Έναρξη 20ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου - Ποιοι βρέθηκαν εκεί
PHOTOS

Έναρξη 20ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου - Ποιοι βρέθηκαν εκεί

Το 20ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ξεκίνησε και πλήθος κόσμου έσπευσε στο Παλλάς για την έναρξή του.

 

Γιορτάζοντας τα 20α του γενέθλιά του, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ξεκίνησε στην Αθήνα, απευθύνοντας θερμό κάλεσμα στο κινηματογραφόφιλο κοινό, που επιθυμεί να «ανακαλύψει» γαλλικές και γαλλόφωνες παραγωγές.

Η αυλαία της διοργάνωσης ανοίγει με το θρίλερ του Πιερ Σαλβαντορί, «Το πρόβλημά μου είσαι εσύ», ενώ η σχέση του αρώματος και του κινηματογράφου αποτελεί το ειδικό «θέμα» του φετινού φεστιβάλ, που φιλοξενεί συνολικά 46 ταινίες σε όλες τους τις ενότητες («Διαγωνιστικό Τμήμα», «Πανόραμα», «’Αρωμα και Κινηματογράφος», «Ειδικές προβολές», «Λευκή Κάρτα στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών»).

Από τις 11 έως τις 17 Απριλίου, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη, ενώ για πρώτη φορά στα χρόνια της λειτουργίας του θα παρουσιαστεί και στην Κύπρο.

Στο διαγωνιστικό τμήμα του θεσμού περιλαμβάνονται εφέτος εννέα ταινίες, μεταξύ των οποίων και η ταινία έναρξης, οι οποίες θα διεκδικήσουν τα δύο βραβεία της διοργάνωσης (Βραβείο Κριτικής Επιτροπής και Βραβείο Κοινού).

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ είναι ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Νταβίντ Φοενκινός και μέλη η ηθοποιός Ελένη Ράντου, η σκηνοθέτιδα και καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Μαριάννα Κάλμπαρη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας» Λουκάς Κατσίκας και ο σκηνοθέτης Σύλλας Τζουμέρκας.

Στο πλαίσιο του φετινού κινηματογραφικού αφιερώματος στο «άρωμα» θα προβληθούν πέντε ταινίες που αναδεικνύουν (σε μια στιγμή της πλοκής ή της εξέλιξης μιας ταινίας) ένα άρωμα, ένα φιαλίδιο ή ένα συστατικό. Η θεματική ενότητα θα εγκαινιαστεί με ένα masterclass, που θα παραδώσει η ιστορικός και ειδικός στο άρωμα Ελιζαμπέτ ντε Φεϊντό στις 3 Απριλίου, με τίτλο «’Αρωμα, μόδα: μια γαλλική ιδιαιτερότητα».

Η Ελβετία, ο Καναδάς, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, ο Λίβανος το Μαρόκο, η Τυνησία και η Τσέχικη Δημοκρατία, μέσα από 7 ταινίες «προτείνουν» αξιόλογες Γαλλόφωνες κινηματογραφικές παραγωγές.

Εκεί βρέθηκαν, όμως, και αρκετά γνωστά πρόσωπα, όπως ο Άλεξ Κάβδας και η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Δείτε φωτογραφίες.

Πηγή: NDP Photo

GALLERY

ΔΕΣ ΤΗ GALLERY