Οι Operatical στο gossip-tv: «Τα όνειρα με σκληρή δουλεία μπορούν να γίνουν πραγματικότητα»
Gossip Specials

Οι Operatical στο gossip-tv: «Τα όνειρα με σκληρή δουλεία μπορούν να γίνουν πραγματικότητα»

Οι Operatical, δεν είναι απλώς ένα ακόμη συγκρότημα αλλά είναι το μοναδικό οπερετικό ελληνικό συγκρότημα στην Ευρώπη.

Οι Operatical ή κατά κόσμον η σοπράνο Ναδίνα Τζιάτζιου και ο τενόρος Θάνος Ζήσης εξομολογούνται στο gossip-tv.gr τα όνειρά τους, τις δυσκολίες και τις επιδιώξεις τους για το μέλλον.

Η Ναδίνα και ο Θάνος λατρεύουν την τέχνη και ονειρεύονται να γίνονται καλύτεροι μέσα από τις μελωδίες τους μεταφέροντας πάντα στο κοινό τα μηνύματά τους. Οι δυο τους είναι οι Operatical και μας ξεναγούν στο δικό τους μουσικό κόσμο ο οποίος θα μπορούσε να είναι και ένα μαγικό παραμύθι.

Ποιοι είναι οι Operatical;

Η υψίφωνος και συνθέτρια Ναδίνα Τζιάτζιου γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Από μικρή ηλικία ξεκίνησε μαθήματα πιάνου και χορού. Φοίτησε στο μουσικό σχολείο Ιωαννίνων και σε ηλικία 16 ετών κέρδισε το 1ο Πανελλαδικό βραβείο σύνθεσης υπό την αιγίδα της Unesco παρουσιάζοντάς το, στον τότε υπουργό παιδείας Γ. Παπανδρέου. Έχει σπουδάσει κλασσικό τραγούδι με τον διεθνούς φήμης βαρύτονο Κώστα Πασχάλη ενώ παράλληλα παρακολούθησε σειρά σεμιναρίων «musical theatre» στο London Studio Center. Επίσης, σπούδασε μουσικολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο ωδείο πιάνο, ανώτερα θεωρητικά και κλασσική σύνθεση, έχοντας καθηγητές τους διάσημους συνθέτες Θεόδωρο Αντωνίου, Ι. Παπαδάτο και Β. Μητρόπουλο με τον οποίο και αποφοίτησε.

Operatical-6.jpg

Operatical

Έχει συμμετάσχει σε διεθνείς διαγωνισμούς ως Soprano : Augusto Zabaroni Opera Lirico Concorso (Napoli 2011), και ως συνθέτρια : Film music competition (Novara 2016) και FMC (2022) Instrumental category στους οποίους αναδείχθηκε finalist. Παράλληλα κέρδισε υποτροφία σύνθεσης για κινηματογραφική μουσική από το «Βerklee College of Music» των Η.Π.Α. Ως σολίστ έχει τραγουδήσει ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου στα πλαίσια του 1ου παγκόσμιου συνεδρίου ποίησης, για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Κωστή Παλαμά. Έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή λαμβάνοντας μέρος σε πολυάριθμες παραστάσεις όπερας στο Ηρώδειο και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ έχει πρωταγωνιστήσει σε παραστάσεις musical σε διάφορα θέατρα της Ελλάδας. Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ οπερετικού ρεπερτορίου σε όλη την Ελλάδα και οι συνθέσεις της έχουν παιχτεί σε διάφορους καλλιτεχνικούς χώρους της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τέλος, έχει εμφανιστεί με δικά της Shows σε διάφορες μουσικές σκηνές και τηλεοπτικές εκπομπές ενώ πρόσφατα, σε συνεργασία με τον τενόρο Θάνο Ζήση, δημιούργησε το μοντέρνο οπερετικό σχήμα Operatical, του οποίου υπογράφει τις μουσικές συνθέσεις, αποσπώντας τόσο από το εγχώριο όσο και από τον διεθνές τύπο τις καλύτερες κριτικές.

Ο τενόρος Θάνος Ζήσης γεννήθηκε στη Λάρισα. Σπούδασε Ιατρική στο Α.Π.Θ ενώ παράλληλα σπούδασε στο ωδείο κλασικό τραγούδι και ανώτερα θεωρητικά . Πλέον είναι ιατρός ωτορινολαρυγγολόγος με εξειδίκευση στην φωνιατρική και παράλληλα με το τραγούδι ασχολείται και με την συγγραφή επιστημονικών άρθρων στον τομέα της φωνιατρικής ,καθώς και με την δημιουργία στίχων για μουσικές συνθέσεις. Μαζί με την σοπράνο Ναδίνα Τζιάτζιου έχουν δημιουργήσει το μοντέρνο Οπερετικό σχήμα Operatical το οποίο δραστηριοποιείται στον καλλιτεχνικό χώρο με επιτυχία.

068_operatical.jpg

Operatical

Έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμες παραστάσεις (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) σε συνεργασία με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ ενώ έχει πρωταγωνιστήσει σε παραστάσεις όπερας και musical σε διάφορα θέατρα της Ελλάδας .Επίσης έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ οπερετικού ρεπερτορίου σε όλη την Ελλάδα.

Η συνέντευξη των Operatical στο gossip-tv:

Ναδίνα Τζιάτζιου

Θα ήθελα να μου μιλήσετε για αυτή την περίοδο, πώς είναι για εσάς.

Αυτή η περίοδος είναι πολύ όμορφη για τους Operatical, καθώς γράφουμε τα καινούργια μας τραγούδια. Έχουμε κυκλοφορήσει πριν λίγες μέρες το καινούργιο μας τραγούδι στην Ιταλική γλώσσα Perdonami, το οποίο έχει αποσπάσει πολύ όμορφες κριτικές και είμαστε χαρούμενοι για αυτό. Τώρα είμαστε σε μια φάση, να κάνουμε τις νέες μας παραγωγές, αλλά και να διοργανώσουμε από Αύγουστο τις συναυλίες που θα κάνουμε, τις εμφανίσεις μας. Μόλις τελειώσαμε κιόλας από μια σειρά εμφανίσεων, είχαμε αυτό το μήνα στο Νομισματικό Μουσείο, στον Κήπο του Νομισματικού, LUX of Athens και στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Πήγαν πάρα πολύ καλά και τώρα είμαστε σε αυτή τη φάση του γραψίματος, της διοργάνωσης, της παραγωγής.

Πώς αποφασίσατε να φτιάξετε αυτό το συγκρότημα;

Αυτό το συγκρότημα το φτιάξαμε μετά από την αγάπη του κόσμου, μετά από μια συναυλία, δεν το είχαμε σκεφτεί για να είμαστε ειλικρινείς, μας ήρθε πολύ αυθόρμητα. Εγώ και και ο Θάνος ήμασταν δύο τραγουδιστές της Όπερας.

Τι είναι εκείνο που σας δίνει έμπνευση;

Η εικόνα και οι καταστάσεις της ζωής. Μπορεί μια μέρα να περάσω μια άσχημη μέρα ή να στενοχωρηθώ από κάτι, αυτό μπορεί να με εμπνεύσει. Ή μπορεί να είμαι χαρούμενη μια μέρα, να βιώσω μια όμορφη κατάσταση, και αυτό μπορεί να με εμπνεύσει. Ή μια εικόνα που θα δω στον δρόμο, ή μια βόλτα που θα πάω.

1-operatical-8.png

Operatical

Θυμάστε κάποια δύσκολη στιγμή που σας ενέπνευσε;

Ναι, ναι. Είχα χάσει τον παππού μου, είμαι από τα Γιάννενα, ταξίδευα με το αεροπλάνο. Είναι καταπληκτική η θέα όταν πάει κανείς σε αυτό το ταξίδι, Αθήνα-Ιωάννινα, γιατί περνάς ακριβώς πάνω από τα βουνά. Και όπως όλα τα βουνά που ήταν και χιονισμένα κιόλας, εμπνεύστηκα το "Ωδή στην Άβυσσο" που ήταν και υποψήφιο για βραβείο σε παγκόσμιο διαγωνισμό.

Η έμπνευση σου μπορεί να κρατήσει ίσως και ένα λεπτό. Μετά από εκεί πέρα είναι οι γνώσεις που έχεις και η επεξεργασία που θα κάνεις για τη συνέχεια του έργου και για για τον εμπλουτισμό.

Είχατε δηλώσει πως στην Ελλάδα δεν σας δόθηκαν οι ευκαιρίες που σας άρμοζαν σε αντίθεση με το εξωτερικό που σας έχει τιμήσει πολλές φορές. Γιατί νομίζετε ότι συμβαίνει αυτό;

Καταρχήν η αγορά εργασίας εδώ είναι πάρα πολύ περιορισμένη. Ειδικότερα στους μουσικούς. Στο τομέα της όπερας υπάρχει μόνο η λυρική σκηνή. Τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκε και το Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Εδώ είναι πολύ πιο περιορισμένη η αγορά και οι ευκαιρίες για τους λυρικούς καλλιτέχνες. Στο εξωτερικό κάθε πόλη σε μια χώρα έχει την όπερά της, οπότε είναι πολύ περισσότερες οι ευκαιρίες και έχεις περισσότερες πιθανότητες στο να βρεις κάτι καλύτερο εκεί.

091_operatical.jpg

Operatical

Θα σας ενδιαφέρει ο διαγωνισμός της Eurovision;

Ναι, μας ενδιαφέρει ο διαγωνισμός της Eurovision, σαν σχήμα. Εγώ πιστεύω ότι ο διαγωνισμός της Eurovision είναι πολύ σοβαρός διαγωνισμός. Απλά οι συμμετέχοντες, όχι μόνο στην Ελλάδα, δεν εννοώ μόνο εδώ, αλλά και από άλλες χώρες, γιατί τον παρακολουθώ κάθε χρόνο, δεν τον λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους. Δηλαδή όταν πρόκειται να προβληθείς και να σε δει όλη η γη, γιατί ουσιαστικά εκείνη τη στιγμή το βλέπουν από πάρα πολλά μέρη της γης, πρέπει να πας με κάτι δυνατό, με την καλύτερη σου σύνθεση. Να πας με τους καλύτερους συνεργάτες. Παίζει σημαντικό ρόλο και το πώς θα το παρουσιάσεις. Γιατί ακόμα και το καλύτερο τραγούδι του κόσμου να γραφεί και να ερμηνευτεί ωραία, αν δεν παρουσιαστεί σωστά, δεν θα ευδοκιμήσει, δεν θα αρέσει. Όλα έχουν ρόλο και σημασία. Πρέπει να δώσει βάση κανείς σε όλα τα επίπεδα και να το δει σοβαρά.

Που κινούνται τα ακούσματα που σας επηρέασαν;

Τα ακούσματά μας προέρχονται από πολλά και διαφορετικά μουσικά είδη, με την κλασική μουσική να παίζει πάντοτε τον πρωταρχικό ρόλο ως προς την μουσική μας γραφή και ερμηνεία. Ιδιαίτερα μας γοητεύει το παραδοσιακό στοιχείο όπως αυτό εκφράζεται στις διάφορες μουσικές κουλτούρες με την χρήση συγκεκριμένων μουσικών οργάνων.

Τα όνειρά σας για το μέλλον;

Ονειρευόμαστε η μουσική μας να μας φέρει κοντά σε όλο και περισσότερους ανθρώπους, μιλώντας στην καρδιά και την ψυχή τους! Θα θέλαμε η μουσική μας να ανοίξει νέους δρόμους καλλιτεχνικής έκφρασης.

Τι σας έμαθε ως σήμερα το μουσικό σας ταξίδι;

Ότι τα όνειρα με πολύ σκληρή δουλεία μπορούν να γίνουν πραγματικότητα! Όταν θέλεις κάτι πολύ το σύμπαν και τα άστρα συνωμοτούν για να πραγματοποιηθεί.

Θάνος Ζήσης

Σε ποια δημιουργική φάση σας βρίσκουμε;

Είναι μία περίοδος που προσπαθούμε να συνθέσουμε τα καινούργια μας κομμάτια, τις καινούργιες μας παραγωγές είμαστε γενικότερα σε μία περίοδο αναζητήσεων με κάποιες ξεχωριστές εμφανίσεις. Είμαστε σε μία περίοδο γενικά μουσικών παραγωγών.

Όταν ξεκινούσε αυτό το ταξίδι στη μουσική, εσείς ποιον στόχο είχατε;

Είναι κάτι που δεν θέλουμε να το σκεφτόμαστε, είναι ένα όμορφο ταξίδι και πολλές φορές σημασία έχει το ταξίδι το ίδιο. Θέλουμε να παρουσιάσουμε την όπερα λίγο διαφορετικά με ένα πιο μοντέρνο στυλ. Το νέο κομμάτι που θα βγει το Φθινόπωρο έχει πιο παραδοσιακά στοιχεία.

Δυσκολίες συναντήσατε;

Προσπαθούμε συνεχώς να συμβιβάζουμε διαφορετικά είδη μουσικής. Αντιμετωπίζουμε κάποιες δυσκολίες, διότι στην Ελλάδα που κυριαρχεί το λαϊκό τραγούδι και τώρα τελευταία η τραπ μουσική, το να παρουσιάζουμε κάτι τέτοιο είναι σίγουρα τολμηρό. Αλλά αυτό είναι που μας χαρακτηρίζει, οπότε ούτως ή άλλως δεν σκεφτόμαστε τις δυσκολίες. Θέλουμε να κάνουμε τα πράγματα όσο καλύτερα μπορούμε. Από εκεί και πέρα θεωρούμε ότι οι άνθρωποι που θέλουν και θα κατανοήσουν αυτό το πράγμα θα κατανοήσουν αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Όπως και βλέπουμε στις ζωντανές μας εμφανίσεις, ότι ο κόσμος ακόμη και αν δεν είναι εξοικειωμένος με την όπερα καταλαβαίνει ότι είναι κάτι ιδιαίτερο αυτό που κάνουμε. Ότι είναι κάτι γνήσιο τουλάχιστον.

022_operatical.jpg

Operatical

Είναι εύκολο το να συνεργάζεσαι με τον άνθρωπο σου επαγγελματικά;

Εδώ υπάρχει ιδιαιτερότητα, όπως καταλαβαίνεις, γιατί δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα συνεργάτες, δηλαδή είσαι σε μια διαφορετική κατάσταση, αλλά από την άλλη υπάρχει τουλάχιστον η κατανόηση. Και ξέρεις ότι ακόμη και αν υπάρχουν κάποιες δυσκολίες, τις ξεπερνάμε. Είναι καλό γιατί ξέρει ο ένας τις ιδιαιτερότητες του άλλου και φροντίζει ο ένας τον άλλο κατά κάποιο τρόπο.

Ποιοι καλλιτέχνες υπήρξαν πρότυπα σας;

Οι θρυλικοί τενόροι L.Pavarotti και Fr.Corelli καθώς και ο υπέροχος Andrea Bocelli.

Ποιο τραγούδι σας εκφράζει περισσότερο τα δικά σας συναισθήματα;

Το “L’amour” είναι ένα πολύ ιδιαίτερο και βαθιά συναισθηματικό κομμάτι όπου οι γαλλικοί στίχοι που έγραψα νιώθω να αντηχούν βαθιά στην ψυχή μου!

DPG NETWORK

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved