Προμηθέας Αλειφερόπουλος στο gossip-tv: «O καλός ηθοποιός φαίνεται μέσα στο βάθος του χρόνου»
Gossip Specials

Προμηθέας Αλειφερόπουλος στο gossip-tv: «O καλός ηθοποιός φαίνεται μέσα στο βάθος του χρόνου»

Ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος είναι από τις περιπτώσεις ηθοποιών, που έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια, να «χτίσει» ένα δικό του κεφάλαιο στο χώρο της Τέχνης του.

Η καλλιτεχνική του ύπαρξη συνυπάρχει αρμονικά με τις αλήθειες της ζωής του. «Δουλειά του ηθοποιού είναι να ρίχνει με κάθε χαρακτήρα, φως πάνω σε σκοτεινά σημεία του εαυτού του και να επιτρέπει στο θεατή να ρίξει κλεφτές ματιές σε αυτά», θα πει αποκλειστικά στο gossip-tv με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου.

Προμηθέας Αλειφερόπουλος

Με ταλέντο που δεν περιορίζεται σε καλογραμμένα σενάρια ο Προμηθέας από το 2008 μέχρι και σήμερα έχει «κουβαλήσει» μέσα του ήρωες «ζωής» και σίγουρα όταν κανείς σταθεί απέναντί του από τη θέση του θεατή θα πάρει λίγο από το πάθος του, μέσα από το οποίο, «ξεγυμνώνει» κάθε ήρωα του στο σανίδι!

Θυμάσαι την πρώτη φορά που βρέθηκες στη σκηνή του θεάτρου;

Ήμουν 12 ετών και έπαιξα τον Άδικο Λόγο σε πια παράσταση των Νεφελών του Αριστοφάνη στο σχολείο. Θυμάμαι ένα σφίξιμο στο στομάχι, όταν περίμενα να βγω, τα φώτα που θόλωναν την όραση μου, την ενέργεια που ένιωθα να συγκεντρώνεται πάνω μου και σύντομα ένα εκστατικό κάψιμο στο στήθος που δεν ήθελα να τελειώσει.

IMG_7969.jpg

Τι προσφέρει το θέατρο ως βασική μορφή τέχνης στον ηθοποιό και τι στους θεατές;

Στον ηθοποιό προσφέρει την ευκαιρία να είναι πραγματικά παρόν μέσα σε ένα συμπυκνωμένο χρονικό πλαίσιο, να μπει σε ροή κάνοντας κάτι που έχει δοκιμάσει ξανά και ξανά με τους συμπαίκτες του και να το βιώσει με την έκπληξη και την εγρήγορση της πρώτης φοράς. Για τον θεατή να παρακολουθήσει μέσα από το σκοτάδι ένα παιχνίδι ενηλίκων, να πιστέψει πως είναι αληθινό, να αφεθεί να βιώσει μια ιστορία που δημιουργείται ζωντανά με το ενδεχόμενο του αναπάντεχου όπως και στη ζωή.

Πόσο εύκολο είναι για έναν ηθοποιό μετά το τέλος της παράστασης, να βγει από τον ρόλο του και να επιστρέψει στην πραγματικότητα;

Είναι για μένα δύο διαφορετικά πράγματα. Το να βγω από το ρόλο παίρνει λίγες στιγμές. Είμαστε πάντα ο εαυτός μας, μη γελιόμαστε, στο βάθος, στο ήσυχο σκοτάδι του μυαλού μας υπάρχει ένα "εγώ" χωρίς όνομα που βιώνει την κάθε εμπειρία του κόσμου σαν να είναι το κέντρο του. Η επαναφορά στην πραγματικότητα τώρα, στην καθημερινότητα, τον κανονικό χρόνο καλύτερα, παίρνει αρκετό χρόνο για μένα. Γι’ αυτό και το ιδανικό μετά από μια παράσταση είναι η αληθινή επαφή με κάποιον άνθρωπο που θα διατηρήσει την πυκνότητα του χρόνου. Αλλιώς η απομόνωση.

Ηθοποιός σημαίνει φως

Δουλειά του ηθοποιού είναι να ρίχνει με κάθε χαρακτήρα, φως πάνω σε σκοτεινά σημεία του εαυτού του και να επιτρέπει στο θεατή να ρίξει κλεφτές ματιές σε αυτά εμπνέοντας ιδανικά μια προσωπική του εξερεύνηση σε λιγότερο συνειδητές περιοχές. Υπό αυτή την έννοια λοιπόν μπορεί να το πεις κι έτσι.

Κατάφερε το σκοτάδι που έπεσε πάνω από τους ανθρώπους του θεάτρου να καλύψει το φως;

Ούτε καν. Ελπίζω πως όλα είναι στάδια για να μπορεί ο καθένας μας να αντιμετωπίζεται με σεβασμό, ευγένεια και φροντίδα. Το πρόβλημα πάντως δεν είναι το σκοτάδι στο χώρο μας, αλλά στον κόσμο μας.

202111281228160.9663_PROMITHEAS_ALIFEROPOYLOS_GIANIS_MOSXOS_27112021.jpg

Είναι τελικά εξουσιαστικός ο ρόλος ενός σκηνοθέτη;

Δυστυχώς συχνά είναι. Δεν έχει όμως κανένα λόγο να είναι. Η δουλεία του σκηνοθέτη είναι να φανταστεί, να μοιραστεί και να εμπνεύσει.

Το θέατρο μπορεί να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους;

Η εμπειρία του θεάτρου, όπως και της ζωής, μπορεί να μας εξελίξει ή να περάσει και να μην ακουμπήσει. Αυτό είναι προσωπική μας υπόθεση.

NDP photo agency

Ένας καλός ηθοποιός φαίνεται από το χειροκρότημα ή από… τους followers;

Αν ο ηθοποιός δεν έχει social τι γίνεται; Τα avatar μας στα μέσα είναι πολύ μακριά από το ποιοι είμαστε, οπότε ο αριθμός των followers για μένα εκφράζει μόνο επαγγελματικές συγκυρίες ή και την ικανότητά μας να φτιάχνουμε πετυχημένα προφίλ. Ο καλός ηθοποιός φαίνεται από το πόσο μας κάνει να ξεχάσουμε ότι παρακολουθούμε αυτόν κατά τη διάρκεια της παράστασης, από το αποτύπωμα που αφήνει πάνω μας μετά το τέλος της παράστασης, αλλά κυρίως φαίνεται μέσα στο βάθος του χρόνου.

Ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Έγκλημα και Τιμωρία» στο Θέατρο Πορεία at Victoria

1711454343091-303881236-mcaleifer_1710498820_3324227504539029834_285921911.jpg

Ένα από τα σπουδαιότερα έργα του δυτικού κανόνα και κορυφαίο ψυχογράφημα της ανθρώπινης ύπαρξης και ηθικής θα αποτελέσει αφορμή για την κεντρική παραγωγή του θεάτρου Πορεία τη σεζόν 2023-2024. Πρόκειται για τη διασκευή του ογκώδους μυθιστορήματος του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι Έγκλημα και Τιμωρία, που ακολουθεί την ιστορία του Ρασκόλνικοφ, ενός φοιτητή που πιστεύει πως η διανοητική και ψυχική ανωτερότητα νομιμοποιεί το άτομο να διαπράττει εγκλήματα για το καλό της ανθρωπότητας. Έτσι, προβαίνει στον φόνο μιας γριάς τοκογλύφου, σε μια πράξη «αλτρουισμού», που θα απαλλάξει την κοινωνία από ένα άπληστο και κακόβουλο άτομο. Παρά την πεποίθησή του ότι τέτοια κίνητρα βρίσκονται υπεράνω του νόμου, ο ήρωας χάνεται σε έναν λαβύρινθο τύψεων, εσωτερικών συγκρούσεων και ψυχικών οδυνών, που συνιστούν την πραγματική τιμωρία του. Η μεταμέλεια έρχεται έπειτα από μια δαιδαλώδη διαδρομή και η λύτρωση μέσα από τη μορφή μιας νεαρής πόρνης, της Σόνια. Πλάι σε κείνον, τη δική τους πορεία διαγράφουν και τα υπόλοιπα πρόσωπα του έργου, ο αστυνομικός ανακριτής Πορφύριος Πετρόβιτς, η μητέρα και η αδερφή του Ρασκόλνικοφ, ο Σβιντριγκάιλοφ, ο Ραζουμίχιν.

DPG NETWORK

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved