Κατερίνα Γκαγκάκη: «Θα ήθελα η τηλεόραση στο μέλλον να είναι λιγότερο αυτοαναφορική»
Gossip Specials

Κατερίνα Γκαγκάκη: «Θα ήθελα η τηλεόραση στο μέλλον να είναι λιγότερο αυτοαναφορική»

Η Κατερίνα Γκαγκάκη, έχοντας διανύσει πολλά... χιλιόμετρα στην τηλεόραση, είναι από τις πλέον κατάλληλες να μιλήσει για έναν χώρο που γνωρίζει πολύ καλά... 

Με την ιδιότητα της Επικοινωνιολόγου και της Συμβούλου Επικοινωνίας του Open, η Κατερίνα Γκαγκάκη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης, μιλάει για την τηλεόραση του «σήμερα», δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ψυχαγωγία και ονειρεύεται μία τηλεόραση λιγότερο αυτοαναφορική...

Η τηλεόραση είναι πιο στερεοτυπική σε σχέση με το παρελθόν;

H τηλεόραση είναι πιο φοβισμένη σε σχέση με το παρελθόν. Πιο συγκρατημένη και οριοθετημένη. Με δεδομένο ότι πλέον δεν υπάρχει χρόνος για δοκιμές, απόπειρες και ενδεχόμενες αποτυχίες, η τηλεόραση στρέφεται σε δοκιμασμένα, θεωρητικά πιο σίγουρα, formats, πρόσωπα και θεματολογίες. Η πρόκληση σε αυτή τη συνθήκη είναι ότι το παρελθόν δεν επαναλαμβάνεται, όσο και αν ανά περιόδους θα το θέλαμε. Ακόμα και όλες οι παράμετροι σε μία εκπομπή να είναι ακριβώς ίδιες, το αποτέλεσμα πάντα θα είναι διαφορετικό. Αποτέλεσμα να βλέπουμε αυτό που ονομάζετε στην ερώτηση, μία στερεοτυπική τηλεόραση που συχνά ασφυκτιά. Με σημαντικές όμως φωτεινές εξαιρέσεις.

1675177599473-44990735-gagaki.jpg

Η επιστροφή εκπομπών του παρελθόντος σημαίνει έλλειψη ιδεών ή φόβος αποτυχίας;

Όπως ανέφερα, για μένα είναι κυρίως έλλειψη χρόνου για δοκιμές και πιθανές αποτυχίες. Σε μία κατακερματισμένη αγορά σε τηλεθεάσεις και έσοδα, το δοκιμασμένο, δημιουργεί μία μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας. Ιδέες πάντα υπάρχουν και θα υπάρχουν αλλά παγκόσμια βλέπουμε ότι είναι λιγότερες πλέον. Αυτό για μένα είναι απόρροια του οικονομικού περιβάλλοντος της τηλεόρασης, της ελεύθερης τηλεόρασης. Βλέπουμε ότι σε όλο τον κόσμο, σε συνδρομητικές πλατφόρμες τα δεδομένα είναι διαφορετικά.

Πιστεύω σε μία προσπάθεια, όχι πληρέστερης ενημέρωσης, αλλά απενοχοποίησης της ψυχαγωγίας

Οι ψυχαγωγικές εκπομπές έχουν αντικατασταθεί από το λεγόμενο infotainment. Πιστεύετε ότι η επικαιρότητα θα «ρουφήξει» την ψυχαγωγία στο μέλλον;

Ούτε κατά διάνοια. Τον όρο infotainment τον χρησιμοποιούμε δεκαετίες τώρα. Πιστεύω σε μία προσπάθεια, όχι πληρέστερης ενημέρωσης, αλλά απενοχοποίησης της ψυχαγωγίας. Αντιθέτως, πιστεύω ότι η ανάγκη για καθαρή ψυχαγωγία θα αυξηθεί.

Γιατί έχουμε έλλειψη talk shows από την τηλεόραση σε σχέση με το παρελθόν;

Η συζήτηση, η αντιπαράθεση, ο διάλογος και η επιχειρηματολογία, έχουν μετατοπιστεί - προφανώς με άλλα δεδομένα και μεγέθη σε διαφορετικά Μέσα. Όταν χιλιάδες σημαντικά ζητήματα γίνονται αντικείμενο σύγκρουσης στην αρένα ανωνυμίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με άλλη αμεσότητα και διάδραση, τότε δεν υπάρχει πλέον η υπομονή και η ωριμότητα συχνά για μία συζήτηση όπως την παρουσιάζει ένα talk show, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ικανοποιητικά νούμερα τηλεθέασης και αντίστοιχα έσοδα. Πιστεύω και ελπίζω ότι αυτό σταδιακά θα αλλάξει.

gagakia_1699399381_3231118655532249615_26271861.jpg

Η αξιοποίηση παικτών reality σε θέσεις-κλειδιά στην τηλεόραση πόσο έχει αλλάξει τον «χάρτη» στα media;

Δεν θεωρώ ότι έχει αλλάξει κάτι στην ουσία. Πάντα η τηλεόραση ψάχνει νέα πρόσωπα και πρόσωπα που με κάποιο τρόπο δείχνουν να έχουν απήχηση στο κοινό. Η απήχηση στο παρελθόν είχε άλλο χαρακτήρα. Σήμερα φαίνεται να μετριέται στα realities, στο youtube κλπ. Το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Κάποιοι προχωράνε, άλλοι όχι.

Θα ήθελα η τηλεόραση να γίνει λιγότερο αυτοαναφορική

Πώς θα θέλατε να είναι η τηλεόραση του μέλλοντος;

Δεν είμαι από αυτούς που θεωρώ ότι στην τηλεόραση λείπουν πολλά. Θα μ’ άρεσαν κάποιες πιο "ήσυχες" εκπομπές λόγου, ενδεχομένως, αλλά θεωρώ ότι θα επανέλθουν. Θα ήθελα όμως να γίνει λιγότερο αυτοαναφορική.

gagakia_1687196804_3128756026999873915_26271861.jpg

Το τηλεοπτικό κοινό έχει την τηλεόραση που του αξίζει;

Ναι. Σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό. Η τηλεόραση δεν εξελίσσεται ερήμην του κοινού, αυτό για μένα είναι πολύ ξεκάθαρο. Το κοινό επιλέγει και παρακολουθεί. Ανεξαρτήτως του αν θεωρούμε πολιτικά ορθές τις επιλογές, αυτές υπάρχουν και είναι πολλές.

DPG NETWORK

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved