Οι Kινέζοι και η Cosco μπαίνουν στην Αγροτική (;)
G-Business

Οι Kινέζοι και η Cosco μπαίνουν στην Αγροτική (;)

Όπως είναι γνωστό η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της Αγροτικής Τράπεζας και έχει περίπου προαναγγείλει την συμμετοχή της στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της.

Η Αγροτική Τράπεζα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας. Η τρόικα, όπως είναι επίσης γνωστό δεν εγκρίνει τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου έχει δεσμευτεί για τη δημιουργία ισχυρού δημόσιου πυλώνα.

Ένα ακόμη ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η προσέλκυση επενδύσεων. Η τρόικα έχει συζητήσει με τον υπουργό οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ήδη από το καλοκαίρι, το σχέδιο εξυγίανσης και αποκρατικοποίησης της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ στο μεταξύ πριν από λίγο καιρό η Τράπεζα Πειραιώς απέσυρε το ενδιαφέρον της για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Αγροτικής Τράπεζας.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newscode.gr,στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης πραγματοποιείται μια συζήτηση για την εξεύρεση λύσεων. Ένα από τα ενδεχόμενα, τα οποία συζητούν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου με τον ίδιο είναι το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας για την αγορά ενός μεγάλου μέρους μετοχών της Αγροτικής Τράπεζας, από τραπεζικά funds τα οποία συνδέονται άμεσα με τον κινεζικό κολοσσό Cosco. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συζητήσεις και δεν αποκλείεται στο προσεχές διάστημα να γνωστοποιηθεί το περιεχόμενό τους. Ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο και ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρισκόταν η πρόταση του ισχυρού άνδρα της τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλη Σάλα για συγχώνευση της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με την Τράπεζα Πειραιώς έχει έρθει πολλές φορές στην επιφάνεια το ενδιαφέρον ξένων επενδυτικών οίκων, οι οποίοι προς το παρόν έχουν περιοριστεί, όπως λέγεται και γράφεται, «σε ρόλο παρατηρητή».

Η πώληση, όμως, μετοχών στην κινεζική Cosco ή σε κάθε περίπτωση σε funds που συνδέονται με τον κινεζικό κολοσσό, ο οποίος ενισχύει την παρουσία του στην Ελλάδα, αποτελεί κυριολεκτικά colpo grosso. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι άρχισε να εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο μετά την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού κ. Ουέν Τζιαμπάο. Όταν ο Κινέζος πρωθυπουργός πριν από δύο περίπου μήνες επισκέφθηκε την Αθήνα και συναντήθηκε επίσημα με τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, κατέστησε δηλωτική την πρόθεση της Κίνας να αγοράσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Σε γενικές γραμμές το κλίμα υπήρξε εξαιρετικό. Στα ανώτατα κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης σκέφτηκαν ότι ίσως πετύχουν «με ένα σμπάρο δύο τριγώνια». Στην πρόσφατη συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον Κινέζο πρωθυπουργό, οι δύο πλευρές προχώρησαν σε έντεκα συμφωνίες, ανάμεσα σε ελληνικές και κινεζικές επιχειρήσεις, όπως επίσης σε δύο διακρατικά μνημόνια συνεργασίας, με βάση τα οποία ανοίγει ο δρόμος για κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, το ενδιαφέρον για αγορά μετοχών της Αγροτικής Τράπεζας στους Κινέζους ίσως να έχει να κάνει με την China Development Bank και με την Chinese Export Import Bank που έχουν ήδη συνάψει συμφωνίες στην Ελλάδα.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης πολύ σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση της συμφωνίας με κινεζικά funds για την εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας φέρεται να διαδραματίζει ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης, ο οποίος χειρίζεται την πολύ σοβαρή υπόθεση της προσέλκυσης επενδυτών και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο πεδίο της ενίσχυσης της Ελληνοκινεζικής συνεργασίας.
Τα ερωτήματα είναι τα εξής: Η Τρόικα που επιθυμεί το «άνοιγμα» της αγοράς για την είσοδο των ξένων επενδυτών, με όχημα τις τράπεζες, θα είναι σύμφωνη με μια τέτοια εξέλιξη; Οι σύμβουλοι, τους οποίους προσέλαβε η κυβέρνηση δηλαδή οι Deutsche Bank AG London Branch, HSBC Bank PLC και Lazard Freres SAS, έχουν διαδραματίσει ρόλο ή έχουν μείνει … έξω από το παιχνίδι;

Πηγή: newscode.gr

www.newscode.gr/trapezes/story/oi-kinezoi-kai-i-cosco-mpainoun-stin-agrotiki

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved