Ποιος είπε ότι η μόδα έχει… ηλικία;
G-Fashion

Ποιος είπε ότι η μόδα έχει… ηλικία;

Αυτοαποκαλείται «στάρλετ της γηριατρικής», λόγω της ηλικίας της, ωστόσο δεν παύει να είναι μούσα της μόδας, η οποία ενέπνευσε με το στιλ της από σχεδιαστές μόδας μέχρι συντάκτες μεγάλων περιοδικών.

Σήμερα η Αϊρις Απφελ δεν είναι ευχαριστημένη με ό,τι βλέπει γύρω της. Διαπιστώνει ότι απουσιάζει το στιλ από τους ανθρώπους. «Ζω έναν Μεσαίωνα, αλλά θα ήθελα πολύ να βρισκόμουν στο Παρίσι στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν ήταν εκεί τα ρώσικα μπαλέτα και σχεδίαζε η Channel» λέει. Είναι όμως εξίσου ερωτευμένη με τη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του '50.

Την περιγράφει ως «μυθική» και εποχή κατά την οποία όλοι έδειχναν όμορφοι. «Κυκλοφορώ στην 5η Λεωφόρο και νιώθω ναυτία όταν βλέπω πως όσο πιο παχείς και πιο άσχημοι είναι οι άνθρωποι, τόσο λιγότερα ρούχα φορούν. Τα σορτς, οι σαγιονάρες και τα κολλητά τζιν είναι αηδιαστικά. Μερικές φορές σκέπτομαι ότι αυτοί πρέπει να μπουν φυλακή για το ντύσιμό τους. Και οι σταρ δεν ντύνονται καλύτερα. Το στιλ δεν διδάσκεται, δεν αγοράζεται, είναι κάτι ενστικτώδες» εξηγεί.

Το 2005 το Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης παρουσίασε την έκθεση «Rara Avis (Rare Bird): The Irreverent Iris Apfel», αφιερωμένη στο στιλ της εκκεντρικής Νεοϋορκέζας, η οποία φυσικά αποθεώθηκε.

Η 90χρονη fashionista, που είναι επίσης επιχειρηματίας και διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων, βγάζει στο σφυρί τα κοσμήματά της, μαζί με μια συλλογή από τα σχέδιά της για την YooX Vintage, θέλοντας να διαδώσει το ανορθόδοξο στιλ της στις μάζες. H απόφαση να πουλήσει τον θησαυρό των κοσμημάτων της -όλα ιδιαίτερα κομμάτια- προκάλεσε έκπληξη και χαρά στους θαυμαστές της.

Λατρεύουν την υπέροχα εκκεντρική γηραιά κυρία, η οποία έχει την ίδια ζωηράδα με εκείνη που είχε όταν μπαινόβγαινε στην μπουτίκ της μητέρας της, στο Κουίνς, εκεί όπου έμαθε τι σημαίνει στιλ. Τα εντυπωσιακά κοσμήματά της, τα περισσότερα υπερμεγέθη, με χάντρες, πέρλες, ξύλο και έντονα χρώματα, είναι τόσο μοναδικά όσο η ιδιοκτήτριά τους.

Όπως δηλώνει η ίδια, η συλλογή της δίνει την αίσθηση ενός βήματος στη σύγχρονη ζωή. Το πρώτο κομμάτι των κοσμημάτων της, μία καρφίτσα από ορείχαλκο διάσπαρτη με στρας, την αγόρασε από κατάστημα στο Greenwich Village πριν από 79 χρόνια. Τι γίνεται όμως με το στιλ σήμερα;

Το 1948 η νεαρή Αϊρις παντρεύτηκε τον Καρλ Απφελ και δύο χρόνια αργότερα άνοιξε την εταιρεία υφασμάτων Old World Weavers - την οποία είχε μέχρι το 1992. Επίσης, βοήθησε στην εσωτερική διακόσμηση του Λευκού Οίκου κατά τη θητεία εννέα προέδρων των ΗΠΑ, από τον Τρούμαν έως τον Κλίντον.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved