Τα 24ωρα της Βίκυς Σταμάτη μετά τη φυλακή
G-Politics

Τα 24ωρα της Βίκυς Σταμάτη μετά τη φυλακή

Την πλήρη απομόνωση της απ' όλους και απ' όλα προ της ψυχικής της ηρεμίας, πλην ελαχίστων επιλέγει η Βίκυ Σταμάτη δέκα ημέρες μετά την αποφυλάκισή της. Βγαίνει από το σπίτι μόνο το πρωί για να συνοδεύσει τον γιο της στο σχολείο ενώ επισκέφτηκε δυο φορές τον σύζυγό της στα δικαστήρια της Ευελπίδων για να του συμπαρασταθεί. 

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, σε μια ήσυχη γειτονιά του Χαλανδρίου. Εδώ βρίσκεται το νέο «καταφύγιο» της κυρίας Σταμάτη, της συζύγου του καταδικασμένου σε 20 χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία «ξέπλυμα μαύρου χρήματος από εγκληματική δραστηριότητα», Ακη Τσοχατζόπουλου. Διαμένει οε οροφοδιαμέρισμα του 3ου ορόφου μιας καλοδιατηρημένης πολυκατοικίας μαζί με τη μητέρα της, Γεωργία, τον αδελφό της, Παναγιώτη, και τον οκτάχρονο γιο της, Άκη.

Εδώ μπορεί να μην έχει την άνεση των 209 τ.μ. του νεοκλασικού ιη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, με τα πέντε κύρια δωμάτια, είναι όμως δυνατόν να συγκριθεί η οικογενειακή θαλπωρή και η καθημερινή πλέον επαφή με το παιδί της από το παγωμένο δωμάτιο ενός ψυχιατρείου; Ο εγκλεισμός το συναίσθημα του χαμένου χρόνου, οι εκρήξεις θυμού, τα επεισόδια με νοσηλευτές και ασθενείς με την επιστροφή στους δικούς της ανθρώπους; Το ερώτημα δεν χρήζει απάντησης το διακρίνεις άλλωστε στο βλέμμα της. Εκεί, γύρω στις εννέα παρά το πρωί όταν θα κατέβει τα σκαλιά της πολυκατοικίας μαζί με τον μικρό Άκη για να τον συνοδέψει μέχρι το σχολείο.

Η εικόνα της δεν θυμίζει σε τίποτα την επαρχιώτισσα με το σύνδρομο Μαρίας Αντουανέτας που εισχώρησε στα κοσμικά σαλόνια ως σύζυγος του παντοδύναμου τότε Άκη Τσοχατζόπουλου. Της γυναίκας που δημιούργησε τον δικό της μύθο εξαιτίας της εκκεντρικότητας του χαρακτήρα της, της μεγαλομανίας της και του υπερβολικού shopping σε κάθε πέρασμα από τις ακριβές μπουτίκ της Βουκουρεστίου και δη του Κολωνακίου.

Εμφανίζεται με φόρμες και αθλητικά παπούτσια, μια εικόνα εκ διαμέτρου αντίθετη με το παρελθόν της, τότε που δεν έβγαινε από το σπίτι της αν πρώτα δεν είχε συμβουλευτεί ιη στυλίστριά της. Κρατά τον γιο της από το χέρι. Μαζί θα διανύσουν μια απόσταση περίπου 100 μέτρων ωσότου διαβούν την πύλη του αγγλόφωνου ιδιωτικού σχολείου στο οποία φοιτά ο μικρός Άκης. Μετά θα επιστρέψει στην ασφάλεια του διαμερίσματος της, το οποίο ανήκει στην οικογένεια Σταμάτη.

Τις πρώτες ημέρες μετά την αποφυλάκιση της η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου αποφεύγει τις περιττές μετακινήσεις και την επαφή με τον κόσμο. Λογικό είναι να αισθάνεται άβολα και έξω από τα νερά της. Οι τρόφιμοι των ιδρυμάτων - ασύλων, καθώς παραμένουν έγκλειστοι και αποκλεισμένοι από το κοινωνικό τους περιβάλλον αλλά και εν γένει από τον υπόλοιπο κόσμο, σταδιακά ξεχνούν πώς είναι η ζωή έξω. Όταν, δε, κερδίσουν την ελευθερία τους δυσκολεύονται να εγκλιματιστούν. Η κυρία Σταμάτη αποφεύγει ακόμα και τα καθημερινά ψώνια στο σούπερ μάρκετ, τα οποία κάνει η ηλικιωμένη μητέρα της. Μέσα στην περασμένη εβδομάδα βγήκε μόλις δύο φορές από το σπίτι - κι αυτό διότι ήθελε να συμπαρασταθεί στον σύζυγο της καθώς διεξάγεται η δίκη για τα εξοπλιστικά, μια υπόθεση στην οποία είναι κατηγορούμενη και η ίδια. Αν και η παρουσία της στο δικαστήριο δεν είναι υποχρεωτική, εκείνη επέλεξε να εμφανιστεί στην αίθουσα και να καθίσει πίσω από το εδώλιο. Παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον την εξέλιξη της δίκης, όπου διαβάζονται τα έγγραφα της δικογραφίας όπως προβλέπεται από τη διαδικασία.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της τον ποινικολόγο Φραγκίσκο Ραγκούση, η κυρία Σταμάτη αφού περάσει ένα χρονικό διάστημα που θα τη βοηθήσει να προσαρμοστεί ομαλά στα νέα δεδομένα της καθημερινότητάς της, θα αποφασίσει για το επόμενο βήμα της. Αυτό, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ραγκούση, δεν αποκλείεται να είναι η συμμετοχή τηδ σε κοινωνικέ» οργανώσεις που δραστηριοποιούνται για τα δικαιώματα και τις συνθήκες των κρατουμένων στις φυλακές.

Πηγή: Πρώτο θέμα

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved