Μαύρη ημέρα για το ελληνικό πεντάγραμμο! Σαν σήμερα «έφυγαν» από τη ζωή Μητροπάνος-Παπάζογλου!
Back To the Future

Μαύρη ημέρα για το ελληνικό πεντάγραμμο! Σαν σήμερα «έφυγαν» από τη ζωή Μητροπάνος-Παπάζογλου!

Ως μαύρη σελίδα στην ιστορία του ελληνικού πενταγράμμου έχει γραφτεί η σημερινή ημέρα καθώς στις 17 Απριλίου έχασε δύο μεγάλους καλλιτέχνες, τον Δημήτρη Μητροπάνο και τον Νίκο Παπάζογλου με διαφορά ενός έτους!

Δεν ξέρει κανείς ποιον να αναφέρει πρώτο, τον Δημήτρη Μητροπάνο ή τον Νίκο Παπάζογλου οι οποίοι άφησαν πίσω τους μία τεράστια κληρονομιά, τα τραγούδια τους!

Και οι δύο πάλεψαν στις τελευταίες στιγμές της ζωής τους, όμως αποδείχτηκαν ανίσχυροι μπροστά στον θάνατο. Ο Δημήτρης Μητροπάνος «έσβησε» σε ηλικία 64 ετών από οξύ πνευμονικό οίδημα, το 2012 και ο Νίκος Παπάζογλου, μετά από δύο χρόνια σκληρής μάχης με τον καρκίνο, έχασε τη μάχη για τη ζωή σε ηλικία μόλις 63 ετών, το 2011.

Ο λαϊκός βάρδος

Ο ξαφνικός χαμός του Δημήτρη Μητροπάνου, είχε συνταράξει το πανελλήνιο και κυρίως τους ανθρώπους που είχαν συνεργαστεί μαζί του. Σε μία εκπομπή-αφιέρωμα του Γιώργου Παπαδάκη, πολλοί καλλιτέχνες φίλοι του, είχαν μιλήσει για εκείνον με τα πιο γλυκά λόγια. Δείτε στο παρακάτω βίντεο...

Ο Δημήτρης Μητροπάνος γεννήθηκε στην Αγία Mονή, μια συνοικία έξω από τα Τρίκαλα -από την οποία καταγόταν η μητέρα του- στις 2 Απριλίου του 1948. Μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του, τον οποίο γνώρισε στα 29 του χρόνια.

Συχνά ο Δημήτρης Μητροπάνος χόρευε τον αγαπημένο του χορό, το ζεϊμπέκικο.


Από μικρός δούλευε τα καλοκαίρια για να βοηθήσει τα οικονομικά της οικογένειάς του. Πρώτα σαν σερβιτόρος στην ταβέρνα του θείου του, ύστερα στις κορδέλες κοπής ξύλων. Μετά την τρίτη Γυμνασίου, το 1964, κατεβαίνει στην Αθήνα να ζήσει με τον θείο του στην οδό Aχαρνών. Προτού τελειώσει το γυμνάσιο άρχισε να δουλεύει σαν τραγουδιστής.

Τα πρώτα του βήματα
Στη μακρόχρονη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού αλλά και του έντεχνου τραγουδιού. Γιώργος Ζαμπέτας, Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης, Απόστολος Καλδάρας, Τάκης Μουσαφίρης ("Εμείς οι δυο" κ.ά.), Χρήστος Νικολόπουλος ("Πάρε Αποφάσεις" σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου), Γιάννης Σπανός ("Ο Μητροπάνος τραγουδάει Σπανό") ήταν οι συνθέτες με τους οποίους συνδέθηκε επαγγελματικά, χτίζοντας μια καριέρα συνυφασμένη με την ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση, μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του '80.
Πηγή φωτό: Internet


Στην ίδια ηλικία, έπειτα από παρότρυνση του Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον οποίο γνώρισε σε μία συγκέντρωση της εταιρίας του θείου του, στην οποία τραγούδησε, επισκέφτηκε την Κολούμπια. Εκεί ο Τάκης Λαμπρόπουλος τού γνώρισε τον Γιώργο Ζαμπέτα, δίπλα στον οποίο θα δουλέψει στα «Ξημερώματα».

Όπως είχε δηλώσει, «ο Ζαμπέτας είναι ο μόνος άνθρωπος στο τραγούδι ο οποίος με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι. Με όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες μου κάτι πήρα και κάτι έδωσα». Το 1966 ο Μητροπάνος συναντάται για πρώτη φόρα με τον Μίκη Θεοδωράκη και ερμηνεύει μέρη από τη «Ρωμιοσύνη» και το «Άξιον Εστί» σε μια σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και την Κύπρο.


Η συμμετοχή του σε δίσκους των Λάκη Παπαδόπουλου (με το τραγούδι "Για να σ' εκδικηθώ") και Νίκου Πορτοκάλογλου ("Κλείνω κι έρχομαι") αναδεικνύουν εκείνη την εποχή την ευρεία γκάμα της ερμηνείας του και προαναγγέλλουν μια στροφή στον τρόπο ερμηνείας του, που θα οδηγήσει σε μια σειρά από δίσκους που άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό την έννοια του καλού σύγχρονου λαϊκού τραγουδιού.

Οι συνεργασίες με τον Μάριο Τόκα και τον Φίλιππο Γράψα ("Η εθνική μας μοναξιά" και "Παρέα με έναν ήλιο") συνδυάζουν τη λαϊκή υφή και συναίσθημα με τη πιο βαθιά έννοια στίχων και τη χρησιμοποίηση λέξεων πιο επιτηδευμένων. Παράλληλα, η απήχηση των τραγουδιών στην κοινωνία και η εμπορική επιτυχία αναδεικνύουν αυτές τις δημιουργίες ως εργαλεία αλλά και συμπτώματα της εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας.

Η πολύ σημαντική συνεργασία του με τον Θάνο Μικρούτσικο με τον δίσκο «Στου Αιώνα την Παράγκα», σε στίχους Άλκη Αλκαίου, Κώστα Λαχά, Λίνας Νικολακοπούλου και Γιώργου Κακουλίδη, αποτέλεσε στροφή του ερμηνευτή σε ακόμα πιο "έντεχνες" διαδρομές, διατηρώντας και πάλι την ταυτότητα του λαϊκού.

Ο Μητροπάνος συνέχισε στα ίδια μονοπάτια, με τραγούδια των Μικρούτσικου, Κορακάκη, Μουκίδη, Παπαδημητρίου κ.ά. στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000. Από τις τελευταίες δουλειές του ξεχώρισε το «Πες μου τ' άληθινά σου» σε μουσική Στέφανου Κορκολή και στίχους Ελεάνας Βραχάλη και Νίκου Μωραΐτη, αλλά και η ζωντανή ηχογράφηση "Υπάρχει και το ζεϊμπέκικο", από το πρόγραμμα - ωδή στον εθνικό χορό της Ελλάδας μαζί με τους Θέμη Αδαμαντίδη και Δημήτρη Μπάση, καθώς επίσης και ο δίσκος "Στη Διαπασών", ο οποίος περιείχε 12 λαϊκά τραγούδια και μια μπλουζ μπαλάντα.

Από τα τραγούδια του δίσκου ξεχώρισε το τραγούδι "Η εκδρομή" του Γιάννη Μηλιώκα, το οποίο γράφτηκε για την επιστροφή του ερμηνευτή στη δισκογραφία μετά από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Μία από τις τελευταίες δισκογραφικές δουλειές του Δημήτρη Μητροπάνου, ήταν η ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας του στο Ηρώδειο (Σεπτέμβριος 2009), αποτελούμενη από 2 CD με τον τίτλο "Τα τραγούδια της ζωής μου".

Ο αξέχαστος λαϊκός βάρδος ήταν παντρεμένος με τη Βένια Μητροπάνου και μαζί είχαν αποκτήσει δυο κόρες.

Ένας γνήσιος Ροκάς

Ο Νίκος Παπάζογλου γεννήθηκε στις 20 Μαρτίου του 1948 στη Θεσσαλονίκη αλλά η καταγωγή του ήταν από την Κορμίστα Σερρών. Την πενταετία 1965-1970 άρχισε να ασχολείται με τη μουσική και έγραψε τα πρώτα του τραγούδια, μερικά από τα οποία τραγούδησε ο Πασχάλης Αρβανιτίδης, ο γνωστός σε όλους μας Πασχάλης ο οποίος υπήρξε και στενός φίλος του.

Μάλιστα, στον προσωπικό του λογαριασμό του στο youtube, ο Πασχάλης, ανήμερα του θανάτου του φίλου του είχε ανεβάσει ένα τραγούδι που του είχε γράψει ο Παπάζογλου, αποκαλύπτοντας και την ιστορία του.

«Το τραγούδι «Γαλάζια Θάλασσα» γράφτηκε τον Νοέμβρη του 1973 τη βραδιά του Πολυτεχνείου, όταν έκλεισε λόγω των γεγονότων το κέντρο «Φαντασία» της οδού Κεφαλληνίας, όπου τραγουδούσαμε παρέα με το Νίκο. Περάσαμε από το Πολυτεχνέιο και στη συνέχεια πήγαμε σπίτι μου για ύπνο. Ο Νίκος όμως δε κοιμήθηκε. Το πρωί, μου έπαιξε το τραγούδι αυτό και μου ζήτησε να το περιλάβω στον τότε νέο μου δίσκο».

Η παρολίγον διεθνής καριέρα

Το 1972, ο Νίκος Παπάζογλου με ένα πολύ καλό συγκρότημα τους "Ζηλωτής (Zealot)" επιχείρησε να κατακτήσει τη διεθνή αγορά κατά το πρωτότυπο των Aphrodite`s Child. Για το σκοπό αυτό μετακόμισε στο Αachen της Δυτικής Γερμανίας. Ηχογραφήθηκαν έξι τραγούδια στο Mιλάνο αλλά πλέον υπάρχουν μόνο σε ελάχιστες συλλογές.

Νίκος Παπάζογλου
Όλοι οι φίλοι του τον αποκαλούσαν... αθεράπευτα μελαγχολικό!

Το 1976, τραγουδώντας στους "Αχαρνής" του Διονύση Σαββόπουλου, συνάντησε τον Μανώλη Ρασούλη και το 1978 η "καλή παρέα" (Μανώλης Ρασούλης, Νίκος Ξυδάκης, Διονύσης Σαββόπουλος και Νίκος Παπάζογλου) δημιούργησε το δίσκο "Η Εκδίκηση της Γυφτιάς".

Ακολούθησαν "Τα Δήθεν" και το 1983 όλα όσα υπήρχαν σε σχέδια και σημειώσεις συγκεντρώθηκαν στο δίσκο "Χαράτσι". Ακολουθεί το "Μέσω Νεφών" το 1986, τα "Σύνεργα" το 1991 και ένα χρόνο αργότερα η "Επιτόπιος Ηχογράφησις" στο θέατρο του Λυκαβηττού (30 Σεπτεμβρίου 1991). Τον Απρίλιο του 1995 κυκλοφόρησε η δισκογραφική δουλειά με τίτλο "Όταν Κινδυνεύεις Παίξε την Πουρούδα" -στην κυπριακή διάλεκτο- σημαίνει το κλάξον ποδηλάτου.Το 2005 κυκλοφόρησε η τελευταια του δουλεια το "Μάισσα Σελήνη".

Την ημέρα της κυκλοφορίας της Μάισσας, ο Νίκος Παπάζογλου κέρδισε το Βραβείο Μουσικής στα Κρατικά Κινηματογραφικά Βραβεία Ποιότητας (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) για τη μουσική του στην ταινία η "Νοσταλγός".

Ο Νίκος Παπάζογλου ήταν παντρεμένος και είχε δυο παιδιά, τον Αλέξανδρο και την Αδελαΐδα.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved