Η κρίση που προκαλεί στην εγχώρια φαρμακοβιομηχανία διάταξη της Λούκας Κατσέλη
Στον αέρα τινάζει την αγορά φαρμάκου το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με την απόφασή του να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των τιμών πώλησης 6.500 φαρμάκων. Η υπουργός Λούκα Κατσέλη δεν κάνει πίσω και επιμένει στην αδιέξοδη –κατά πολλούς- απόφαση, παρά τις προειδοποιήσεις και τις εκκλήσεις από τους φορείς που εμπλέκονται στην παραγωγή και την εμπορία φαρμάκου, ότι με τη συγκεκριμένη αγορανομική διάταξη θα ‘θησαυρίσουν’ οι εισαγωγείς και θα γονατίσει η εγχώρια βιομηχανία, με κίνδυνο να οδηγηθούν στην ανεργία περίπου 15.000 εργαζόμενοι.
Οι αρμόδιοι παράγοντες από την ελληνική αγορά καταγγέλλουν ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το φθηνό φάρμακο θα είναι είδος… ‘υπό εξαφάνιση’ και δεν αποκλείεται χιλιάδες ασφαλισμένοι να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων, καθώς δεν θα μπορούν να προμηθευτούν φάρμακα που έπαιρναν για χρόνια, λόγω έλλειψης. Εν τω μεταξύ, την ανησυχία όλων εντείνουν οι προβλέψεις για μαζική εισαγωγή αμφιβόλου ποιότητας φαρμάκων από τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε., με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.
«Πρόκειται για ολέθρια διάταξη», αναφέρει ο Θεόδωρος Κωλέτης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), τονίζοντας ότι «το μόνο που θα καταφέρει η κυβέρνηση με τη μεγάλη μείωση των τιμών είναι να υποκαταστήσει τα παλαιότερα φάρμακα, που είναι και τα φθηνότερα στην κατηγορία τους, με νέα, ακριβότερα εισαγόμενα φάρμακα, με αποτέλεσμα –εν τέλει- την αύξηση της δαπάνης».
Σύμφωνα με τη νέα αγορανομική διάταξη, μεταξύ άλλων, στις κατηγορίες των φαρμάκων που κοστίζουν από 5 έως 20 ευρώ τίθεται ανώτατο ποσοστό μείωσης της τιμής 25% και σε εκείνα που αξίζουν από 20,1 μέχρι 50 ευρώ μπαίνει ‘πλαφόν’ μείωσης 30%. Σ’ αυτές τις δύο κατηγορίες περιλαμβάνονται τα φάρμακα (γενόσημα) που παράγονται από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες. Κατά τον πρόεδρο της ΠΕΦ, οι μειώσεις αυτές είναι υψηλές και ‘οδηγούν σε συρρίκνωση τον υγιή κλάδο της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, που έχει ετήσιο κύκλο εργασιών 600 εκατ. Ευρώ, αντιστοιχώντας μόλις στο 13% της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ συνεισφέρει σημαντικά σε νέες θέσεις εργασίας».
Πηγή: Real News