Όλα όσα δεν ξέρατε για τον Ευάγγελο Βενιζέλο
G-Politics

Όλα όσα δεν ξέρατε για τον Ευάγγελο Βενιζέλο

«Ο Βαγγέλης ήταν πάντα για τα δύσκολα», αναφέρουν φίλοι του Ευάγγελου Βενιζέλου παρακολουθώντας τον τέταρτο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση που έχει περάσει το Κίνημα από την ίδρυσή του.

Οι συνεργάτες του, αλλά και άνθρωποι που τον ξέρουν από παλιά τον χαρακτηρίζουν «εύστροφο», «ρήτορα» αλλά και «παιδί-θαύμα». Ένας από τους συμμαθητές του στο γυμνάσιο, ο Περικλής Ουστατζόπουλος, είχε περιγράψει σε εκπομπή της ΝΕΤ τη δυνατότητα που διέθετε από μικρός, ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, να ξεχωρίζει: «Οι εκθέσεις του διαβάζονταν στην τάξη, ενώ από το Γυμνάσιο ακόμα οι καθηγητές επιδίωκαν να κάνουν συζητήσεις με τον Βαγγέλη. Είχε πάντα διαμορφωμένη άποψη». Η εικόνα του αγορητή για τον Ευ. Βενιζέλο είναι βαθιά χαραγμένη στη μνήμη όσων έζησαν κοντά του την περίοδο των μαθητικών και φοιτητικών χρόνων.

Ο πατέρας του Ευ. Βενιζέλου ήταν δικηγόρος με καταγωγή από την Εύβοια, την οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε ιδιαίτερη πατρίδα του κατά την πρόσφατη προεκλογική ομιλία που πραγματοποίησε στη Χαλκίδα. Ο Ευ. Βενιζέλος ξεχώρισε ως μαθητής, ως φοιτητής, αλλά και ως συνδικαλιστής, τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Ξεκίνησε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου το 1974.

Το 1980, σε ηλικία 23 ετών, αναγορεύεται διδάκτορας του Αριστοτελείου και τέσσερα χρόνια αργότερα τακτικός καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου ξεκινώντας την ακαδημαϊκή του καριέρα. Με τη Λίλα Μπακατσέλου παντρεύτηκαν στις 26 Ιουνίου του 1981 και 9 χρόνια αργότερα, το 1990, η οικογενειακή ευτυχία συμπληρώνεται με την έλευση της μοναχοκόρης τους Ελβίνας.

Είχε επηρεαστεί πολιτικά από τον μετέπειτα μέντορά του, τον αείμνηστο Δ. Τσάτσο, και τον Γ. - Α. Μαγκάκη, οι οποίοι δραστηριοποιούνταν στις «Νέες Δυνάμεις» που συνεργάζονταν με την Ένωση Κέντρου. Την περίοδο όπου Κνίτες, Ρηγάδες και Πασπίτες αλλά και συνδικαλιστές της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, έδιναν ιδεολογικές μάχες στα φοιτητικά αμφιθέατρα, ο Ευ. Βενιζέλος ιδρύει στα μέσα του Οκτωβρίου του 1974, την Ελληνική Σοσιαλιστική Νεολαία (ΕΣΟΝ), τη φοιτητική παράταξη των «Νέων Δυνάμεων», στην οποία συμμετείχε και ο Σπ. Βούγιας. Βρέθηκε μόνος εναντίον όλων ξεδιπλώνοντας το ρητορικό ταλέντο που διέθετε.

Αποτέλεσε το «μήλον της έριδος» για τις «μεγάλες παρατάξεις» της εποχής, αφού προσπάθησαν να τον προσεγγίσουν τόσο η οργάνωση «Ρήγας Φεραίος» του ΚΚΕ εσ. όσο και η Πανσπουδαστική φοιτητική παράταξη της ΚΝΕ. «Είναι κελεπούρι αυτός ο στρουμπουλός», είχε δηλώσει τον Οκτώβριο του 1974 ο Θανάσης Ακριβόπουλος, μέλος του γραφείου σπουδάζουσας του «Ρήγα Φεραίου» ακούγοντας τον Ευ. Βενιζέλο σε συνέλευση των πρωτοετών.

Ο Βενιζέλος αντιστάθηκε στο πολιτικό φλερτ των Ρηγάδων μέχρι την περιόδο που η ΕΣΟΝ εντάχθηκε στη Δημοκρατική Ενότητα, τη φοιτητική παράταξη όπου «στεγάστηκαν» οι νεολαίοι της ΕΔΑ, του ΚΟΔΗΣΟ και της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος.

.Πηγή: Έθνος

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved