Η πειρατεία απειλεί τους εκδοτικούς οίκους
Media

Η πειρατεία απειλεί τους εκδοτικούς οίκους

Το μεγάλο στοίχημα της επόμενης δεκαετίας για τους εκδοτικούς οίκους είναι αν θα προσαρμοστούν στις επιταγές των νέων τεχνολογιών ή θα οχυρωθούν πίσω από τη γοητεία του βιβλίου, όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα. Και αν "τους βγει" επιχειρηματικά.


Όλο και περισσότεροι χρήστες του Internet και της cutting edge τεχνολογίας προτιμούν να έχουν πάντα μαζί τους τα αγαπημένα τους αναγνώσματα, αποθηκευμένα στα φορητά gadget τους, για να έχουν πρόσβαση σε αυτά όποτε το επιθυμούν. Ένα ακόμη συν είναι ότι δεν τους κοστίζουν τίποτα, καθώς τα διατίθενται "πειρατικά" στα ανάλογα site.
Ακόμη και οι φανατικοί του βιβλίου υποπίπτουν όλο και πιο συχνά στο αμάρτημα του eBook. Βέβαια, θυσιάζουν τη μαγεία της διαδικασίας της ανάγνωσης, που συμμετέχουν όλες τους οι αισθήσεις: η μυρωδιά του χαρτιού, ο ήχος των σελίδων που γυρνούν, το artwork του εξωφύλλου και των εικόνων. Ο πειρασμός, όμως, της απανταχού πρόσβασης και του μηδαμινού βάρους μέσα στην τσάντα είναι μεγάλος.
Οι εφαρμογές για iPad και iPhone τελειοποιούνται καθημερινά. Πλέον, χρειάζονται ελάχιστα λεπτά για να "κατέβει" ένα αρχείο και να φορτωθεί σε μια φορητή συσκευή. Επίσης, υπάρχει και ποικιλία στη μορφή των αρχείων (ePub, mobi, PDF) που διατίθενται στον χρήστη για να επιλέξει. Δεν χρειάζεται καν γρήγορη σύνδεση, καθώς τα ηλεκτρονικά βιβλία έχουν μέγεθος κοντά στο 1MB.
Τα πιο δημοφιλή βιβλία στα torrents ανήκουν στις κατηγορίες της επιστημονικής φαντασίας, της πολιτικής και της οικονομίας. Η "σοβαρή" λογοτεχνία μέχρι στιγμής υπολείπεται, μέγεθος όμως που θα αλλάξει στο άμεσο μέλλον.
Οι εκδοτικοί οίκοι μέχρι στιγμής ασχολούνται με τις τιμές που θα πωληθούν τα βιβλία τους στο Amazon, εθελοτυφλώντας μπροστά στη διάδοση της διαδικτυακής πειρατείας και σε αυτόν τον τομέα. Μάλλον, η πεποίθηση ότι το χαρτί δεν θα πεθάνει ποτέ, θα ξεπεραστεί και στην δική τους περίπτωση από την πραγματικότητα.


Πηγή: http://www.newsbomb.gr/politismos/story/i-peirateia-apeilei-kai-tous-ekdotikous-oikou

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved