28η Οκτωβρίου: Πώς ο πατέρας πασίγνωστου ηθοποιού… έδεσε συγχωριανό του για να πάει στο μέτωπο
Back To the Future

28η Οκτωβρίου: Πώς ο πατέρας πασίγνωστου ηθοποιού… έδεσε συγχωριανό του για να πάει στο μέτωπο

Μεγάλη εθνική εορτή σήμερα για την Ελλάδα και οι ιστορίες των απογόνων των ηρώων πολέμου του ’40 είναι πολλές. Ο εγγονός πασίγνωστου Έλληνα ηθοποιού που φέρει και το όνομά του διηγείται την απίθανη ιστορία του ήρωα προπάππου του με καμάρι καθώς πολέμησε τους κατακτητές με όλη του τη δύναμη και έδωσε τη ζωή του για την απελευθέρωση της πατρίδας του.

Ο λόγος για τον στιχουργό, ποιητή και παραγωγό Ανέστη Βλάχο, εγγονό του αγαπημένου μας ηθοποιού ο οποίος διηγήθηκε μέσα από το facebookτην ιστορία του προπάππου του Ηρακλή Βλάχου ο οποίος έπεσε στον αγώνα πολεμώντας για την απελευθέρωση της πατρίδα του. Διαβάστε παρακάτω την απίθανη ιστορία του, όπως τη διηγείται ο δισέγγονός του.

«Ο προπάππους μου Ηρακλής Βλάχος, μαζί με τον μοναχογιό του και παππού μου, Anestis Vlachos. Έπεσε ηρωικά στις 19/3/1941 στο Ύψωμα 731, στα βουνά της Αλβανίας.

Το ραντεβού του με την ιστορία το είχε προκαθορίσει η τεράστια θελησή του να πολεμήσει για την πατρίδα του. Τα αδέλφια του ήταν στρατευμένοι και είχε τη δυνατότητα να μη στρατευτεί, καθότι ήταν προστάτης οικογενείας και πατέρας ενος παιδιού 6 ετών. Δήλωσε εθελοντής και κατετάχθη στον Ελληνικό Στρατό. Με την έναρξη του πολέμου, ο στρατός καλούσε στρατευμένους να συγκροτήσουν την ελληνική δύναμη αντίστασης στο μέτωπο της Αλβανίας. Ο πρόπαππους μου, με πρόδηλη τη δίψα του να πολεμήσει για την Ελλάδα, εξεδήλωσε αμέσως την επιθυμία να πάει στην Αλβανία. Αντί αυτού όμως και λόγω του ότι ήταν προστάτης, επιλέχθηκε ένας συνάδελφος του.

Ο Ηρακλής Βλάχος μέσα του δε μπορούσε να δεχθεί πως θα έχανε τη μοναδική ευκαιρία, να είναι ένας από εκείνους, που θα επιχειρούσαν να ανακόψουν τη διέλευση των Ιταλών από τα ελληνικά χώματα. Έτσι έβαλε σε εφαρμογή το πανούργο σχεδιό του. Πήρε το συνάδελφο του που είχε επιλεγεί να πολεμήσει στην Αλβανία, τον πήγε σε διπλανό χωριό και αφού τον μέθυσε, τον οδήγησε σε ερημική περιοχή και τον έδεσε σε ένα δέντρο!!! Τα ξημερώματα λοιπόν, περνώντας από το λόχο τους το φορτηγό του στρατού που θα φόρτωνε τους στρατιώτες για να τους οδηγήσει στο μέτωπο, όταν ακούστηκε το όνομα του συναδέλφου του προπάππου μου, επικράτησε αναστάτωση. Ο φαντάρος ήταν άφαντος! Αμέσως προσφέρθηκε να πάει ο προπάππους μου στη θέση του, ο οποίος σημειωτέον είχε ετοιμάσει από το προηγούμενο βράδυ τον εξοπλισμό του. Το φορτηγό του στρατού, έχοντας απολέσει ήδη αρκετό από τον πολύτιμο χρόνο του, δεδομένης και της συγκυρίας, αναγκάστηκε να πάρει τον προπάππου μου αντί του συναδέλφου του. Στη διαδρομή, αποκαλύψε στους αξιωματικούς που συνόδευαν την ελληνική αποστολή την πράξη του και τους υπέδειξε το σημείο στο οποίο είχε δέσει τον συνάδελφο του, ζητώντας να αποσταλούν άμεσα στρατιώτες να τον ελευθερώσουν και να τον περισυλλέξουν ούτως ώστε να μην κινδυνεύσει περαιτέρω η ζωή του. Έτσι και έγινε. Ο φαντάρος βρέθηκε καλά στην υγεία του, περισυνελέχθη και επέστρεψε στην μονάδα του.

Σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων του, o Hρακλής Βλάχος, πολέμησε για μήνες ηρωικά, με αυταπάρνηση και φιλότιμο στα χιονισμένα έσχατα της πατρίδος μας. Αυτό εξάλλου του στοίχισε και τη ζωή. Κατά τη διάρκεια της μάχης και ενώ οι σφαίρες έπεφταν βροχή, προσπαθώντας να βοηθήσει ένα τραυματισμένο συνάδελφο του, δέχθηκε όρθιος τη χαριστική βολή από Ιταλικό χέρι και πέρασε στο πάνθεον των Eλλήνων ηρώων, γράφοντας με χρυσά γράμματα το όνομά του στις πρώτες σελίδες του έπους του '40!

Τιμή και Δόξα σε όλους τους νεκρούς που έπεσαν υπέρ πατρίδος. Τιμή και Δόξα στην ηρωική γενιά του 1940! Ζήτω η αιωνία Ελλάς! Ζήτω το Έθνος!
— μαζί με Anestis Vlachos»

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved