξωτερικεύθηκαν βασικά γνωρίσματα του απέναντι ζωδίου, της Παρθένου. Η σταδιακή ενίσχυση της αστικής τάξης των εμπόρων και των βιοτεχνών προήγαγε την εξειδίκευση, την οργάνωση της παραγωγής, την ανάπτυξη της τεχνολογίας και βέβαια το σκεπτικισμό για όλες τις Εποχιακές αξίες, που η στρεβλή εφαρμογή τους οδήγησε την Ανθρωπότητα στους «Σκοτεινούς Αιώνες».
Η φαντασία στην εξουσίαΜε την επικράτηση της λογικής και την άνθηση των επιστημών, το Ιχθυακό στοιχείο, όπου δεν παρέμεινε ως είχε, μεταλλάχθηκε. Φιλοσοφικά και ιδεολογικά ρεύματα επαναδιατύπωσαν, ανθρωποκεντρικά, κάποια από τα αιτήματα του ζωδίου: Ειρήνη, ισότητα, αδελφοσύνη. Κι ακόμη περισσότερο, εσωτερική τελείωση, επαφή με τη θεία ουσία, που δεν βρίσκεται σώνει και καλά στους ουρανούς αλλά μέσα μας. Το κρυφτούλι μεταξύ Ιχθύων και Παρθένου συνεχίστηκε με ποικίλα αποτελέσματα. Ο Φρόιντ άνοιξε το κεφάλαιο του Ασυνείδητου, ο Μπρετόν και οι υπερρεαλιστές ανέδειξαν τον ψυχικό αυτοματισμό στην τέχνη και τη ζωή ενώ οι φυσικοί τάραξαν την ...αυθάδη βεβαιότητα του Νευτώνειου σύμπαντος εισάγοντας τη Σχετικότητα και την Κβαντομηχανική.
Ο άνθρωπος είναι ένα άρρωστο ζώο...Η Ανθρωπότητα βιώνοντας στην πράξη τα διλήμματα του άξονα Ιχθύων - Παρθένου πέρασε σε μια φάση οξείας ...ψυχικής διαταραχής. Πίστη η λογική, χάος η τάξη, όραμα η ρεαλισμός, χαλάρωση η εντατικοποίηση; Πέρασε καιρός για να κατανοήσουμε η να αισθανθούμε ότι η λύση δεν βρίσκεται στην απόρριψη αλλά στη σύνθεση. Όταν υποχωρεί η λογική εμφανίζεται ο φανατισμός, η αμάθεια και η δεισιδαιμονία. Αλλά όταν η πίστη και το όραμα διαστρέφονται η αποσύρονται, αποδείχτηκε ότι αφήνουν πίσω τους την απανθρωπιά, την εξαθλίωση από τη χρήση των ψυχοτρόπων ουσιών κι ένα σχεδόν κατεστραμμένο πλανήτη. Κάθε φορά, που η μια πλευρά υπερβάλει, η άλλη εμφανίζει το σκοτεινό της πρόσωπο.Ωστόσο, ο σύγχρονος άνθρωπος του δυτικού κόσμου προτιμά να κινείται στη σφαίρα της «κοινής» λογικής μακριά, συνήθως, από τον εσωτερικό του εαυτό. Κι όταν φθάσει σε αδιέξοδο, όταν η πραγματικότητα του αποδειχθεί στείρα, μόνον τότε αναζητά την -άνευ όρων- ανακούφιση σε ιερείς, θεραπευτές, γκουρού και μάγους. Εκεί ξανασυναντά τον Ιχθύ, που έχει αφήσει πίσω του... Η Εποχή των Ιχθύων είναι ακόμη εδώ. Υπάρχει στις κάθε λογής σταυροφορίες η τις συνομωσίες εκείνων που «θα σώσουν τον κόσμο». Κυριαρχεί στο «Ορθόδοξο» η το «Ισλαμικό» τόξο, την βιώνουμε καθημερινά με τις επιπτώσεις της επιβάρυνσης του φυσικού περιβάλλοντος τις αδιάκοπες προφητείες και τις ψυχοσωματικές ασθένειες.Και είναι στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε πιο δημιουργικά την ενέργεια της, να υλοποιήσουμε την ύψιστη βασική της αρχή, την Αγάπη.
Οι πλανητικές επιρροές της ημέραςΤο σκηνικό στους ουρανούς θυμίζει λίγο την ηρεμία πριν από τη θύελλα. Ο Ερμής, στην τελευταία μοίρα της Παρθένου κλείνει σταδιακά το τετράγωνο του με τον Άρη και οι δυό μαζί οδεύουν προς το προκαθορισμένο ραντεβού τους με τον Πλούτωνα...Δίδυμοι, Παρθένοι, Τοξότες και Ιχθύες ρουφάνε τις τελευταίες ...τζούρες από την ενέργεια του Άρη που ειδικεύεται στο «όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος».Παράλληλα η διέλευση της Σελήνης από το Ζυγό δημιουργεί νέα δεδομένα σε σχέσεις και συνεργασίες, με το κύριο βάρος της διεκπεραίωσης να πέφτει σε Κριούς και Ζυγούς.
ΓενέθλιαΟ Πάολο Κοέλιο γεννήθηκε στις 24/8/1947 (ώρα 00:05) στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.Παρθένος με ωροσκόπο στο τέλος του Ταύρου και Σελήνη στον Τοξότη, είχε από μικρός το όνειρο να γίνει συγγραφέας. Πράγμα καθόλου παράξενο, αφού στο ωροσκόπιο του ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Κρόνος και ο Πλούτωνας βρίσκονται στον 3ο οίκο (στο Λέοντα).Οι γονείς του ...απελπισμένοι από τις επιλογές του, τον έκλεισαν στα 17 του χρόνια σε ψυχιατρική κλινική για να τον «συνετίσουν». Αυτή η σύγκρουση φαίνεται στο χάρτη του Κοέλιο από τις δύσκολες ίδιο-συναστριακές όψεις των Φώτων του: Ο τροπικός Ήλιος στην ακμή του 4ου οίκου, σε τετράγωνο με τον αστρικό Ουρανό και η αστρική Σελήνη σε τετράγωνο με τον Κρόνο και τον Πλούτωνα. Ύστερα από τρία χρόνια «πείστηκε» να σπουδάσει νομικά, όμως δεν είχε πει ακόμη την τελευταία του λέξη. Η «αιρετική» φύση του τελικά επικράτησε και ακολουθώντας τις προτροπές της Σελήνης του πήρε τα ...όρη και τα βουνά, ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο ως ...happy hippy (ο αστρικός Ουρανός σε σύνοδο με τον ωροσκόπο και σε τετράγωνο με τον Ήλιο του).Σε αυτό το διάστημα είχε την ευκαιρία να εντρυφήσει στην «κουλτούρα των ναρκωτικών», εξασκώντας το γενέθλιο τετράγωνο του Άρη με τον Ποσειδώνα στο Ζυγό.Όταν επέστρεψε, για ένα διάστημα έγραφε τραγούδια για Βραζιλιάνους καλλιτέχνες, κάποια από τα οποία είχαν αποκρυφιστικό περιεχόμενο. Ο Πλούτωνας στον 3ο οίκο με την αγαστή συμπαράσταση του Δία από το Σκορπιό προσπαθούσε να κάνει αισθητή την παρουσία του με κάθε τρόπο. Οι τίτλοι των πρώτων του βιβλίων ήταν «Τα Αρχεία της Κόλασης» και «Πρακτικό Εγχειρίδιο του Βαμπιρισμού»(!)Όμως τελικά άλλος ήταν ο πλανήτης που έκανε ...κουμάντο στο ωροσκόπιο του. Το 1987 με την αντίθεση του Ουρανού προς τη γενέθλια θέση του τα ...μάγια λύθηκαν και ο Κοέλιο γνώρισε τεράστια επιτυχία με τον «Αλχημιστή».Σε αυτό βέβαια συνέβαλαν η σύνοδος του αστρικού ωροσκόπου και το τετράγωνο του αστρικού Ήλιου με τη Δήμητρα.
Γιάννης Ριζόπουλος
Οι Ιχθύες στην κοινωνική εξέλιξη
Η Εποχή των Ιχθύων (0 - 2.200 μ Χ ,περίπου) χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο φάσεις. Στην πρώτη κυριάρχησε το θρησκευτικό στοιχείο και κάθε λογική η κριτική σκέψη ήταν ενταγμένη σε αυτό. Θεολογικές έριδες, αιρέσεις και αξεπέραστες δογματικές διαφορές χαρακτήρισαν μια μάλλον μελαγχολική περίοδο, όπου η κρατική εξουσία και ο πολιτισμός, στο σύνολο του, συνδέθηκαν αναπόσπαστα με τη δύναμη και τις βουλές της Εκκλησίας, τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση.
Στη δεύτερη φάση εξωτερικεύθηκαν βασικά γνωρίσματα του απέναντι ζωδίου, της Παρθένου. Η σταδιακή ενίσχυση της αστικής τάξης των εμπόρων και των βιοτεχνών προήγαγε την εξειδίκευση, την οργάνωση της παραγωγής, την ανάπτυξη της τεχνολογίας και βέβαια το σκεπτικισμό για όλες τις Εποχιακές αξίες, που η στρεβλή εφαρμογή τους οδήγησε την Ανθρωπότητα στους «Σκοτεινούς Αιώνες».
Η φαντασία στην εξουσία
Με την επικράτηση της λογικής και την άνθηση των επιστημών, το Ιχθυακό στοιχείο, όπου δεν παρέμεινε ως είχε, μεταλλάχθηκε. Φιλοσοφικά και ιδεολογικά ρεύματα επαναδιατύπωσαν, ανθρωποκεντρικά, κάποια από τα αιτήματα του ζωδίου: Ειρήνη, ισότητα, αδελφοσύνη. Κι ακόμη περισσότερο, εσωτερική τελείωση, επαφή με τη θεία ουσία, που δεν βρίσκεται σώνει και καλά στους ουρανούς αλλά μέσα μας.
Το κρυφτούλι μεταξύ Ιχθύων και Παρθένου συνεχίστηκε με ποικίλα αποτελέσματα. Ο Φρόιντ άνοιξε το κεφάλαιο του Ασυνείδητου, ο Μπρετόν και οι υπερρεαλιστές ανέδειξαν τον ψυχικό αυτοματισμό στην τέχνη και τη ζωή ενώ οι φυσικοί τάραξαν την ...αυθάδη βεβαιότητα του Νευτώνειου σύμπαντος εισάγοντας τη Σχετικότητα και την Κβαντομηχανική.
Ο άνθρωπος είναι ένα άρρωστο ζώο...
Η Ανθρωπότητα βιώνοντας στην πράξη τα διλήμματα του άξονα Ιχθύων - Παρθένου πέρασε σε μια φάση οξείας ...ψυχικής διαταραχής. Πίστη η λογική, χάος η τάξη, όραμα η ρεαλισμός, χαλάρωση η εντατικοποίηση;
Πέρασε καιρός για να κατανοήσουμε η να αισθανθούμε ότι η λύση δεν βρίσκεται στην απόρριψη αλλά στη σύνθεση.
Όταν υποχωρεί η λογική εμφανίζεται ο φανατισμός, η αμάθεια και η δεισιδαιμονία. Αλλά όταν η πίστη και το όραμα διαστρέφονται η αποσύρονται, αποδείχτηκε ότι αφήνουν πίσω τους την απανθρωπιά, την εξαθλίωση από τη χρήση των ψυχοτρόπων ουσιών κι ένα σχεδόν κατεστραμμένο πλανήτη. Κάθε φορά, που η μια πλευρά υπερβάλει, η άλλη εμφανίζει το σκοτεινό της πρόσωπο.
Ωστόσο, ο σύγχρονος άνθρωπος του δυτικού κόσμου προτιμά να κινείται στη σφαίρα της «κοινής» λογικής μακριά, συνήθως, από τον εσωτερικό του εαυτό. Κι όταν φθάσει σε αδιέξοδο, όταν η πραγματικότητα του αποδειχθεί στείρα, μόνον τότε αναζητά την -άνευ όρων- ανακούφιση σε ιερείς, θεραπευτές, γκουρού και μάγους. Εκεί ξανασυναντά τον Ιχθύ, που έχει αφήσει πίσω του...
Η Εποχή των Ιχθύων είναι ακόμη εδώ. Υπάρχει στις κάθε λογής σταυροφορίες η τις συνομωσίες εκείνων που «θα σώσουν τον κόσμο».
Κυριαρχεί στο «Ορθόδοξο» η το «Ισλαμικό» τόξο, την βιώνουμε καθημερινά με τις επιπτώσεις της επιβάρυνσης του φυσικού περιβάλλοντος τις αδιάκοπες προφητείες και τις ψυχοσωματικές ασθένειες.
Και είναι στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε πιο δημιουργικά την ενέργεια της, να υλοποιήσουμε την ύψιστη βασική της αρχή, την Αγάπη.
Οι πλανητικές επιρροές της ημέρας
Το σκηνικό στους ουρανούς θυμίζει λίγο την ηρεμία πριν από τη θύελλα. Ο Ερμής, στην τελευταία μοίρα της Παρθένου κλείνει σταδιακά το τετράγωνο του με τον Άρη και οι δυό μαζί οδεύουν προς το προκαθορισμένο ραντεβού τους με τον Πλούτωνα...
Δίδυμοι, Παρθένοι, Τοξότες και Ιχθύες ρουφάνε τις τελευταίες ...τζούρες από την ενέργεια του Άρη που ειδικεύεται στο «όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος».
Παράλληλα η διέλευση της Σελήνης από το Ζυγό δημιουργεί νέα δεδομένα σε σχέσεις και συνεργασίες, με το κύριο βάρος της διεκπεραίωσης να πέφτει σε Κριούς και Ζυγούς.
Γενέθλια
Ο Πάολο Κοέλιο γεννήθηκε στις 24/8/1947 (ώρα 00:05) στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.
Παρθένος με ωροσκόπο στο τέλος του Ταύρου και Σελήνη στον Τοξότη, είχε από μικρός το όνειρο να γίνει συγγραφέας. Πράγμα καθόλου παράξενο, αφού στο ωροσκόπιο του ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Κρόνος και ο Πλούτωνας βρίσκονται στον 3ο οίκο (στο Λέοντα).
Οι γονείς του ...απελπισμένοι από τις επιλογές του, τον έκλεισαν στα 17 του χρόνια σε ψυχιατρική κλινική για να τον «συνετίσουν». Αυτή η σύγκρουση φαίνεται στο χάρτη του Κοέλιο από τις δύσκολες ίδιο-συναστριακές όψεις των Φώτων του: Ο τροπικός Ήλιος στην ακμή του 4ου οίκου, σε τετράγωνο με τον αστρικό Ουρανό και η αστρική Σελήνη σε τετράγωνο με τον Κρόνο και τον Πλούτωνα.
Ύστερα από τρία χρόνια «πείστηκε» να σπουδάσει νομικά, όμως δεν είχε πει ακόμη την τελευταία του λέξη. Η «αιρετική» φύση του τελικά επικράτησε και ακολουθώντας τις προτροπές της Σελήνης του πήρε τα ...όρη και τα βουνά, ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο ως ...happy hippy (ο αστρικός Ουρανός σε σύνοδο με τον ωροσκόπο και σε τετράγωνο με τον Ήλιο του).
Σε αυτό το διάστημα είχε την ευκαιρία να εντρυφήσει στην «κουλτούρα των ναρκωτικών», εξασκώντας το γενέθλιο τετράγωνο του Άρη με τον Ποσειδώνα στο Ζυγό.
Όταν επέστρεψε, για ένα διάστημα έγραφε τραγούδια για Βραζιλιάνους καλλιτέχνες, κάποια από τα οποία είχαν αποκρυφιστικό περιεχόμενο. Ο Πλούτωνας στον 3ο οίκο με την αγαστή συμπαράσταση του Δία από το Σκορπιό προσπαθούσε να κάνει αισθητή την παρουσία του με κάθε τρόπο. Οι τίτλοι των πρώτων του βιβλίων ήταν «Τα Αρχεία της Κόλασης» και «Πρακτικό Εγχειρίδιο του Βαμπιρισμού»(!)
Όμως τελικά άλλος ήταν ο πλανήτης που έκανε ...κουμάντο στο ωροσκόπιο του. Το 1987 με την αντίθεση του Ουρανού προς τη γενέθλια θέση του τα ...μάγια λύθηκαν και ο Κοέλιο γνώρισε τεράστια επιτυχία με τον «Αλχημιστή».
Σε αυτό βέβαια συνέβαλαν η σύνοδος του αστρικού ωροσκόπου και το τετράγωνο του αστρικού Ήλιου με τη Δήμητρα.
Γιάννης Ριζόπουλος