Vivienne Westwood: Φόρος τιμής στη «βασίλισσα» της βρετανικής μόδας, που έφυγε από τη ζωή στα 81 της
Designers

Vivienne Westwood: Φόρος τιμής στη «βασίλισσα» της βρετανικής μόδας, που έφυγε από τη ζωή στα 81 της

Μετά από εξήντα ολόκληρα χρόνια συνεχούς παρουσίας και επιτυχιών στην μόδα παγκοσμίως, έφυγε από τη ζωή, στα 81 της χρόνια η Βρετανίδα σχεδιάστρια μόδας Vivienne Westwood.

Πέθανε «ειρηνικά και περιτριγυρισμένη από την οικογένειά της» στο Λονδίνο, ανέφερε σε επίσημη ανακοίνωσή του ο οίκος μόδας της χθες αργά το βράδυ.

Η Westwood ξεχώρισε για το στιλ της που κυμαινόταν ανάμεσα στο πανκ και new wave τη δεκαετία του 1970 και γνώρισε μεγάλη επιτυχία ντύνοντας μερικές από τις μεγαλύτερες σταρ της μόδας. Ο συνάδελφός της, Marc Jacobs μετά τον χαμό της δήλωσε «πληγωμένος» για την απώλειά της ενώ μίλησε με τα καλύοτερα λόγια για το έργο της όλα αυτά τα χρόνια που μεσουράνησε στην παγκόσμια μόδα.

Αποτίοντας φόρο τιμής στη ζωή και το έργο της, έγραψε στο Instagram: «Το έκανες πρώτη. Πάντα. Απίστευτο στυλ με λαμπρή και ουσιαστική ουσία… Συνεχίζω να μαθαίνω από τα λόγια σου και από όλες τις εξαιρετικές δημιουργίες σου». Μετά την ανακοίνωση, ο σύζυγος και δημιουργικός συνεργάτης της Westwood, Andreas Kronthaler, δήλωσε συντετριμμένος: «Θα συνεχίσω με τη Vivienne στην καρδιά μου. Δουλεύαμε μέχρι το τέλος και μου έδωσε πολλά πράγματα για να συνεχίσω».

Η νονά του πανκ

Η Westwood ήρθε στο προσκήνιο με τα ανδρόγυνα σχέδιά της, τα σλόγκαν μπλουζάκια και την ασεβή στάση της απέναντι στο κατεστημένο. Ήταν επίσης γνωστή ως ένθερμη ακτιβίστρια και μετέφερε στην πασαρέλα με τον δικό της μοναδικό σοβαρά κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα όπως ήταν η κλιματική αλλαγή. Η σχεδιάστρια τιμήθηκε για το έργο της στη μόδα το 2006. Γεννημένη στο Derbyshire, εργάστηκε ως δασκάλα σε δημοτικό σχολείο, πριν δημιουργήσει ένα κατάστημα ρούχων με την επωνυμία Let It Rock στο King's Road στο Τσέλσι με τον τότε σύντροφό της Malcolm McLaren στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Η επιχείρηση μετονομάστηκε αργότερα σε Sex και η McLaren άρχισε να διαχειρίζεται ένα πανκ ροκ συγκρότημα αποτελούμενο από τακτικά καταστήματα - τους Sex Pistols. Έγιναν διάσημοι το 1976 φορώντας τα σχέδια της Westwood και της McLaren. Αποτίοντας φόρο τιμής στην Westwood, η σχεδιάστρια μόδας και πρώην Spice Girl Victoria Beckham δήλωσε για το χαμό της: «Είμαι πολύ λυπημένη που έμαθα για τον θάνατο της θρυλικής σχεδιάστριας και ακτιβίστριας Vivienne Westwood». Ο τραγουδιστής Boy George, ο οποίος συνάντησε για πρώτη φορά τη Westwood στις αρχές της δεκαετίας του 1980, την αποκάλεσε «υπέροχη και εμπνευσμένη» και «αναμφίβολα... η αδιαμφισβήτητη βασίλισσα της βρετανικής μόδας».

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved