Νίκος Ψαρράς στο gossip-tv: «Ο ηθοποιός παίζει στο φως - Εκτίθεται και άρα... κρίνεται»
Gossip Specials

Νίκος Ψαρράς στο gossip-tv: «Ο ηθοποιός παίζει στο φως - Εκτίθεται και άρα... κρίνεται»

«Το θέατρο δημιουργήθηκε για να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους», θα πει ο Νίκος Ψαρράς και σίγουρα ο δικός του ρόλος στο κομμάτι αυτό της Τέχνης, ευεργετικός για όλους εμάς, που χρόνια πορευόμαστε με τους ήρωες του. 

Η πρώτη του θεατρική εμφάνιση ήταν το 1991 στους "Δαιμονισμένους" που ανέβασε το ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη. Ο ίδιος σκηνοθέτης τού εμπιστεύτηκε δύο ακόμα σημαντικούς ρόλους στο "Μοναχικό της Αλεξάνδρειας" το 1993 και στο "Πέρα από τ' αγάλματα" το 1994, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Δημήτριων.

202202051347450.3289_NIKOS_PSARAS_422022.jpg

Έκτοτε, ο Νίκος Ψαρράς δεν σταμάτησε να δημιουργεί, να "χτίζει" χαρακτήρες, να δίνει σάρκα και οστά στους ήρωες που τόσο αγάπησε. «Στους θεατές θα πρέπει να τους δώσουμε αυτό που λέμε, ψυχική τροφή», θα πει στο gossip-tv και ο Νίκος Ψαρράς το έχει καταφέρει. Ξεγυμνώνεται στη σκηνή και εσύ έχεις πάρει από μέρισμά του ανάταση ψυχική και τροφή για το πνεύμα σου.

Ο αξιόλογος ηθοποιός μίλησε αποκλειστικά στο gossip-tv με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου.

Θυμάσαι την πρώτη φορά που βρέθηκες στη σκηνή του θεάτρου;

Βεβαίως πολύ καλά! Παιδί, παίζοντας τον Άγιο Χαράλαμπο σε μία σχολική παράσταση. Η πρώτη μου επαγγελματική, θεωρώ, ότι ήταν οι εξετάσεις που δώσαμε με το τρίτο έτος στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος όπου για πρώτη φορά είχαμε θεατές… Αλησμόνητες μνήμες.

Όταν η χαρά λείπει από αυτή τη δουλειά, όταν ξεχνάμε ότι το ρήμα που χρησιμοποιούμε είναι «παίζω», τότε κάτι έχει χαθεί

Νίκος Ψαρράς

Τι προσφέρει το θέατρο ως βασική μορφή τέχνης στον ηθοποιό και τι στους θεατές;

Ο ηθοποιός πρέπει μέσα σε ένα δίωρο να δείξει τι έχει ετοιμάσει όλους αυτούς τους μήνες της πρόβας. Πώς έχει χτίσει έναν χαρακτήρα, τι συμβαίνει ανάμεσα από τις λέξεις, τι τον κάνει να φέρεται έτσι επί σκηνής και κυρίως να αισθανθεί ο ίδιος ότι κάτω από φανταστικές συνθήκες έδωσε σάρκα και οστά σε έναν ρόλο. Στους θεατές θα πρέπει να δώσουμε αυτό που λέμε, ψυχική τροφή. Να φύγουν αλλιώτικοι από το πώς ήρθαν στο θέατρο. Να προβληματιστούν, να χαρούν, θα συγκινηθούν και να αισθανθούν ότι για δυο ώρες τα πάντα σταμάτησαν.

Πόσο εύκολο είναι για έναν ηθοποιό μετά το τέλος της παράστασης, να βγει από τον ρόλο του και να επιστρέψει στην πραγματικότητα;

Εύκολο είναι. Ο ρόλος τελειώνει μαζί με το χειροκρότημα. Βεβαίως και μένει μία ένταση και δεν είναι εύκολο να κοιμηθείς αμέσως μετά, αλλά εγώ δεν πιστεύω ότι όταν τελειώσει η παράσταση, κάποιος χρειάζεται πολλή ώρα μετά για να συνέλθει και να μην μπορεί να μιλήσει με τους θεατές.

202107031414160.5680_NIKOS_PSARAS_02072021.jpg

Ηθοποιός σημαίνει φως;

Ο ηθοποιός παίζει στο φως. Εκτίθεται και άρα κρίνεται. Η δουλειά, η πρόβα χρειάζεται φως. Και, κυρίως, χρειάζεται τη χαρά του παιχνιδιού. Όταν η χαρά λείπει από αυτή τη δουλειά, όταν ξεχνάμε ότι το ρήμα που χρησιμοποιούμε είναι «παίζω», τότε κάτι έχει χαθεί.

Η λέξη ηθοποιός είναι σύνθετη. Από το ουσιαστικό ''ήθος'', που σημαίνει ''χαρακτήρας'' και το ρήμα ''ποιώ'' που σημαίνει ''δημιουργώ''

Κατάφερε το σκοτάδι που έπεσε πάνω από τους ανθρώπους του θεάτρου να καλύψει το φως;

Δεν ξέρω ποιο σκοτάδι έπεσε. Οι άνθρωποι του θεάτρου είναι πολλοί, όπως σε όλα τα επαγγέλματα. Άρα, δεν είναι όλοι ίδιοι. Η λέξη ''ηθοποιός'' είναι σύνθετη. Από το ουσιαστικό ''ήθος'', που σημαίνει ''χαρακτήρας'' και το ρήμα ''ποιώ'' που σημαίνει ''δημιουργώ''. Πολλές φορές ο κόσμος μπερδεύετε με τη σημασία της λέξης. Αλλά όταν μπορείς μέσα από τη δουλειά σου να δείχνεις πώς είναι να είσαι ηθικός τότε βγαίνεις διπλά κερδισμένος.

Είναι τελικά εξουσιαστικός ο ρόλος ενός σκηνοθέτη;

Ο σκηνοθέτης είναι καταρχάς συνεργάτης. Είναι ο μαέστρος μας. Αυτός αποφασίζει ποιο είναι το σύμπαν, στο οποίο θα κινηθούμε. Εγώ δεν αντέχω βίαιες καταστάσεις, βίαιους ανθρώπους, προτιμώ η δουλειά να γίνεται πάντα ομαδικά και μόνο έτσι θεωρώ ότι το αποτέλεσμα θα είναι ωραίο και ουσιαστικό.

Ένας καλός ηθοποιός φαίνεται από το χειροκρότημα ή από… τους followers;

Ένας καλός ηθοποιός φαίνεται από τη διάρκεια που θα έχει μέσα στη δουλειά. Πάντα έλεγα ότι το πιο εύκολο είναι να γίνεις εξώφυλλο, το πιο δύσκολο είναι να παραμείνεις. Οι θεατές έρχονται ή δεν έρχονται να σε δουν. Όταν φύγουν και νιώθουν ικανοποιημένοι, θα ξανάρθουν. Οι followers είναι μία καινούργια μάστιγα, που δεν δίνουν ταλέντο, ούτε διάρκεια. Δίνουν ψευδαισθήσεις και τονώνουν το ''εγώ'' του εκάστοτε που ακολουθούν.

DPG NETWORK

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved